Ik wil een kitten, en wel nu!

Author picture Pawshake

Een kat in huis nemen kan geweldig zijn. En als je de goede, bewuste keuze maakt, kun je jarenlang genieten van een heel fijn huisdier. Maar, een kat is geen impulsaankoop. Helaas komen er nog veel te veel katjes in het asiel terecht, en bestaan er 'foute' nestjes. Gelukkig kun je een miskoop eenvoudig voorkomen: loop deze vragenlijst eerst af. Dan weet je zeker dat jij straks een superkat in huis hebt!



1) Wil ik een kitten of een volwassen kat?
Een kitten is leuk en lief, maar binnen een mum van tijd is het een volwassen kat. Kittens zijn heel schattig in het begin, maar ze brengen ook een hoop werk mee: ze zijn ondeugend, moeten opgevoed worden, hangen in je gordijnen, enzovoort. En wist je dat katten 15 tot wel 25 jaar kunnen worden? Een kitten is maar een paar weken zo schattig klein, maar je hebt wel een levenslange verantwoordelijkheid voor. Bedenk dat er ook veel volwassen, rustigere katten zijn die op een baasje wachten. Misschien past een oudere kat beter bij jou?

2) Wil ik één of twee katjes?
Eén kat is leuk, maar twee katten of poezen hebben het nóg gezelliger met elkaar. Ze kunnen samen spelen en echt kattengedrag vertonen zoals elkaar wassen. Zeker als je een kitten in huis neemt, is het goed voor de socialisatie om er nog een andere kat bij te nemen. Neem er dan bij voorkeur twee uit hetzelfde nest of van ongeveer dezelfde leeftijd. Twee poezen samen gaat over het algemeen het beste, maar ook twee katers of een kater en een poes gaan prima samen. Zorg als je een of twee kater hebt wel voor tijdige castractie om 'haantjesgedrag' of, als er een poes bij is, paring te voorkomen.



3) Een binnenkat of buitenkat?
Katten zijn echte avonturiers: ze gaan graag op jacht, ontdekken de omgeving en gaan achter vogeltjes en andere kleine dieren aan. Het is belangrijk om de nieuwe kat voldoende ruimte te bieden. Dat kan zowel binnen als buiten. Katten willen over het algemeen graag buiten kunnen zijn, maar als je geen tuin hebt of aan een gevaarlijke weg woont, kan een kat ook prima binnen leven. Dan is het wel belangrijk dat hij binnen voldoende 'apenkooimogelijkheden' heeft. Zorg voor veel speelmateriaal, klimpalen en tunnels. Neem je een oudere kat die al gewend was naar buiten te kunnen? Zorg dan ook dat hij bij jou naar buiten kan. Vergeet je buitenkat natuurlijk niet te chippen en registreren.

4) Waar koop ik het kitten?
Kittens worden aangeboden op het internet, op briefjes in de supermarkt en soms zelfs in dierenwinkels, maar er zijn ook fokkers die raskatten verkopen. Er zijn zelfs kittens bij het asiel beschikbaar. Het is belangrijk dat je je kitten haalt bij een 'goed nest'. Kittens mogen wettelijk al met 7 weken bij de moeder weg, maar eerder dan 8 weken is eigenlijk niet aan te raden. Liever zelfs pas na 10 weken. De reden is dat te jonge katjes nog onvoldoende afweer hebben en ze hebben hun moeder nog nodig voor de socialisatie. Kittens die te vroeg worden weggehaald bij hun moeder krijgen daarom later vaak gedragsproblemen zoals agressie en angst. En omdat het weghalen bij de moeder zo stressvol is krijgen te jonge katjes ook vaak problemen met hun gezondheid. Kittens die oud genoeg zijn kunnen zelfstandig eten en gaan zelf al op de kattenbak. Een gezond kitten is nieuwsgierig, levendig, actief en heeft heldere oogjes. Een goede eigenaar laat je de moeder zien, is nieuwsgierig naar jou en wil graag weten waar het kitten bij jou precies terecht komt. Vertrouw je het niet? Koop dan niet een kitten omdat je het zielig vindt maar ga op zoek naar een ander fijn, gezond en betrouwbaar adres.



5) Heb ik genoeg tijd en geld?
De aanschaf van een kitten is vaak niet het probleem, maar houd er rekening met blijvende kosten zoals voeding, speeltjes, krabpalen, kattenbakvulling, inentingen en andere dierenartskosten, oppas- of pensionkosten, eventuele verzekeringen, enzovoort. Ook kost een katje tijd: hoewel katten zich goed zelf kunnen vermaken hebben met name jonge katten veel behoefte aan beweging, spelen, knuffelen. Reken daar zeker een half uur per dag voor. Een kitten zal bijna continu aandacht vragen (bovendien zijn kittens heerlijk om naar te kijken!), dus daar kun je het beste extra tijd voor inruimen.

Heb je al deze vragen zorgvuldig afgelopen, en ben jij helemaal klaar om een kitten of kat te nemen? Gefeliciteerd! Katten zijn geweldig en je kunt er veel plezier aan hebben. Is jouw kat ook de allermooiste van de wereld?! Tag je kattenfoto op Instagram met #PawshakeBE, en wie weet lichten we jouw kattenfoto uit op onze pagina.