Wat gebeurt als een hond chocolade heeft gegeten? Ontdek waarom chocolade gevaarlijk is voor honden en wat je moet doen als hij per ongeluk chocolade binnen heeft gekregen.
Is chocola echt zo giftig voor honden?
Chocolade kan in grote hoeveelheden inderdaad giftig zijn voor honden. Helaas is het niet zo dat honden een 'ingebouwde' gifdetector hebben voor chocola. Sterker nog, veel honden zijn gek op chocola! Zeker rond Pasen is het daarom belangrijk om de chocolade paaseitjes goed buiten bereik te houden.
Hoe gevaarlijk is chocola voor honden?
Als je hond chocolade heeft gegeten hangt de ernst van de situatie af van hoeveel chocolade, welk type chocolade en de grootte en het ras van uw hond. Kleinere honden lopen een groter risico op vergiftiging door chocolade dan grotere honden. Bovendien, hoe donkerder of puurder de chocolade (zoals cacao), hoe giftiger het is voor honden. Ook is de hoeveelheid van belang: hoe meer chocolade de hond pet kilo lichaamsgewicht binnenkrijgt, hoe gevaarlijker het is. Over het algemeen geldt: als je hond meer dan 2 gram pure chocolade per kilo lichaamsgewicht binnen heeft gekregen, raadpleeg onmiddellijk de dierenarts. Voor een kleine hond kunnen 3 pure chocolade-eitjes dodelijk zijn. Voor melkchocolade zijn de hoeveelheden lager, vanaf ongeveer 10 gram per kilo lichaamsgewicht moet je naar de dierenarts.
De onderliggende oorzaak van het gevaar van chocola is de chemische stof theobromine, die in alle soorten chocolade wordt aangetroffen, zelfs in witte chocolade. In tegenstelling tot mensen zijn honden niet in staat theobromine te verteren. Dat betekent dat de stof zich in hun lichaam kan opbouwen tot toxische niveaus. Dit kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben, waaronder hartfalen en zelfs overlijden.
Naast de theobromine kan chocola chemicaliën bevatten die schadelijk zijn voor honden, zoals suiker en cafeïne.
Is chocolade ook giftig voor katten?
Chocolade is giftig voor katten op dezelfde manier als het giftig is voor honden, namelijk vanwege de theobromine.
In tegenstelling tot honden hebben de meeste katten niet de neiging om chocolade op te eten. Maar ook hier geldt: liever voorkomen dan genezen, dus berg de chocola altijd veilig op. En zorg ervoor dat u de dierenarts onmiddellijk belt als u vermoedt dat uw kat überhaupt chocolade heeft gegeten.
Welke symptomen krijgt je hond van chocolade?
Er zijn verschillende symptomen waar je op moet letten als je weet of vermoedt dat je hond chocolade heeft gegeten. Binnen 2 tot 4 uur na inname van de chocolade beginnen de eerste symptomen, waaronder:
- Onrustig zijn
- Hyperactiviteit
- Diarree
- Onhandige bewegingen
- Verhoogde hartslag
- Hijgend
- Braken
Als een hond ernstige chocoladevergifting heeft, kan hij uiteindelijk epileptische aanvallen krijgen, hartfalen wat zelfs leidt tot de dood.
Mijn hond heeft chocolade gegeten. Wat nu?
Het is belangrijk om snel te handelen en de dierenarts te bellen als je vermoedt dat je hond chocolade heeft gegeten. Zeker bij kleine rassen is het risico van vergiftiging dan groot. Let goed op de symptomen en bel de dierenarts direct. De arts zal willen weten hoe zwaar je hond is, hoeveel chocolade hij op heeft en welke soort (puur, wit, melk).
In veel gevallen zal je dierenarts met een simpele behandeling de hond laten braken, en zal daarmee het gevaar zijn afgewend. Mocht het te laat zijn voor braken, dan is de situatie wat ernstiger. Dan is de behandeling een kwestie van het beheersen van de symptomen van uw hond terwijl ze de theobromine verwerken. Hoe eerder je contact opneemt met de dierenarts, hoe groter de kans is dat het goed afloopt.
Maar... mijn hond is dol op chocola!
Ja, sommige honden zijn echte schooiers en laten geen onbewaakt moment onbenut om van je chocolade te snoepen - zelfs paaseitjes gaan met folie en al naar binnen!
Toch is preventie is de beste manier om te voorkomen dat uw hond chocolade eet en ziek wordt. Je hond kan er niet zoveel aan doen. Zijn neusje is zó sterk en zijn nieuwsgierigheid zó groot, dat sommige honden gewoon chocolade moeten eten. Heb je zo'n hond, breng hem dan niet in de verleiding. Berg chocolade direct weer veilig op, of haal het helemaal niet in huis. En ben je ergens op bezoek, vraag dan of ze de chocolade op veilige hoogte willen bewaren.
Erop uit met Pasen?
Ga je wat leuks doen met Pasen? Laat je huisdier niet alleen maar boek een lieve Pawshake-oppas bij jou in de buurt.