Als je op zoek gaat naar naar hondenuitlaatservice of dagopvang voor je hond, is het belangrijk om een oppas te kiezen die bij je past. Maar waar moet een goed oppasprofiel dan aan voldoen? Hoe zorg je dat je die betrouwbare oppas eruit pikt die perfect bij jouw huisdier past? Er is een aantal dingen waar je op kunt letten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. En wil je een hondenoppas worden? Zorg er dan voor dat je profiel aan deze vereisten voldoet.
De vijf dingen waar je bij een oppasprofiel op kunt letten:
1) Mooie en relevante foto's
Een goede foto zegt meer dan 1000 woorden. Mooie, heldere en kwalitatieve foto's brengen een positief gevoel over en laten in één oogopslag zien met wie je te maken hebt.
Het start met een duidelijke profielfoto. Een goede profielfoto zorgt voor vertrouwen en ziet er daarom netjes uit met goede belichting en zonder zonnebrillen, filters of stickers. Het eerste gevoel dat je bij een persoon krijgt is simpelweg belangrijk, en het is heel begrijpelijk dat je als baasje daar op af wilt gaan.
Een goede oppas vertelt met mooie sfeerfoto's bovendien wie hij of zij is. Zulke sfeerfoto's kunnen bijvoorbeeld foto's zijn van de oppas in actie met huisdieren. Ook kunnen foto's een indruk geven van de omgeving waar de dieren zullen verblijven. Een hondenoppas die 'dagopvang honden' aanbiedt zal bijvoorbeeld foto's van z'n huis en tuin kunnen laten zien, of van de plekjes waar de hond (of kat) zich kan terugtrekken. Iemand die hondenuitlaatservice aanbiedt kan bijvoorbeeld foto's van losloopgebieden in de buurt laten zien. Goede sfeerfoto's geven je letterlijk een beeld van wat je kunt verwachten.
2) Dit ben ik!
Een gedetailleerde beschrijving vertelt in het kort wie de oppas is en wat de motivatie is om op te passen. Waar komt de liefde voor huisdieren vandaan? Wat is de persoonlijkheid van de oppas, in wat voor gezinssituatie leeft hij of zij? Als je een hondenoppas of andere dierenoppas zoekt, is het belangrijk dat je meest prangende vragen al in de beschrijving beantwoord worden. Bijvoorbeeld over de ervaring: welke ervaring heeft deze persoon met het oppassen op dieren? Heeft de oppas zelf huisdieren gehad? Wat is zijn of haar opvatting over opvoeding en training? Heeft de oppas misschien cursussen gevolgd, boeken gelezen of vrijwilligerswerk gedaan in een asiel?
Natuurlijk is er in de beschrijving ook volop ruimte voor leuke wetenswaardigheden over werk, hobby's en andere zaken. Je bent natuurlijk op zoek naar een oppas met wie het klikt, en het persoonlijke aspect is ook wat waard :-)
Tip: vergeet niet om je hond z'n favoriete speelgoed mee te geven aan de hondenoppas
3) Een omschrijving van de diensten
Bovenaan het profiel zie je standaard de diensten die de dierenoppas aanbiedt, zoals dagopvang honden, dierenoppas aan huis (wordt vaak gebruikt voor katten) of hondenuitlaatservice. Daar zie je ook direct de prijzen bij staan. Maar hoe die diensten concreet worden ingevuld, is voor elke oppas nét weer wat anders. Kijk of je in de beschrijving alvast kunt lezen wat de oppas precies te bieden heeft: hoe lang duurt een huisbezoek gemiddeld? Hoe vaak en waar wil de oppas met honden wandelen? Zijn kleine klusjes in huis (zoals planten water geven) inbegrepen?
Veel oppassers vertellen hier ook al wat voor dieren ze het liefste passen. Alleen op kleine honden bijvoorbeeld, of op dieren de gevaccineerd en gechipt zijn. Sommige oppassers zijn goed met angstige of agressieve dieren, andere oppassers willen graag een 'makkelijkere' hond. Ga dus op zoek naar een oppasprofiel die niet alleen bij jou maar zeker ook bij jouw specifieke huisdier past.
4) Praktische informatie
Bij een oppasdienst komen nogal wat praktische zaken en afspraken kijken. Denk aan sleuteloverdracht, het brengen en halen van het huisdier, het meebrengen van spulletjes zoals voer en de favoriete speeltjes van je hond, contactgegevens van de dierenarts, noodnummers enzovoort. Lees op het profiel alvast met welke praktische vragen je rekening kunt houden. Verder vind je op het profiel van de oppas wat praktische informatie zoals het annulatiebeleid. Dat bepaalt of je bij een annulering je geld geheel, gedeeltelijk of niet terugkrijgt. De meeste oppassers hebben hun beleid op 'flexibel' staan, wat betekent dat je tot 5 dagen vóór de reservatie kosteloos kunt annuleren.
Tot slot bevat een goed profiel een bijgewerkte agenda. Kijk dus alvast of de oppas beschikbaar is in de door jouw gevraagde periode!
5) Uitstekende communicatie
Hoe prachtig het profiel ook is, je leert elkaar pas kennen als je elkaar ontmoet. Een goede en duidelijke communicatie is van groot belang als je jouw huisdier wilt toevertrouwen aan de oppas. De oppas moet snel en transparant communiceren in het geval van calamiteiten, maar ook gewoon als jullie afspraken moeten maken over brengen en halen, sleuteloverdracht enzovoorts.
Leer elkaar daarom eerst goed kennen. Dat kan bij Pawshake gratis en vrijblijvend via de 'contact' knop. Op het profiel van de oppas zie je al de respons en reactietijd. Goede oppassers antwoorden snel en adequaat op berichten.
Of je nu een oppas zoekt voor dagopvang voor je hond of slechts incidenteel hondenuitlaatservices nodig hebt, voor elk type pet sitting dienst geldt: een goed gevoel is het allerbelangrijkst. Ben jij er tevreden over en je huisdier ook? Perfect! Je hebt een match. Wil je liever nog even verder snuffelen tussen de profielen? Voel je niet bezwaard en kijk gewoon verder. Jouw huisdier verdient alleen het allerbeste!
Direct van start gaan? Zoek een dierenoppas!