Dit is waarom huisdieren ons gelukkig maken

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 01/05/2020

Waarom maken huisdieren ons gelukkig?

Huisdieren beïnvloeden bepaalde chemische processen in ons lichaam, waardoor we ons echt gelukkiger kunnen voelen. Het aaien van een hond of kat of simpelweg naar een schattig filmpje te kijken van een dier kan onze hormoonbalans positief beïnvloeden, zo blijkt uit onderzoek. Dit kan leiden tot een groter geluksgevoel, minder stress en een hoger welzijnsniveau.

Ook in onze community van huisdierenbaasjes en oppassers merken we dat zij, zeker nu, extra veel steun aan hun huisdieren hebben.

Maar hoe komt het nou precies dat dieren zo'n grote invloed hebben op ons gemoed? En hoe kunnen huisdieren jouw helpen om gezond te blijven?

Studies show cats and dogs can increase happiness and improve mental health

Huisdieren verminderen stress

Uit onderzoek blijkt dat huisdieren je oxytocineniveau kunnen verhogen. Oxytocine is een hormoon dat ons een gevoel van verliefdheid, verbondenheid en welzijn geeft. Het hormoon wordt bijvoorbeeld ook vrijgegeven als mensen met elkaar knuffelen, tijdens de zwangerschap en als een moeder voor haar baby zorgt. De liefde voor je huisdier is dus vergelijkbaar met dit soort 'menselijke' gevoelens van liefde en verbondenheid.

Ook zorgt zoiets simpels als het aaien van huisdieren voor een verlaging van je cortisolniveau. Cortisol is het stresshormoon dat op de lange termijn gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Je huisdieren spelen dus een rol bij het verminderen van stress. Het verlagen van je cortisol verminder de de kans op hart- en vaatziekten en zorgt voor een gezond slaappatroon. Lekker veel je huisdieren aaien dus!

Huisdieren zijn goed voor je gezondheid

Een frisse neus halen samen met je (oppas)hond: het is een uitstekende manier om aan je dagelijkse beweging te komen. We weten dat beweging de kans op depressie aanzienlijk vermindert en dat je er meer energie van krijgt. Zeker in tijden van crisis kan een gebrek aan beweging zorgen voor gevoelens van angst en depressie. Met een hond moét je wel naar buiten. Het maakt je echt gezonder en vrolijker, en zorgt vaak ook nog eens voor een toename van sociale contacten.

Dieren geven je een belangrijk doel in het leven

Een dagelijkse routine en een vast ritme draagt bij aan je mentale gezondheid. Door voor een huisdier te zorgen heb je elke dag belangrijke vaste taken zoals voeren, uitlaten, speel-tijd, verschonen etc. Dit zorgt ervoor dat je dag een vaste structuur krijgt. Bovendien is het zorgen voor een huisdier een grote verantwoordelijkheid. Het dier is echt afhankelijk van jou en dat geeft echt voldoening. Goed voor je huisdier zorgen én goed voor jezelf zorgen gaan hand in hand.

Domestic pets can improve mental health and increase happiness

Huisdieren verminderen eenzaamheid

Praat jij ook altijd met je huisdier? Hartstikke goed, dat is een hele gezonde gewoonte! Veel baasjes vertellen hun huisdieren hele verhalen. Het is heel normaal om je geheimen en gevoelens met je dier te delen. Ze zullen misschien niet begrijpen wat je bedoelt, toch kunnen dieren onze emoties behoorlijk goed aanvoelen. Ze letten op je toonhoogte, ogen en lichaamstaal. Huisdieren luisteren op hun manier dus echt wel naar je. En, een mooie bijkomstigheid: je huisdier zal je nooit veroordelen. Door te praten met je huisdieren kun je je gevoelens en gedachten op een fijne manier verwerken.

Met een huisdier ben je bovendien nooit alleen. Er is altijd iemand thuis die blij is om jou weer te zien. Wil je graag een huisdier adopteren? Denk dan wel altijd eerst goed na of je ook op lange termijn genoeg tijd voor je huisdier hebt. Dieren verminderen onze eenzaamheid, maar het is ook onze verantwoordelijkheid om ons huisdier nooit te lang alleen te laten.

Dieren vergroten je sociale leven

Huisdierbezitters hebben een gemeenschappelijke passie. Wie een hond of kat (of ander dier) heeft, heeft er dus gelijk heel veel andere (dieren)vrienden bij!

Huisdieren zijn leuke ijsbrekers: je hebt altijd iets leuks om over te praten, leuke foto's te delen op sociale media en je kunt natuurlijk samen met anderen met de hond wandelen. Huisdierbezitters vinden het altijd leuk om over hun dieren te praten. Bij Pawshake vinden we het ook leuk om je huisdier te leren kennen. Op Instagram en Facebook is onze community van dierenvrienden heel actief. Volg ons en tag Pawshake in je huisdierenfoto's zodat we jouw huisdier kunnen bewonderen ❤️

Volg Pawshake op Facebook

Volg Pawshake op Instagram