Een hond aan een baby introduceren - handleiding

Author picture Paulien

Je wil natuurlijk het liefste dat je hond en je baby beste maatjes worden. Maar je moet ook geen onnodige risico's nemen. Gelukkig zijn er slimme manieren om een hond en een baby kennis te laten maken, 10 tips:

1. Zo introduceer je een hond aan een baby

Allereerst is het belangrijk om een plan klaar te hebben liggen voordat je jouw kindje en je hond bij elkaar brengt. Zowel het krijgen van een kindje als het in huis halen van een hond is een spannende tijd. Voor je eigen gemoedsrust is het fijn om voorbereid te zijn.

Wanneer je voor het eerst thuiskomt met je pasgeboren baby, begroet dan éérst je hond, en plaats hem in een bench of een andere kamer plaatst nog voordat je de baby binnenbrengt. Zorg voor een kalme sfeer, en let erop dat je hond rustig is, niet blaft en niet springt. Dan kun je de hond rustig in de kamer uitnodigen. 

2. Ruimte respecteren

Misschien zie je ook wel eens van die schattige foto's van baby's die een kusje krijgen van de hond, maar laat je hond niet zomaar de baby benaderen. Ook is het belangrijk dat als de baby huilt of schreeuwt, dat je de hond niet gelijk apart zet of weghaalt. Daarmee geef je onbewust het signaal: aandacht voor de baby = negatieve aandacht voor de hond.

Leer uw hond in plaats daarvan de ruimte van de baby te respecteren. Probeer zoveel mogelijk jouw eigen plan te trekken en laat de baby en hond naast elkaar bestaan zonder dat ze in het begin met elkaar in contact komen. Hierdoor kan de hond langzaam acclimatiseren aan de aanwezigheid, geuren en geluiden van de baby. Een goede planning en voorbereiding kan dit proces een stuk makkelijker maken:

3. Verwachtingsmanagement

Een nieuwe baby is een spannende tijd voor het hele gezin. Het betekent ook veel nieuwe en onverwachte veranderingen in je dagelijkse routine: je slaapt, eet en wandelt wellicht op andere tijden. Vaak reageert de hond niet per se op de baby zelf, maar op al het 'gedoe' eromheen. Daarom is het goed om alle verwachte veranderingen eens op te schrijven, en je hond hier langzaam aan te laten wennen. 

Misschien heb je straks minder tijd om je hond uit te laten. Dat kan ervoor zorgen dat je hond in huis onrustiger wordt, wat weer voor extra druk zorgt op het gezin. Probeer daarom toch tijd in te plannen om je hond voldoende beweging en speeltijd te geven, bijvoorbeeld door samen met de kinderwagen naar het park te gaan. Lukt het uitlaten niet goed, geef de hond dan binnenshuis meer afleiding met bijvoorbeeld hondenpuzzels, of huur een hondenoppas in die een extra keertje met je hond gaat wandelen.

4. Je hond zelfstandig maken

Misschien is je hond nu je allerbeste maatje, en volgt hij je in alles wat je doet. Als de baby komt zal dat waarschijnlijk veranderen. Leer hem vóórdat de baby komt al wennen aan zelfstandigheid. Leer je hond dat hij soms even geen aandacht krijgt en zichzelf moet vermaken. Natuurlijk moet hij daarvoor wel de kans krijgen. Zorg dat hij in de ochtend goed is uitgelaten zodat hij de overtollige energie kwijt kan. Leer hem te spelen met bijvoorbeeld een Kong of hondenpuzzels. En laat hem wennen aan zijn eigen plek, en zorg dat zijn mandje of bench een fijne plek is waar hij niet gestoord wordt.

5. Bench training: rust voor de hond en voor de baby

De bench geeft je hond een veilige plek en leert hem ook om rust te pakken wanneer het nodig is. Ook kan de bench een handig hulpmiddel zijn om de hond en de baby veilig aan elkaar te laten wennen. 

6. Pak gedragsproblemen op tijd aan

Als er je hond nog ongewenst gedrag vertoont, ga daar dan op tijd mee aan de slag. Ongewenst gedrag zoals overmatig blaffen, bijten of opspringen wil je niet pas oplossen als de baby er is. Neem indien nodig ruim op tijd een hondengedragstherapeut of een trainer in de hand om je hond te helpen weer in balans te komen.

7. Een nieuwe hond-baby routine

Wat gaat er voor de hond straks allemaal veranderen als de baby komt? Begin op tijd met deze nieuwe routine. Misschien mag de hond straks niet meer op bepaalde plekken in huis komen? Laat hem daaraan wennen. Gaat hij eten of wandelen op een andere tijd? Begin daar alvast mee. Ga je straks wandelen met de kinderwagen? Oefen het samen met je hond! Het wordt straks al verwarrend genoeg voor jullie allemaal, het wordt een stuk makkelijker als je hond niet meer hoeft te wennen aan een nieuw ritme en een andere routine.

8. Toezicht op je hond en je baby 

Zelfs als je hond en je baby het goed met elkaar kunnen vinden, is het belangrijk om ze nooit zonder toezicht samen te laten zijn. Zorg voor een aparte box voor de baby en een bench voor de hond. Ongelukken kunnen in een fractie van een seconde gebeuren, ook als je de hond vertrouwt. Blijf daarom waakzaam en neem het zekere voor het onzekere.

9. Je hond laten wennen aan babygeluiden 

Er zijn apps beschikbaar met babygeluiden, zodat je de hond kunt laten wennen aan het geluid van een baby die huilt, schreeuwt of lacht. 

10. Regel een back-up plan voor hondenzorg

De eerste paar weken dat je een baby thuis is kunnen chaotisch zijn, hoe goed je alles ook hebt gepland. Zorg dus voor een back-up plan als je even niet voor de hond kunt zorgen. Vraag familie of vrienden om klaar te staan als eventuele hondenoppas of boek een hondenoppas bij Pawshake. Laat je back-up oppas al kennismaken met de hond voordat de baby er is.

Ook als je het gevoel hebt dat je hond zich een beetje verwaarloosd voelt kun je besluiten om een de hond naar een leuk oppasadres te brengen voor wat extra aandacht en wandelingen.

Het is voor jullie allemaal, maar zeker ook voor je hond, een verwarrende tijd als de baby komt. Help je hond hiermee om te gaan. Dwing je hond niet om bij de baby in de buurt te zijn als hij dat niet wil. Sommige honden vinden het geluid en de geuren gewoon te overweldigend en hebben extra tijd nodig om te wennen. Wees geduldig en doe het voor jezelf, de baby en je hond in deze tijd rustig aan. Als dat lukt, zal er in het gezin een mooie nieuwe harmonie ontstaan.