Katten zijn heerlijke avontuurlijke beesten. Dat betekent ook dat er altijd gevaar op de loer ligt: een ongeluk zit in een klein hoekje. Om je kat te beschermen tegen ongelukjes, vergiftiging, vermissing of ziekte is het daarom belangrijk om maatregelen te nemen in huis. Gelukkig kun je met deze checklist het leven van je kat een stuk gezonder en veiliger maken.
Bescherm je kat tegen vergiftiging
Katten hebben van nature een instinct om giftige stoffen uit de weg te gaan, toch kunnen onze gedomesticeerde katten per ongeluk gevaarlijke planten of chemicaliën binnenkrijgen - vaak stoffen die je gewoon in huis hebt maar die levensgevaarlijk kunnen zijn voor je kat.
Gevaren in huis:
- Schoonmaakmiddelen
- Alcohol
- Geneesmiddelen
- Giftige kamerplanten
- Breekbare spullen die scherven of splinteren
- Kinderspeelgoed, knutselspullen
In de schuur
- Verf
- Chemicalieën
- Bestrijdingsmiddelen
Kijk verder uit met hittebronnen zoals kaarsen, hete kachels of je gasfornuis. Geef je kat liever ook geen menseneten: zorg dat je kliekjes en pannen buiten het bereik van je kat houdt.
Je waardevolle spullen beschermen
Laat je jouw kat even alleen? Dan is het verstandig om waardevolle spullen zoals telefoon, apparatuur, mooie schoenen en ander aantrekkelijk kauwspul te verstoppen. Ook spullen die makkelijk kunnen breken of kapot gaan zoals vazen of kunstwerken kun je beter op een veilige plek opbergen - katten gooien graag dingen om (neem ze dit niet kwalijk!)
Ook als je dierenoppas bij jou thuis zal verblijven is het belangrijk om afspraken met de oppas te maken over de omgang met je spullen. Je kunt eventueel je waardevolle items in één kamer verzamelen en deze kamer afsluiten. Op die manier loop je geen enkel risico.
Niet straffen maar afleiden
Het is belangrijk om de kat bij gevaarlijk/ongewenst gedrag niet te straffen maar af te leiden. Zeg duidelijk 'nee' en haal je kat weg bij het gevaar, en dien eventueel een alternatief aan (zoals aantrekkelijk kattenspeelgoed, een kattensnoepje of kattengras)
De kat verstopt zich graag
Katten vinden het prettig om zich, met name overdag, terug te trekken om een dutje te doen. Ze kunnen zich verstoppen in een kast, een kamer, onder het bed of zelfs in een wasmachine. Dat kunnen ze zó goed, dat we soms niet meer weten waar ze zijn! Daarom is het belangrijk om altijd te checken waar je kat is voordat je het huis verlaat: heb je de poes niet per ongeluk opgesloten in een kast of kamer? En controleer altijd de wasmachine voordat je deze aanzet :-)
Verkeer
Verkeer is een belangrijke risicofactor voor katten. Veel baasjes houden hun kat dan ook graag binnen. Het is in de praktijk nog knap lastig, veel katten vinden vaak nog wel een gaatje of kier om naar buiten te glippen. Check daarom altijd alle ramen, dak- en kiepramen en controleer of je kat niet met je mee naar buiten loopt. Wil je de kat toch buiten in de tuin laten, dan kun je ook overwegen om je tuin met gaas te overdekken of een kattenren aan te schaffen.
Om vermissing te voorkomen is het belangrijk dat je kat gechipt en geregistreerd is. Komt je kat buiten? Zorg dan ook voor een halsbandje met label. Zorg verder dat je duidelijke foto's en een uitgebreide omschrijving van je kat in huis hebt.
Let op: het is begrijpelijk om je kat binnen te willen houden. Wel is het belangrijk om altijd voor voldoende uitdaging binnenshuis te zorgen met speelgoed, klimmeubels en lichaamsbeweging. Heb je zelf wat minder tijd om voor je kat te zorgen? Boek dan een lieve kattenoppas bij jou in de buurt die je kat één of twee keer per dag komt bezoeken en extra aandacht geeft.
Je kattenoppas
Ga je op vakantie en schakel je een kattenoppas van Pawshake in? Zorg dan dat je voor je oppas de gegevens van je dierenarts, het huisdierenpaspoort en een noodnummer van een vriend of familielid in de buurt in bezit heeft. Mochten zich calamiteiten voordoen dat weet je oppas precies wat hij of zij moet doen.
Handelen bij noodgevallen
Is er toch een ongelukje gebeurd en twijfel je of het wel goed gaat met je kat? Bel als eerste de dierenarts, en pleeg indien nodig EHBO op je kat. Ben je kattenoppas bij Pawshake dan is het belangrijk om het baasje te informeren en neem ook contact op met de Klantendienst van Pawshake. Zij kunnen je verder adviseren.
Verzekering of een spaarpotje voor je kat
Tijdens elke Pawshake boeking is je huisdier automatisch verzekerd tegen ongevallen en ziekte. Dat geeft extra zekerheid als je kat tijdens de reservering plotseling ziek wordt of een ongelukje krijgt. Maar natuurlijk kun je gedurende een heel lang kattenleven geconfronteerd worden met kosten als je kat bijvoorbeeld een chronische ziekte krijgt of geopereerd moet worden. Denk altijd na over of je deze financiele risico's kunt dragen. Houd rekening met onverwachtse kosten door een spaarpotje voor je kat aan te leggen, of als dat beter bij je past kun je ook een huisdierenverzekering afsluiten.
Geen overdreven bezorgdheid
Het is belangrijk om je kat te beschermen, maar het is wel belangrijk om onze huistijgers niet te veel te beknotten. Een kat ontdekt de wereld ook door risico's te nemen, laat hem dus volop spelen, bewegen en ontdekken. Door te springen, te jagen en te spelen wordt zijn brein geprikkeld en houdt hij zijn spieren en gewrichten gezond. Houd dus een oogje in het zeil maar laat hem wel echt 'kat' zijn. Je kat zal je er dankbaar voor zijn!