Zo aai je een hond (op de goede manier)

Author picture Silke

Een hond aaien: het lijkt zo simpel, maar toch valt of staat een goede band met een hond met een juiste aaitechniek. Een verkeerde manier van aaien kan de hond namelijk angstig, boos of geïrriteerd maken. Terwijl de juiste manier van fysiek contact de band tussen jou en de hond juist kan versterken. Wat zijn de do's en don'ts van een goede aaisessie?

Hallo! Wie ben jij?

Voordat je überhaupt een hond aait, is het belangrijk om de hond op een goede manier te groeten. Laat het initiatief voor contact vanuit de hond komen. Kijk de hond nooit direct in de ogen aan, en draai je met je zijkant richting de hond. Dit betekent: ik ben ongevaarlijk. Is het je ooit opgevallen hoe twee hondjes die elkaar ontmoeten van elkaar wegkijken en om elkaar heen lopen in een cirkeltje? Dit is geen uiting van desinteresse, maar juist een teken dat ze voorzichtig kennis willen maken en elkaar de ruimte gunnen. Als mens kunnen we dit kalmerende gedrag nabootsen.

Om de hond te 'lokken' kun je op je hurken gaan zitten en de hond roepen bij z'n naam. Als de hond naar je toe komt, laat hem je rustig besnuffelen. Steek langzaam je vuist naar voren zodat hij aan je hand kan ruiken. Hiermee verzamelt hij informatie over je.

Vindt de hond jouw na zijn snuffelinspectie oké? Dan zal de hond bij je blijven of extra toenadering zoeken. Zijn oren staan ontspannen omlaag, zijn staart houdt hij middelhoog. Trekt de hond zich terug, liggen de oren plat in zijn nek, de staart omlaag of juist strak omhoog van de spanning? Laat de hond dan met rust.

De meeste honden vinden het fijn als je ze rustig, van onder of opzij benadert en als ze voldoende ruimte hebben om de situatie te overzien

De aai-regels

Hoewel elke hond zijn eigen favoriete en juist minder favoriete aai-plekjes heeft, zijn er wel een paar algemene regels die je in acht kunt houden.

1) Buig niet over de hond heen

Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.

Deze hond wordt van boven benaderd en vindt dat duidelijk niet fijn (wegduiken, plate oren, likken)

2) Benader de hond van opzij en omlaag

Zorg dat de hond ziet waar je hand zich bevindt, dat is het minst bedreigend. Aai aan de zijkant van de nek, rond de oren of rustig op de borst.

3) Blijf opletten hoe de hond reageert

Is de hond tevreden? Dan kun je langzaam kijken wat de hond fijn vindt: veel honden houden ervan om geaaid te worden rondom de schouders en de hals. Andere honden zijn zo comfortabel dat ze erbij gaan liggen of zelfs zich tegen je aan schuren om het aaien aan te moedigen. Maar: reageert de hond gespannen (gapen, lippen likken, trillen, haren omhoog, staart gespannen of tussen de benen) sluit de aai-sessie dan rustig af.

Deze hond vindt het wél fijn om op z'n hoofd geaaid te worden

Een lekkere massage

Je doet je hond er een groot plezier mee: neem af en toe de tijd om de hond (die je goed kent) te masseren. Het werkt ontspannend, zorgt voor een goede bloedcirculatie en je leert het lijf van de hond goed kennen waardoor je onregelmatigheden sneller opmerkt. Begin rondom het hoofd, de nek en de oren. Masseer (als de hond het wil) rondom zijn mond, en werk langzaam over de rug en flanken naar de staart. Sommige honden vinden het ook heerlijk als de pootjes en voetjes gemasseerd worden. Natuurlijk geldt ook hier: let goed op wat de hond fijn vindt.

Tip: "Mama, mag ik die hond aaien?" Om de veiligheid van je kind en de hond te waarborgen, is het belangrijk dat je kind niet zomaar elke hond aait. Sommige honden reageren niet goed op kinderen, zijn ziek of geblesseerd, zijn in training, zijn hulphond of zijn om een andere reden niet benaderbaar. Leer je kind daarom om altijd eerst aan de baas de vragen of de hond geaaid mag worden.

Wat vindt jouw hond het prettigst? Welke aaitechniek is altijd een winner? Deel je comments hieronder.