5 activiteiten voor een mindful hond

Author picture Silke

Is jouw hond soms een beetje hyperactief? Luistert hij slecht, is hij verveeld of juist gestresst? Daar kun je wat aan doen. Het is belangrijk dat jouw hond regelmatig fysiek en mentaal wordt uitgedaagd. Met deze activiteiten wordt je hond moe en voldaan zonder dat hij té enthousiast raakt, en word jij als baasje of als hondenoppas ook meer 'mindful'*.

* Mindfulness = het beoefenen van kwaliteitsvolle aandacht die bijdraagt tot het mentaal en emotioneel welzijn van de hond en zijn mens.

Honden zorgen ervoor dat bij mensen het stressniveau omlaag gaat. Maar ook jij kunt je hond helpen om relaxter te worden. Deze 7 activiteiten vergroten bovendien de band tussen jou en je hond, waardoor jullie het thuis nog fijner zullen hebben samen.

1. Lange wandelingen

Een lange wandeling van 1 tot 2 uur helpt je hond om volledig 'hond' te zijn. Hij kan snuffelen, lopen, spelen, de omgeving verkennen en echt ontladen. Probeer elke dag één lange wandeling in te plannen waarin je hond de vrijheid heeft om z'n gang te gaan. Let op: het is belangrijk dat de baas ook mindful is, dus vergeet je telefoon en je werk en kom zelf samen met je hond tot rust :-)

2. Zwemmen

Houdt jouw hond van water? Een balletje in het water gooien en laten ophalen kan leuk zijn, maar voor sommige honden kan het obok erg heftig zijn en de adrenaline vergroten. Wil je jouw hond echt voldaan en relaxed krijgen, dan kan echt 'zwemmen' samen met je hond enorm ontspannend werken. Laat je hond naast je zwemmen en trek echt een paar baantjes met je hond. Motiveer hem en prijs hem als hij achter je aan wil zwemmen. Let op: zwem in open water niet te ver van de kant, zorg dat je bij vermoeidheid snel weer uit het water kunt.

3. Kauwen

Honden die veel stress ervaren, zullen in veel gevallen iets zoeken om op te kauwen. Dat kunnen je meubels of je schoenen zijn. Dat is niet leuk maar neem het hem niet kwalijk: langdurig op iets kauwen kan enorm ontspannend werken en geeft je hond veel voldoening. Geef je hond daarom elke dag een kauwstaaf waar hij heerlijk bij weg kan dromen. Geschikt zijn bullepezen, rauw gedroogd vlees, hertengewei of rauwe botten van kleine dieren (kippenkarkas, eendennek, kippenvleugels, konijnkarkas etc). Kies geen botten van staande delen van grazers zoals poten, schenkel of knie: die zijn te hard voor het gebit van je hond.

Kauwen verlaagt het stressniveau van je hond

4. Speuren

Een speurtocht maakt elke 'gewone' wandeling tot een superactiviteit waar je hond veel plezier aan beleeft. Speuren vergt concentratie en inzet van je hond, en hij wordt echt aan het werk gezet. Speuren betekent: neus aan de grond en een spoor volgen. De meeste honden zijn er gek op! Je kunt speuren op twee manieren: loop een ingewikkelde route door het bos en laat je hond jou zoeken. Bij de beginnende speurder kun je dit het beste met 2 baasjes doen, zodat het ene baasje zich verstopt, en de andere bij de hond blijft. Een andere optie is door een spoor uit te zetten van kleine hondenkoekjes. Je hond zal dit enorm spannend vinden en de beloning van een lekker botje (of het vinden van jou) vindt hij geweldig!

5. Massage 

Een massagebeurt kan je hond diepe ontspanning geven en hij zal het enorm waarderen. Begin rustig met aaien totdat de hond ontspannen is. Begin zachtjes te masseren onder zijn oren en in zijn nek, en ga dan verder naar de schouders, rug, borst en poten. Ga alleen verder als je hond het zichtbaar prettig vindt. Lees meer over hoe je een hond moet masseren.

Tip: Ben je hondenoppas? Bied deze activiteiten aan als onderdeel van je hondenuitlaatservice of dagopvang voor honden. Zet in je beschrijving op je profiel wat je precies aanbiedt en welke ervaring je hebt met deze extra activiteiten. Dit soort speciale diensten kan het beslissende zetje geven voor baasjes om jou als dierenoppas te boeken!