Hond gaat logeren? Dit bespreek je met de hondenoppas

Author picture Pawshake  - bijgewerkt: 14/06/2019

Gaat je hond uit logeren bij een hondenoppas thuis? Een persoonlijk opvangadres is een mooie mooie oplossing voor als je op vakantie gaat. Maar het kan best spannend zijn om je hond achter te laten bij een oppas! Bereid je vóórdat je de reservering definitief maakt daarom goed voor. Een uitgebreid kennismakingsgesprek maakt daarbij het verschil

Het gedrag van je hond

Vertel de oppas uitgebreid en eerlijk over het karakter van de hond. Is hij vrolijk? Actief? Van welke spelletje houdt hij, hoe gedraagt hij zich bij kinderen, andere honden of katten? Loopt hij netjes aan de lijn? Is hij eigenwijs of een beetje verlegen? Houdt hij van autorijden? Wanneer blaft de hond? Houdt hij van knuffelen of niet zo erg? Bedelt hij? Maakt hij wel eens wat kapot? Wat je maar kunt verzinnen: vertel erover!

een opvangadres gezocht voor je hond
Een hondenopvang adres vind je op de website of app van Pawshake

Hoe ziet de dag van je hond eruit?

Het is belangrijk dat de routine van de hond tijdens de logeerpartij zoveel mogelijk hetzelfde blijft. Deel dus die informatie met de hondenoppas.Vertel de petsitter precies hoe een normale dag eruit ziet voor je hond. Hoe vaak ga je wandelen, waar en hoe laat?  Vertel wanneer hij slaapt en wanneer hij actief is, wat zijn favoriete plekje is, waar hij 's nachts het liefst slaapt, of hij wel eens alleen thuis is en hoe lang. 

Hoe ziet de dag van de hondenoppas eruit?

Vraag wat de petsitter van plan is te doen tijdens de reservatieperiode. Heeft hij of zij activiteiten gepland overdag, en hoe past de hond daarbij? Hoelang zal de hond maximaal alleen zijn? Ook al heb je een 'makkelijke' hond, een logeerpartij is altijd vreemd en stressvol voor de hond. Vraag ook of je het hele huis van de petsitter mag bekijken, zodat je ziet waar je hond terecht komt. Mag de hond straks overal komen en zelf een plekje uitkiezen? Stel vragen zoveel je wilt: dit wordt tenslotte tijdelijk het huis van jouw hond!

Bespreek de regels

Vertel welke commando's je hond kent. Bespreek daarnaast zowel de regels die de hond thuis gewend is, als de regels die bij de petsitter gelden. Misschien mag de hond bij jou op de bank, maar bij de petsitter niet. Een hond kan prima omgaan met verschillende regels op verschillende plekken, maar straf de hond nooit als hij iets fout doet, hij kan het moeilijk vinden om de regels te begrijpen. Een goede hondenoppas steunt de hond en stelt hem op zijn gemak.

Uitlaten: hoe gaat dat?

Honden die normaal gesproken voorbeeldig luisteren, kunnen bij een andere 'baas' zich soms anders gedragen. Een verantwoordelijke oppas stelt veiligheid voorop en laat een hond alleen los in een veilig, afgesloten gebied. Vertel de oppasser hoe de hond zich buiten gedraagt, wat hij leuk vindt en waar hij bang voor is. Informeer je hondenoppas hoe jouw hond zich bij andere honden gedraagt, of hij van spelen houdt enzovoorts.

De ervaring van de hondenoppas

Vraag de oppas naar zijn of haar ervaringen met honden. Heeft de oppas ervaring met grote of kleine honden, verschillende rassen? Past de hondenoppas vaker op dieren? Wat weet de petsitter  van hondengedrag en lichaamstaal van honden? Wat zou de oppasser doen als de hond bijvoorbeeld angstig of gestresst raakt? Wees kritisch en nieuwsgierig.

Ga uit van het onverwachte

Iedere hond kan onverwachts gedrag vertonen, omdat hij in een nieuwe situatie wordt geplaatst. Hij kan bijvoorbeeld stress- of angstklachten vertonen, verlatingsangst hebben, piepen en janken, zich anders (agressief) gedragen naar kinderen en honden, hij kan zelfs onverwachts weglopen. Houd er rekening mee dat dit altijd kan gebeuren en vraag hoe de oppasser hiermee om denkt te gaan, en vertel wat jij als baasje van de hondenoppas verwacht.

Hoe houden we contact?

Bespreek praktische zaken als de sleuteloverdracht en overhandig de gegevens van de dierenarts en het paspoortje. Zorg dat je hond gechipt is en geregistreerd: zo zijn jullie allebei voorbereid op noodsituaties.  Bespreek ook hoe het baasje het liefst op de hoogte gehouden wil houden. Bij Pawshake kun je bijvoorbeeld elke dag een leuke foto-update plaatsen.

Pawshake met labrador en hondenoppas
 Is je hond blij met zijn opvangadres? Een paw-shake voor de hondenoppas!

Tot slot: luister naar je gevoel

Want het gaat erom dat jij zelf tevreden bent met je hondenopvang adres. Het gaat erom dat je vertrouwt dat je hond er een fijne tijd zal hebben. Wees nieuwsgierig en open naar elkaar. En vind je het allemaal toch wat spannend? Begrijpelijk! Je ontmoet iemand tenslotte voor het eerst. Om het wat makkelijker te maken kun je van tevoren een lijstje maken met dingen die je wilt vragen. Of print dit artikel uit en neem die mee naar de eerste afspraak.

En wat vind jij belangrijk om te bespreken als je hond uit logeren gaat?

Vind hondenopvang in huiselijke sfeer bij Pawshake