Dierenoppas aan huis: dit moet je kunnen

Author picture Silke

Als dierenoppas aan huis wil je het liefst álle leuke dieren in je buurt bezoeken voor een huisbezoek. Maar hoe lang moet zo'n bezoekje duren? Wat kunnen baasjes van jou verwachten en wat heeft een kat precies nodig van een oppas?

Bij een huisbezoek komt een oppas één of twee keer per dag langs om het dier te verzorgen, en ook vaak om een oogje in het zeil te houden (da's veiliger tijdens lange afwezigheid) en om kleine klusjes te doen zoals de post opbergen. Het is belangrijk dat oppas en baasje vóóraf goede afspraken maken over wat een huisbezoekje precies inhoudt. Dat kan per individueel dier behoorlijk verschillen.

Oppas aan huis: voor wie en wanneer?

Huisbezoeken zijn geschikt voor dieren die erg gehecht zijn aan hun omgeving en langere tijd alleen kunnen zijn. Dit gaat vaak om katten die veel stress ondervinden van een logeerpartij, maar ook voor konijnen en andere kleine huisdieren die graag thuisblijven als hun baasje op reis gaat. Honden zijn meestal niet geschikt voor huisbezoeken, omdat die niet zo lang alleen kunnen verblijven. In dat geval is de optie 'gastgezin voor honden' of een betere optie, of 'huisoppas' waarbij de oppas in het huis van het baasje logeert. In sommige gevallen kan een huisbezoek wél om een hond gaan, bijvoorbeeld bij puppy's die gedurende de werkdag extra aandacht nodig hebben.

Verschonen van de kattenbak

Afhankelijk van hoe lang de reservatieperiode duurt, hoort verschonen van de kattenbak, het hok of verblijf ook bij de taken van de oppas. Vraag het baasje om voldoende extra kattengrind, stro of bodembedekker klaar te leggen.

Extra diensten

Kattenharen opruimen, 'ongelukjes' schoonmaken, post opbergen, planten water geven, vuilnis wegbrengen: het baasje kan je vragen om dit soort extra klusjes te doen. Het is wel zo fijn als het baasje thuiskomt in een huis dat er netjes uitziet en waar de fruitvliegjes niet rond de vuilnisbak zoemen. Overleg dus goed wat het baasje allemaal nog meer van je verwacht dan alleen het verzorgen van het huisdier. 

Hoe lang duurt een huisbezoek?

Afhankelijk van de behoefte van het dier, verwachten baasjes vaak net iets méér dan eten geven, verschonen en water verversen. Tijdens de afwezigheid van het baasje ben jij de enige afleiding voor het dier. Dus is ook speel- en knuffeltijd inbegrepen. Neem echt even de tijd voor het huisdier. Sommige katten missen de aandacht van een baasje en willen graag nog kroelen, spelletjes spelen of geborsteld worden. Laat schuwe of angstige katten die jou van onder de bank bekijken liever met rust. Neem de tijd en ga gewoon een tijdje in de kamer zitten zodat de kat rustig aan je kan wennen. Een huisbezoek kan gemiddeld een halfuur tot een uur duren.

Hoe duur is een huisbezoek?

Als oppas bepaal je zelf je prijzen. De prijs van een huisbezoek ligt gemiddeld op ongeveer 13 euro. Sommige oppassen vragen minder, ander vragen meer. De prijs hangt vaak af van ervaring, reviews, extra diensten, diploma's, relevante werkervaring en populariteit op Pawshake. Tip: begin je pas net als oppas bij Pawshake? Hanteer dan relatief lagere prijzen. Naarmate je meer beoordelingen krijgt kun je langzaam je prijs verhogen.

Vind nu een geschikte dierenoppas!

Of word zelf dierenoppas.