Angst voor de dierenarts: 6 tips

Author picture Paulien

Veel huisdieren zijn bang om naar de dierenarts te gaan. Het kan een hoop stress en spanning opleveren! Maar toch ontkom je er niet aan om regelmatig een bezoekje in te plannen. Met deze 6 tips maak je het voor je hond of kat een stuk minder angstig om naar de dierenarts te gaan, en krijgt hij er zelfs misschien wel lol in!

1. Vroeg laten wennen

Het beste is om je jonge pup of kitten al jong te laten wennen aan de dierenarts. Om een bezoekje aan de dierenarts 'onschuldig' te maken, kom eerst gewoon eens langs voor een kennismaking / intake. Op die manier hoeft je dier geen behandeling te ondergaan en associeert hij de dierenarts gewoon met een leuk uitstapje!

2. Thuis oefenen

Je kunt thuis al oefenen met 'behandelen'. Zet je hond of kat op tafel en leer hem gewend te raken aan inspecteren van oren, gebit etc. Aai je huisdier en geef hem een lekkere beloning zodat de 'inspectie' iets leuks is om naar uit te kijken!

3. Oefen met vervoer

Laat je kat, konijn of andere kleine huisdier thuis vast wennen aan de reismand. Zorg dat het een leuke plek is en laat je dier er af en toe gewoon in rondscharrelen. Leg zijn favoriete dekentje erin en laat de reismand gewoon een tijdje in de kamer staan.

Daarnaast is het belangrijk om het dier te wennen aan de auto (als je met de auto naar de dierenarts zou moeten). Met name voor binnenkatten en andere dieren die nooit buiten komen kan een reis veel stress opleveren. Begin daarom met het laten wennen van je kat of andere dier in een stilstaande auto. Laat het dier er gewoon lekker rondsnuffelen. Beloon je kat en stel hem gerust. Een volgende keer kun je hetzelfde doen maar dan in de reismand en met een draaiende motor. Tegen de tijd dat je echt naar de dierenarts moet is de ergste stress verdwenen.

4. Zelf rust uitstralen

Je huisdier pikt jouw energie op. Als jij gestrest bent, zal je huisdier dat voelen. Dat betekent ook dat als jij een 'niets-aan-de-hand-uitstraling' hebt, je huisdier meer op z'n gemak zal zijn! Wees dus ontspannen en doe alsof een dierenartsbezoek de normaalste zaak van de wereld is. 

Ook belangrijk: besef dat jij het vaste 'anker' voor je huisdier bent in deze onzekere omgeving. Stel je dier daarom op zijn gemak. Aai je huisdier en spreek hem geruststellend toe. Het advies: niet straffen, maar steunen.

5. In de wachtkamer

Zet je kattenmand het liefste op een hoge plek, daar voelen ze zich het veiligst omdat ze dan de omgeving goed kunnen overzien

Indien mogelijk, neem je hond op schoot maar houd hem in elk geval aan de lijn. Vaak zijn er andere dieren in de wachtkamer. Dit kan voor spanningen leiden. Houd een veilige afstand tussen jouw dier en andere wachtende huisdieren.

6. Wees efficiënt

Probeer de tijd bij de dierenarts zo kort mogelijk te houden. Zorg daarom dat je tijdens het maken van de afspraak al voldoende informatie hebt gegeven aan de assistent. Op die manier weet de dierenarts al precies waar je voor komt. Neem ook alle medische informatie van je huisdier mee zoals zijn paspoortje, eventuele medicatie die hij gebruikt en maak voordat je vertrekt een lijstje met symptomen/klachten.

Als jouw huisdier uit logeren gaat bij een oppas van Pawshake, dan kan het altijd gebeuren dat de oppas met je dier naar de dierenarts moet. Geef je oppas daarom op voorhand alle informatie over je huisdier, de contactgevens van je dierenarts en laat zijn paspoortje achter bij de oppas.