Huisdieren beschermen: 6 tips tegen de warmte

Author picture Paulien

De meeste dieren kunnen niet zo goed zweten zoals wij. Oververhitting, ziekte en uitbraak van zomerkwaaltjes liggen op de loer. Hoe houd je jouw huisdier koel deze dagen? 6 verkoelende tips voor alle huisdieren.

1: Geef toegang tot koele plekken

Zorg dat je huisdier altijd een schaduwplek heeft, en laat hem in huis rustig zijn eigen, koele plekje opzoeken. Zorg ook dat het hok van je knaagdier of vogel op een koele, schaduwrijke plek staat en hang een vogelkooi niet te hoog. 

Voor je knaagdieren kun je zelf koelelementen maken door bijvoorbeeld een tegel die in de koelkast heeft gelegen in zijn hok te leggen, of een natte witte doek over het hok te hangen. Konijnen kunnen erg slecht tegen de warmte. Laat ze bij voorkeur buiten het hok in de tuin hun eigen koele plek opzoeken. 

Voor honden heb je ook speciale koelmatten te koop, maar de kwaliteit daarvan is erg wisselend, zorg dat je een koelmat koopt die niet snel lek gaat. Anders kun je ook koelelementen maken door een flesje water in de vriezer te leggen.

Ga je met je hond wandelen, kies dan een schaduwrijke uitlaatplek. Het strand kan voor honden die graag zwemmen een feest zijn, maar er is geen schaduw te bekennen. Zoek bossen op of schaduwrijke parken met zwemwater. Let ook op met asfalt: donker asfalt kan razendsnel heet worden en de pootjes van je hond verbranden

2: Vermijd intensieve inspanning overdag

Honden hebben sneller last van de warmte dan wij, dus vermijd lange en intensieve wandelingen. Plan de lichaamsbeweging in de vroege en late uurtjes van de dag als het koeler is. Laat de hond niet naast de fiets rennen, maar let op zijn lichaamstaal en laat hem zelf het tempo bepalen.

Sommige honden kennen hun eigen grenzen niet goed, dus zorg jij ervoor dat hij op tijd rust houdt. Apporteer- en renspelletjes kunnen alleen op de koele momenten van de dag, of ergens waar er fris zwemwater is. Maak je gebruik van een hondenoppas bij Pawshake? Vraag je hondenoppas om rekening te houden met de hitte en je hond wel (mentale) uitdaging te bieden maar geen fysieke uitputting. 

3: Zorg dat je dier genoeg drinkt

Zorg ervoor dat je dier genoeg drinkt. Dat betekent dat er altijd vers drinkwater beschikbaar moet zijn, dus ook onderweg! Gebruik liever geen ijskoud water, daar kunnen honden misselijk van worden. Ben je toch bang dat je huisdier niet genoeg drinkt? Doe een beetje water door het natvoer van je hond of kat waardoor het een 'soepje' wordt! En zet het waterbakje van je kat niet bij zijn etensbak of kattenbak in de buurt: een kat drinkt liever op een aparte plek.

Geef knaagdieren en andere dieren die graag planten eten regelmatig verse, waterrijke snacks zoals komkommer en wortel. En voor honden is een ijsblokje een heel leuke traktatie / speelgoed! Maak het ijsklontje wel eerst nat met koud water zodat de tong van je hond er niet aan vast gaat plakken

4: Kam de vacht

Een extra borstelbeurt is een goede manier om de ondervacht van je hond of kat uit de dunnen. Zo komt er meer lucht in de vacht. Bedenk wel dat kortharige honden met een lichte vacht en bijvoorbeeld naaktkatten ook kunnen verbranden! Er zijn speciale zonnebrandcrèmes voor dieren te koop, evenals UV-kleding voor honden en katten.  Maar vermijd altijd sowieso dat je dier lang aan de zon wordt blootgesteld.

5: Let op hygiëne

Met dit warme weer groeien bacteriën en algen volop. Let daarom ook voor je huisdieren goed op hygiëne. Pas op dat je hond niet uit vuile sloten en plassen drinkt, daarvan kunnen ze diarree krijgen. Laat versvoer en natvoer niet te lang buiten de koeling staan en maak de voer- en drinkbakjes extra goed schoon. Ververs het water regelmatig om algengroei in de drinkbakjes tegen te gaan.

Natuurlijk ruim je de uitwerpselen van de (oppas)hond óók met deze hitte op. En ook kan de kattenbak wel een extra schoonmaakbeurt gebruiken met dit warme weer. Maak ook het hok van je konijnen of knaagdieren een extra keer schoon en check de uitwerpselen op diarree en parasieten. En bedenk dat het water in je aquarium ook behoorlijk op kan lopen en extra algengroei kan ontstaan. Ververs het water dus een keertje extra,

In de warme maanden is er ook extra gevaar voor parasieten. Check je hond goed op teken en blijf je huisdier controleren op vlooien. Je konijn loopt extra risico op Myjasis (madenziekte). Ook de eikenprocessierups slaat in de zomer steeds vaker z'n slag, controleer je hond extra op tranen, gezwollen lippen en last van de tong. Raadpleeg bij twijfel direct een dierenarts.

6: Niet in de auto

Laat je hond NOOIT alleen achter in de auto met dit weer, óók niet met de raampjes open of maar voor even. De temperatuur in de auto kan razendsnel oplopen, en dat kan echt fataal zijn. Als je toch op reis moet met je hond, zet de airco aan, leg een koelmat in de auto, zorg voor drinkwater en stop regelmatig voor een wandelingetje onder de bomen. Let altijd goed op je hond of hij geen oververhittingsverschijnselen krijgt.

Op vakantie? Boek een dierenoppas

Ga je deze zomer op vakantie en kan je huisdier niet mee? Boek een lieve dierenoppas bij jou in de buurt bij Pawshake. Je huisdier kan uit logeren of de oppas bezoekt je huisdier bij jou thuis.

-> Vind een dierenoppas

Geniet van de zomer en keep it cool!