Overweeg je om een hond in huis te nemen? Dat is een spannende zoektocht en misschien vraag je je af of je er wel goed voor kunt zorgen - ook nog na 10 jaar. Ook voor hondenoppassers is het een belangrijke vraag: hoeveel tijd moet ik vrijmaken om een hond te bieden wat hij nodig heeft? Met deze checklist kom je er snel genoeg achter.
1. Hoe lang kan een hond alleen zijn?
Het is een vraag die veel aanstaande baasjes stellen. Het verschilt natuurlijk per individuele hond en per ras hoe lang een hond alleen kan zijn. Sommige honden gaan na 2 minuten al piepen van ellende, andere honden kunnen gerust 5 uur alleen gelaten worden zonder dat ze het huis op stelten zetten. Toch is het ook zo dat de meeste honden helemaal niet graag alleen zijn. Honden 'klagen' niet snel, dus als het lijkt dat ze zonder problemen alleen zijn, kunnen ze zich toch ellendig voelen en uiteindelijk zelfs in een depressie raken.
Sowieso moet elke hond getraind worden om alleen te blijven. Dat kan je langzaam opbouwen van 5 minuten tot een uur, en daarna tot een dagdeel. Neem hier echt de tijd voor en houd er rekening mee bij de 'kraamtijd' als je de hond net in huis hebt: zorg dat er altijd iemand bij de hond kan zijn. Hoe je omgaat met verlatingsangst lees je hier.
De meeste honden zijn niet graag alleen thuis
2. Een puppy of een oudere hond?
Het is natuurlijk geweldig om een puppy in huis te nemen! Maar ze zetten je leven wel op z'n kop. Een jonge pup vanaf 8 weken oud kun je vergelijken met een baby. Hij speelt, eet, slaapt - en dat gaat heel de dag door. Het advies is om na elk slaapje en elke maaltijd naar buiten te gaan en hem zo langzaam zindelijk te maken. In de loop van de tijd vraagt de pup iets minder aandacht. Maar ook het opvoeden, trainen en spelen blijft een hoop tijd en energie vragen. Het advies is om in het begin 3 tot 6 weken verlof te nemen, of in elk geval te zorgen dat er continu iemand bij de pup kan zijn.
Een oudere hond vraagt over het algemeen minder intensieve aandacht dan een jonge, actieve hond. Maar oudere honden kunnen weer andere aandacht vragen: sommige honden hebben meer gezelschap nodig of bijvoorbeeld medische verzorging. Honden met een onduidelijk verleden zoals asielhonden kunnen bovendien extra last hebben van verlatingsangst, stress of onzindelijkheid. Bedenk goed wat er in jouw leven past: ga jij graag elke dag een paar uur stevig wandelen en spelen met de hond? Of houd je meer van een rustig wandelingetje en veel knuffelen in de zetel? Kies de hond die bij jouw karakter en levensstijl past.
3. Ras en karakter
Elke individuele hond is anders, maar ook de raskenmerken verschillen aanzienlijk. Labradors of Maltezers zijn bijvoorbeeld vriendelijke gezinshonden, een Kelpie of een Border Collie heeft meer discipline en trainingsuren nodig. Een druk gezin met jonge kinderen heeft een hond nodig die makkelijk te trainen is en vriendelijk met kinderen en andere omgaat. Maar misschien woon je alleen, heb je ervaring met honden en vind je het leuk om een hond te nemen die erg baas-gericht is. In dat geval kun je een hond uitkiezen waarmee je stevig kunt trainen en samen echt een bijzondere band en een mooi leven mee opbouwt.
Neem de tijd om je te verdiepen in de rassen. Natuurlijk kun je ook gaan voor een leuke kruising uit een asiel of via een stichting. Kruisingen zijn vaak lieve, vriendelijke en gezonde honden. Wel zijn de karaktereigenschappen wat moeilijker te voorspellen dan bij rashonden. Zorg in elk geval dat je jouw hond op een betrouwbaar adres haalt en sla de 'foute fokker' over.
Wil je hondenoppas worden? Dan is het goed om te bedenken wat voor honden je kunt verzorgen en welke niet. Bij je oppasprofiel op Pawshake kun je aangeven of je bijvoorbeeld grote of kleine honden aanneemt, reutjes of teefjes enzovoorts.
4. Kun je het combineren met werk?
Een hond vraagt veel aandacht, maar als je een hond in je dagelijks leven kunt betrekken, heb je daar geen last maar juist plezier van. Met een fulltime job buitenshuis lijkt het onmogelijk om tijd genoeg te hebben voor een hond. Toch is het in sommige situaties prima mogelijk. Praat erover op je werk. Kun je afspraken maken over thuiswerken of flexibele uren? Misschien is het zelfs mogelijk om de hond mee te nemen naar het werk?
Huisdieren in de werkomgeving zorgen voor betere sociale contacten op de werkvloer, betere productiviteit en minder stress. Toch is niet iedere werkomgeving geschikt voor honden, en niet alle werkgevers en collega's zitten erop te wachten (denk aan allergieën, gevaarlijke situaties voor mensen en de hond, etc). Praat op tijd erover met je werkgever en collega's zodat zij rekening kunnen houden met je leven als honden-ouder.
5. Heb je opvang achter de hand?
Het is een illusie dat je altijd 100% voor je hond kunt zorgen. Er zullen zich situaties aandienen dat het gewoon niet lukt. Denk aan ziekenhuisbezoeken, bruiloften en feestjes waar de hond niet mee kan, vakanties en natuurlijk werk. Zorg in een vroeg stadium voor een paar goede back-up adresjes. Vraag rond bij vrienden, familie en buren of ze het leuk zouden vinden om soms op je hond te passen. Het is altijd fijn om een logeeradres achter de hand te hebben bij mensen die je vertrouwd en waar de hond zich op z'n gemak voelt. Natuurlijk kun je ook altijd online een hondenoppas vinden bij jou in de buurt.
Een vriend voor het leven
Hoeveel tijd kost een hond nu? De onhandige waarheid is: dat verschilt echt per hond. Ja, een hond kost altijd veel tijd en energie. Maar als je bereid bent dat er in te stoppen, is dit het dubbel en dwars waard. Als je het goed regelt, wordt de hond een onderdeel van je leven en niet een 'klusje' dat je dagelijks moet doen.
Honden die worden voorzien in hun behoeften zijn blije, evenwichtige honden. Je kunt probleemgedrag zoals verveling, agressie, en zelfs depressie bij honden voorkomen door hem te geven wat hij als specifieke hond nodig heeft. Als de hond z'n energie kwijt kan, als hij duidelijkheid krijgt, veel liefde en als ook zijn hersens aan het werk worden gezet, blijft de hond rustig, gezond en makkelijk in de omgang. Hiermee heb je een vriend voor het leven!
Neem een voorproefje: word hondenoppas
Het is moeilijk te doorgronden hoe een hond je leven beïnvloedt totdat je het zelf een keer meemaakt. Wil je alvast ervaren hoe het is om voor een hond te zorgen, meld je dan aan als hondenoppas bij Pawshake. Als je hondenopvang bij jou thuis aanbiedt, kunnen honden bij jou thuis logeren. Je maakt er een baasje heel blij mee en je kunt zelf alvast, eventueel samen met je gezin, ervaren hoe het is om de verantwoordelijkheid over zo'n geweldig dier te hebben. Tipje van de sluier: je vindt het vast geweldig ;-)