5 tips voor huisdieren met vuurwerkangst

5 tips voor huisdieren met vuurwerkangst

26/12/2018

Stress, trauma en zelfs vermissing: oud en nieuw is voor veel dieren zeker geen feest. Het vuurwerk zorgt niet alleen voor veel angstige en gestresste dieren, veel huisdieren slaan ook op de vlucht. Neem als baasje, maar zeker ook als dierenoppas, extra maatregelen om ongelukken en vermissing te voorkomen. 

Angstige honden kan je herkennen aan hun lichaamstaal: staart tussen de benen, oren plat, hijgen, hun lippen likken, trillen, zenuwachtig rondlopen, piepen, zich willen verstoppen, geen aandacht meer hebben voor eten, spelletjes, knuffels etc. Vertoont jouw (oppas)hond deze signalen? Help hem dan met deze tips het nieuwe jaar in.

Vuurwerkangst voorkomen: geluidstraining

Wil je op de lange termijn vuurwerkangst verminderen, dan kun je daar maatregelen voor nemen. Begin op tijd met het wennen aan geluiden met een cd of vuurwerk app. Bouw dit wel rustig op, forceer je huisdier niet, dan kan de angst alleen maar erger worden. Lees meer over geluidstraining.

Vermissing voorkomen

Rond oud & nieuw raken er ruim 2x zoveel huisdieren vermist dan op een normale dag. Dus is het belangrijk om deze dagen extra goed naar onze dieren om te kijken want ze kunnen echt onvoorspelbaar gedrag vertonen. 

Zorg dat je dier gechipt en getagd is. Laat rondom oudjaarsdag honden niet loslopen. Laat een hond ook niet alleen wachten bij bijvoorbeeld een winkel als je even een boodschap moet halen waar honden niet zijn toegestaan. De hond kan schrikken van het winkelend publiek of van vuurwerk dat wordt afgestoken. Als de hond dan vastgebonden zit kan dit zelfs traumatisch zijn.

Sluit ramen, deuren en kattenluikjes rondom oudjaarsavond goed af. Ben je dierenoppas en ben je verantwoordelijk voor een oppashond of -kat? Dubbelcheck of alle dieren veilig binnen zijn, laat je oppashond niet loslopen en let bij het verlaten van een woning altijd extra of de kat of hond niet wegglipt! 

Veilig oud & nieuw in huis

Sluit gordijnen om lichtflitsen buiten te laten, laat deuren ín huis open en laat de dieren zelf een beschut plekje opzoeken. Je kunt het dier wel helpen door een lekker knusse en beschutte plek te creëren, het liefste bij jou in de buurt. Steek zelf geen vuurwerk vlak voor de deur of in de tuin af. Doe een doek over de kooi van je vogels of knaagdieren voor extra beschutting. Zet de televisie aan om geluiden van buiten te neutraliseren. 

Vuurwerkangst verminderen

Allereerst: Zorg dat je 's middags de hond al uitgebreid hebt uitgelaten in een rustig park. Maak vóór de avond valt een extra lange wandeling met veel beweging en spelletjes. Kan je hond 's middags zich al buiten niet meer concentreren wegens vuurwerkangst? Ga dan binnen leuke zoek-, speur- en trekspelletjes doen met je hond zodat hij in de avond moe en voldaan is.

Honden die extreem angstig zijn voor vuurwerk kunnen met hun lijf in een stresstoestand schieten. Door het dier in te wikkelen in een doek of Thundershirt voelen ze zich meer thuis in hun lijf en kunnen ze kalmeren. 

Bestraf het angstige gedrag van je hond of kat niet, dit maakt het alleen maar erger. Maar wakker de angst ook niet aan door zelf gestrest of onrustig te raken. Spreek je dier in plaats daarvan bemoedigend toe ('brááf, morgen is het gelukkig weer voorbij') en geef hem het gevoel dat hij er niet alleen voor staat. 

Vuurwerkvrije plek

Er zijn vuurwerkvrije bungalowparken en diervriendelijke hotels te vinden waar je samen met je hond een rustige oud & nieuw kunt vieren. Veel van die hotels zitten vaak al vroeg volgeboekt, dus wees er snel bij. 

Wil je zelf wel oud & nieuw vieren maar wil je jouw huisdier onderbrengen in een stille, veilige en huiselijke omgeving? Boek dan een Pawshake oppas in een rustige, landelijke omgeving. Pawshake oppassen bieden huiselijke hondenopvang aan met oud & nieuw zodat jouw hond of kat kan genieten van een stille, rustige en veilige oud & nieuw.

Gelukkig nieuwjaar!