Giftige planten voor de kat (en veilige alternatieven)

Author picture Pawshake

Katten zijn echte vleeseters. Toch zijn veel poezen ook dol op een groen hapje. Maar lang niet alle planten en groenten zijn veilig voor je kat, sommigen zijn zelfs ronduit giftig. Welke planten moet je mijden, met welke groenten moet je oppassen en wat zijn gezonde alternatieven?

Welke groenten zijn giftig?
Heel veel groentesoorten zijn gevaarlijk voor katten. Kijk met name uit met groenten uit de nachtschadefamilie zoals tomaat en aubergine. Maar ook uien, knoflook en avocado zijn giftig voor je kat. Eigenlijk is de lijst met schadelijke groenten zo lang, dat je plantaardig voedsel beter kunt mijden. Als tussendoortje kun je de kat beter ongezouten vis of vlees geven (rauw of gedroogd), maar ook kattenmelk of een brokje met een hoog vleesgehalte zijn prima traktaties.

Je kunt katten beter vlees dan groente geven

Welke planten zijn giftig?
Katten zullen giftige kamerplanten het liefst mijden omdat ze een bittere smaak afgeven. Bovendien zijn de meeste giftige planten zijn pas schadelijk bij inname van grote hoeveelheden. Maar toch is het beter om giftige planten gewoon niet in huis te halen of op een veilige plek te plaatsen. Pas vooral op met de ficus, lelie, azalea, kerstster, hulst, narcissen en de meeste vetplanten en cactussen. Voor een uitgebreide lijst giftige planten klik hier.

Kattengras is een gezonde 'groente'

Welke kamerplanten zijn veilig?
Er zijn heel veel niet-giftige kamerplanten zoals de graslelie, palmsoorten zoals de dwergpalm, varens, de gerbera en orchidee. Toch zijn kamerplanten natuurlijk niet bedoeld om op te eten! Maar je kat kan toch gaan knagen aan je mooie planten omdat hij op zoek is naar foliumzuur. Buitenkatten zullen makkelijk in die behoefte voorzien door het eten van gras, maar binnenkatten moeten dat op een andere manier verkrijgen. Daarom is het goed om regelmatig een lekkere verse pot kattengras neer te zetten. Daarin zit genoeg foliumzuur en de meeste katten vinden het heerlijk. Het gras kunnen ze overigens niet verteren en dat braken ze dus ook gewoon weer uit. Geen zorgen: dat is volkomen normaal! Wel even opruimen natuurlijk :-)

Buitenkatten scharrelen zelf hun gras bij elkaar

Kattengras kun je kant-en-klaar kopen bij de bloemist en sommige dierenspeciaalzaken. Maar het is natuurlijk ook leuk om kattengras zelf te kweken. Speciale kweekbakjes en -zakjes zijn verkrijgbaar bij het tuincentrum.