Zo stop je vechtende honden

Author picture Paulien

Voor veel hondenbezitters is het een grote angst: je hond komt in een gevecht terecht. Wat moet je doen om een gevecht te stoppen? En hoe kun je voorkomen dat honden gaan vechten? Dit moet je weten.

De meeste honden gaan gelukkig niet 'zomaar uit het niets' vechten. Ze geven vóór er conflict komt al waarschuwingssignalen af. Het is aan ons baasjes en hondenoppassers om goed op te letten wat er gebeurt.

Gevecht en ruzie tussen honden voorkomen

Het belangrijkste is dus om een confrontatie tussen twee honden te voorkomen. En dat gebeurt al heel vroeg tijdens de hondenwandeling. Wanneer een hond niet is gediend van een andere hond, laat hij dit al met stresssignalen zien:

  • Lippen likken
  • Oogwit laten zien
  • Gapen
  • Staart omlaag (angst)

Ook als een hond kwaad in de zin heeft, kun je dat zien aan zijn lichaamstaal:

  • stilstaan, staren/fixeren
  • Staart stijf recht omhoog
  • haren recht overeind
  • Lip optrekken, grommen

Zie je één of meer van deze signalen bij je eigen hond of bij een andere hond, vermijd dan conflict en loop de andere kant op. Neem snoepjes mee om je eigen of de andere hond af te leiden zodat je de gelegenheid krijgt om weg te lopen.

Krijg je een hond op bezoek of kom je met je hond bij een andere hond thuis? Ontmoet elkaar éérst op neutraal terrein (buiten). Geef de honden altijd de ruimte om weg te kunnen gaan als ze gestresst raken, dwing de honden nooit om contact te hebben of met elkaar te spelen. 

Opletten: geen telefoon tijdens de wandeling

Veel hondengevechten en hondenbeten kunnen voorkomen worden door simpelweg goed op te letten. Om al ruim op tijd een mogelijk conflict te kunnen voorkomen, is het belangrijk om alert te zijn.

Zorg dat je tijdens de wandeling goed op kunt zien wat er gebeurt zodat je al van ver een hond ziet aankomen en de situatie goed kunt inschatten. Laat je telefoon dus in je zak en houdt je aandacht erbij.

Lees meer over hoe laat je eigenlijk een hond uit?

Houd tijdens de wandeling altijd aandacht voor je hond en de omgeving

Wat als honden toch agressief worden?

Als ziet dat twee honden agressief naar elkaar worden (grommen, bijten), of wanneer onschuldig spel dreigt uit de hand te lopen, dan is het belangrijk om de honden zo snel mogelijk uit de situatie te halen. Belangrijk is om daarbij wel duidelijk en resoluut te zijn, maar niet agressief of luidruchtig: dit kan het gevecht versterken. 

Wat kun je doen:

  • Oogcontact tussen de honden voorkomen /ga tussenbeiden staan
  • Vraag andere baasjes om hun hond bij zich te roepen.
  • kalm blijven, niet schreeuwen / vraag omstanders rustig te blijven
  • niet meevechten: zelf schoppen of slaan wakkert het gevecht aan
  • weglopen / je hond roepen
  • honden laten schrikken / 'stop' of 'nee' roepen / afleiden met snoepjes

In geval van nood: vechtende honden stoppen

Hebben de honden alleen nog maar oog voor elkaar en zijn ze niet meer af te leiden, dan is het belangrijk om echt actie te ondernemen. Ingrijpen kan hondenlevensredden. Dit kan echter zeer gevaarlijk zijn, vraag omstanders je te helpen!

Vraag hulp en handel snel: Haal de vechtende honden uit elkaar door de achterpoten van de hond op te tillen en de hond langzaam naar je toe te halen. Is het te gevaarlijk om de poten te pakken dan kun je ook een jas, lijn of riem gebruiken om de hond bij de liezen op te tillen. Zodra de honden hun balans verliezen kun je ze uit elkaar halen en aanlijnen.

Heeft één hond een andere hond klemvast tussen de kaken? Houdt het hoofd van de hond stevig vast om te voorkomen dat hij gaat schudden. Plaats een stuk tussen de kaken van de hond, zorg dat de stok aan beide zijden van de bek naar buiten steekt. Zo kun je de kaken met een hefboom open krijgen.

Lukt het nog niet om de hond los te laten, dan kan het soms nodig zijn om de keel van de bijtende hond dicht te knijpen, totdat hij verslapt en loslaat. Let op: dit is een uiterste noodmaatregel en alleen toe te passen als er een (honden)leven op het spel staat.

Checklist: vechtende honden voorkomen

Het is een naar idee: twee vechtende honden te moeten stoppen. Gelukkig zijn veel gevechten echt te voorkomen en hopelijk kom je dan nooit voor zo'n situatie te staan. Dus nog even op een rij:

  • Opletten tijdens de wandeling: geen telefoon
  • Stressignalen van eigen hond en andere hond waarnemen
  • Respecteer de ruimte van andere honden
  • Bij twijfel: lijn je hond aan en vraag de andere baas ook de hond aan te lijnen.
  • Bij twijfel: altijd weglopen, je hond afleiden en contact met de andere hond vermijden

Je hondenoppas informeren

Maak je wel eens gebruik van een hondenoppas bij Pawshake? Vertel je oppas altijd duidelijk waar en wanneer de hond los mag lopen en aangelijnd moet worden.

Vertel je hondenoppas zoveel mogelijk gedetailleerde informatie over het karakter van je hond zodat je oppas weet wanneer je hond boos/bang/agressief is. Op die manier kan je hondenoppas beter de situatie buiten inschatten en veiligheid tijdens de wandeling bewaken.

Vind hondenuitlaatservice bij Pawshake