Hersenwerk voor honden: 10 tips voor thuis

Author picture Paulien

Waarom is hersenwerk voor honden belangrijk?

Je kunt zoveel wandelen met je hond als je wil, als je hond mentaal niet wordt uitgedaagd blijft hij onrustig. Door echt zijn hersenen aan het werk te zetten wordt je hond ontspannen en tevreden. En soms wordt hij zelfs moeier van een goede hondenpuzzel dan van een flinke wandeling!

Een leuke manier om je hond mentaal uit te dagen is om van zijn maaltijden een puzzel te maken. We hebben daarom 10 leuke en makkelijke hondenpuzzels geselecteerd die eenvoudig zijn om in je dagelijkse routine in te passen.

Normaal gesproken is etenstijd iets waar je hond erg naar uitkijkt, maar wat ook binnen een minuut weer voorbij is. Honden zijn van nature een soort opportunistische verzamelaars: ze eten maar net wat ze tegenkomen en jagen op het moment dat de kans zich voordoet. Dat betekent dat je hond heel veel voldoening voelt als hij echt moet werken voor z'n eten.

Dus: bied je hond eens een meer stimulerende, creatieve manier van eten. Het is niet alleen leuk, je hond krijgt er ook, mits je dit goed begeleidt, meer zelfvertrouwen van omdat hij obstakels leert te overwinnen. 

Top 10 hondenpuzzels voor hersenwerk

1. Het dozenspel

Verzamel een aantal dozen van verschillende formaten en verstop brokjes tussen en in de dozen. Begint je hond pas net met hersenwerk? Leg de brokjes dan waar je hond er makkelijk bij kan en waar hij ze goed kan zien liggen. Naarmate je hond beter wordt in het spel kun je de brokjes ook wat meer verstoppen.

2. Hondenballenbak

Vul een kleine zandbak of een zwembadje met plastic ballen, lege drinkflesjes of proppen papier. Verspreid wat brokjes door de bak, en laat je hond maar lekker snuffelen!

Let op: begin hier ook weer makkelijk en laat je hond eerst zelfvertrouwen krijgen dat 't hem lukt om brokjes te vinden. Let op dat de rand van de bak niet te hoog is voor je hond en dat je een anti-slipmat op de bodem legt zodat hij niet uitglijdt.

3. WC-rollen challenge

Vouw de ene kant van een wc-rolletje dicht en doe er een brokje in. Gebruik zoveel mogelijk rolletjes als je wil en stop ze evetueel in een grote doos waarin je hond lekker kan grabbelen.

4. Handdoek oprollen

Strooi de snacks op een handdoek en rol de handdoek op. Zorg dat de ondergrond stroef is: leg de handdoek op een tapijt of gebruik een anti-slipmat zodat de handdoek door het gewroet van je hond niet steeds wegschuift. Dat is slecht voor zijn gewrichten en kan ook voor frustratie zorgen. 

Sommige honden vinden dit in het begin erg moeilijk. Begeleid je hond hierbij en prijs hem uitbundig als het hem lukt een snoepje te vinden!

(image source: agoodfeeling_inco)

5. Maak je eigen snuffelmat

Je kunt ze bij de dierenwinkel kopen maar ook zelf maken: een snuffelmat van fleece. Het fijne van een snuffelmat is dat je die altijd makkelijk mee kan nemen waardoor je overal je hond lekker kan laten spelen.

Een snuffelmat maak je van een rubberen deurmat en strengen fleece. Tussen de stof verstop je weer lekkere brokjes. Zoeken maar!

Preview image for the video "Instructie knopen snuffelmat ForSmartDogs".

6. “Slow feeder” etensbak

Met een slow feeder maak je de gewone maaltijd net even wat uitdagender. Je hebt allerlei verschillende soorten, van eenvoudig tot lekker moeilijk, voor grote en kleine snuitjes. Je kunt natuurlijk ook je eigen slow feeder maken door een grote, stevige bak met bijvoorbeeld papierpropjes te vullen.

7. Voerbal of Kong

Met een voerbal op een Kong moet je hond heel intensief aan de slag om zijn 'prooi' te pakken te krijgen. Verstop zijn snacks of vlees in de Kong tijdens etenstijd. Je hond moet uitvinden hoe hij het eten uit de Kong krijgt: eruit peuteren, de voerbal omgooien, ermee spelen.. Is dit te makkelijk voor je hond? Dan kun je ook vlees of ander natvoer erin stoppen en invriezen. Dit zorgt gegarandeerd voor lekker lang speelplezier!

8. Flessenpuzzel

Maak een lange strook van stof of fleece en prop het in een platic fles. Zorg dat het einde uit de fles steekt. Doe wat brokjes in de fles en schudt even zodat de brokjes tussen de stof wordt verspreid. Let op dat er geen losse plastic ring meer op de fles zit.

(image soure: gonedogmad.com)

9. Muffin bakvorm spel

Stop een brokje in elk holletje van een cupcake vorm. Leg er een tennisbal bovenop en laat je hond lekker zoeken!

image source: sheknows.com

10. Pak het voer in

Voor honden die van lekker scheuren houden: pak een snack van je hond in wat krantenpapier in. Ook kun je de maaltijd van je hond in een aantal porties verdelen en elke portie apart in krantenpapier wikkelen. eef het aan je hond en laat hem lekker scheiren als een enthousiast kind de zijn sinterklaascadeautjes uitpakt :-)

Let op:

Hersenwerk kan heel goed voor je hond zijn mits je het veilig houdt. Zorg dat je hond geen loszittende stukjes plastic kan opeten. Zorg voor een stroeve ondergrond (antislipmat) en aak het altijd leuk en stimulerend. Vind je hond het te moeilijk? Maak het dan wat makkelijker, help je hond en laat het spel maar een paar minuutjes duren. Naarmate je hond beter geoefend is kun je de tijdsduur opbouwen. 

Nog meer uitdaging en plezier voor je hond nodig? Boek een lieve hondenoppas bij Pawshake.