Honden aan elkaar introduceren

Author picture Paulien

Let op lichaamstaal: zo laat je honden veilig kennismaken

Iedereen die wel eens met een hond wandelt weet hoe spannend het kan zijn om een andere hond tegen te komen. Dan is het belangrijk om goed op te letten op de lichaamstaal van de honden en te zorgen dat de ontmoeting vriendschappelijk verloopt. Ook als je hondenopvang aanbiedt en je wilt een nieuwe hond aan je 'roedel' toevoegen is het cruciaal om de eerste ontmoeting goed te begeleiden. Maar hoe doe je dat? Zo introduceer je honden aan elkaar op een veilige manier.

Voor je hond kan het ontzettend leuk zijn om soortgenootjes te leren kennen. Maar zo'n nieuwe ontmoeting kan best ingewikkeld zijn. En elk baasje heeft z'n eigen overtuigingen: 'Laat ze maar gaan, ze vechten het zelf wel uit'. Of: 'hij doet niks hoor, hij wil alleen maar spelen!'. Maar wat is nu écht verstandig om te doen als je honden veilig met elkaar wil laten kennismaken?

1) Aangelijnd of niet?

Er heersen verschillende opvattingen over of je honden aangelijnd moet kennis laten maken of juist los. Ja, het klopt dat honden die los lopen zich vrijer voelen. Ze kunnen zelf het tempo en de manier van toenadering bepalen en vluchten als ze dat willen. Daarom zie je dat ontmoetingen in een losloopgebied vaak zonder problemen verlopen.

Toch kan er een goede reden zijn om een hond aan te lijnen. Maak je hond in elk geval vast zodra je een andere aangelijnde hond tegenkomt. Er is altijd een reden waarom de andere hond is aangelijnd. Er ontstaan vaak problemen als één hond wel vast zit, en de ander niet. Bovendien kan het zo zijn dat de andere hond misschien geblesseerd is, angstig is, of snel wegloopt en daarom vastloopt. Zit je hond aan de lijn? Geef hem dan wel maximaal de ruimte en laat de lijn slap hangen. Laat de honden zelf het initiatief nemen om elkaar te ontmoeten.

2) Ruimte, ruimte, ruimte

Honden die elkaar voor het eerst ontmoeten willen eerst rustig de kat uit de boom kijken. Als wij mensen iemand leren kennen, lopen we recht op elkaar af en kijken we de ander in de ogen aan. Honden doen dat heel anders. Zij willen niet-bedreigend overkomen en lopen daarom graag eerst in een omweggetje naar elkaar toe.

Voordat honden elkaar uberhaupt gaan besnuffelen bekijken ze elkaar heel subtiel. Ze willen de ruimte hebben om eventueel weer weg te kunnen lopen mocht het toch niet klikken. Geef de honden dus genoeg uitwijkmogelijkheden en laat ze toenadering zoeken op hun eigen tempo. 

twee honden besnuffelen elkaar
Laat honden elkaar rustig besnuffelen

3) Let op lichaamstaal

Hebben de honden elkaar gezien? Dan zullen ze elkaar laten merken of ze open staan voor contact. Let altijd op de subtiele signalen die honden geven. Waar het misschien lijkt alsof honden ongeïnteresseerd zijn, kunnen honden met hun lijf eigenlijk al hele 'gesprekken' voeren met de andere hond. Observeer je eigen hond goed in elke situatie, dan zul je de lichaamstaal van je hond steeds beter begrijpen. 

Honden besnuffelen elkaar het liefst niet direct neus-aan-neus, maar beginnen aan de achterkant, flanken of nek. Een beleefde hond kijkt ook niet direct in de ogen van de andere hond maar kijkt een beetje weg. Zo laten ze aan elkaar weten: ik ben ongevaarlijk!

Let ook op je eigen houding en lichaamstaal: zodra je een andere hond ziet aankomen, praat dan positief over die andere hond. Op die manier breng je al een ontspannen en positieve lading mee naar de ontmoeting. Zie je al van ver af dat een andere hond (of je eigen hond) niet van een ontmoeting gediend is? Voorkom dan de confrontatie en loop gewoon de andere kant op.

Let op de lichaamstaal van de honden:

Positieve signalen, laat ze hun gang gaan:

  • Wegkijken: 'ik heb geen kwaad in de zin!'
  • Rustig om elkaar heenlopen in een kringetje
  • Eerst elkaar van achter besnuffelen
  • Een ontspannen kwispel, staart op medium hoogte
  • Oren rechtop of ontspannen
  • Schouders omlaag, achterkant omhoog: 'ik wil met jou spelen!'
  • Pauzes inlassen in het spel: om de beurt 'de baas' zijn
  • De honden respecteren elkaars correcties en geven elkaar de ruimte.

Stress-signalen, wees voorzichtig:

  • Staren en stokstijf blijven staan, staart recht omhoog
  • Gapen, lippen likken
  • Oogwit laten zien
  • Grommen, tanden laten zien
  • Nekharen overeind
  • Oren plat naar achteren
  • Staart tussen de benen, angstig, piepen
  • De ene hond negeert de andere hond's correcties en gaat door waar de ander niet wil. Grijp in.

Twee honden ontmoeten elkaar
Let tijdens de ontmoeting steeds op de lichaamstaal van de hond

4) Ingrijpen: kalm en resoluut

Zie je dat één van de hond signalen geeft dat hij niet wil? Grijp in. Dat doe je door weg te stappen van de honden, je hond resoluut bij je te roepen en weg te lopen. Beloon je hond natuurlijk als hij goed naar je luistert.

Probeer in het geval van een minder prettige ontmoeting altijd rustig te blijven. Stemverheffing en schreeuwen wakkert agressie en opwinding alleen maar aan. Ga ook niet duwen of trekken aan de hond maar probeer je hond met je stem op kalme wijze af te leiden. Zorg dat je een lekkere snack bij de hand hebt waarmee je de aandacht van de hond kunt trekken. 

5) Niet elke hond wil / kan spelen

Misschien heb jij zelf een hele enthousiaste hond die altijd graag wil spelen. Maar elke hond is anders. Sommige honden zijn bang vanwege een trauma. Andere honden hebben misschien een blessure, zijn loops, zijn in training of hebben een andere reden waardoor ze niet in contact kunnen/willen komen met andere honden. Kijk daarom niet alleen goed naar de lichaamstaal van de hond, maar kijk ook naar die van zijn baas! Want die kent zijn hond het beste en weet wat er goed voor hem is. Houd rekening met elkaar! 

Fijne wandeling!