Wie overweegt een puppy te nemen doet er goed aan eerst even stil te staan bij een paar belangrijke dingen. Ja, een pup in huis halen is spannend, geweldig en het zet je leven op z'n kop. Vooral de 'kraamtijd' is een bijzondere tijd. Je leert je kleine puppy zindelijk worden, zich hechten aan jou en je familie en je legt de basis voor een mooie vriendschap. Om te zorgen dat jij een leven lang plezier hebt van een fijne hond, is het belangrijk om deze vragen eerst te beantwoorden.
1) Wil ik een puppy of een oudere hond?
Ja, puppy's zijn héél erg leuk, onweerstaanbaar zelfs, maar ook een heleboel werk. Je kunt de pup vergelijken met een baby zoveel aandacht vraagt hij! De pup moet zindelijkheidstraining krijgen, opgevoed worden, en de pup moet vaak naar buiten. Jonge honden hebben ook bergen energie, en veel pups gaan door een lastige puberteit. En natuurlijk blijven ze niet altijd klein... Binnen een paar maanden is je puppy een grote, volwassen hond die met een beetje geluk wel 15 jaar bij je mag blijven. Overweeg eens of je niet net zo lief een oudere hond wilt? De asiels zitten vol met lieve honden die een fijn thuis verdienen. Een hond adopteren geeft veel voldoening. Want wat is er mooier dan een hond een nieuwe start en een gouden mandje te geven!
2) Wil ik een rashond of een leuke kruising?
Als je een rashond wilt, kun je via de kynologische verenging geregistreerde fokkers vinden. Het voordeel van een rashond is dat je van te voren kunt bedenken welke eigenschappen van de hond bij jouw situatie passen. Zo kun je al een eerste afweging maken, bijvoorbeeld of je een grote, actieve hond wilt of een vriendelijke gezinshond. Maar bedenk wel dat elke hond uniek is en dat een ras lang niet alles zegt over de hond. Hoe de hond zich ontwikkelt hangt vooral af van zijn leefomstandigheden, opvoeding, training en de hoeveelheid beweging, liefde en aandacht die de hond bij jou krijgt. Maakt het ras je niet zoveel uit, en wil je gewoon een lieve hond? Kijk dan eens in de asiels, ook daar hebben ze regelmatig puppy's in allerlei soorten en maten. Ook via een stichting kun je leuke hond adopteren uit het buitenland.
3) Komt mijn pup uit een gezond en eerlijk nest?
Of je de pup nu bij een fokker, een asiel of een particulier koopt, het is belangrijk dat je zeker weet dat de pup in gezonde en eerlijke omstandigheden opgroeit. Koop geen pup bij een 'foute' fokker omdat je het zielig vindt: je houdt er namelijk de foute hondenhandel mee in stand. Check daarom goed of je pup uit een gezond en eerlijk nestje komt. Het is in elk geval belangrijk dat de pups niet eerder dan 7 weken bij hun moeder weg gaan. Medische informatie moet beschikbaar zijn. Als je het nestje bezoekt moet de moederhond bij de puppy's aanwezig zijn. De pups en moeder moeten schoon en gezond zijn, en zeker niet agressief of angstig. En belangrijk: de eigenaar van de honden moet nieuwsgierig zijn naar jou en jouw levensstijl. Een goede fokker stelt vragen over de toekomstige situatie van de pup. Wil je zeker weten of je een eerlijke pup koopt? Doe de fairpup-check!
4) Heb ik genoeg geld voor een hond?
Een hond van een fokker is meestal duurder dan een hond uit een asiel of een adoptiehond via een stichting. Maar laat je niet afleiden door de aanschafprijs, dat is in feite het minst belangrijke. Want een hond is een doorlopende kostenpost. Speeltjes, manden, lijnen, accessoires, bench, voeding, kauwbotjes, eventuele aanpassingen aan huis, tuin of auto, jaarlijkse en incidentele dierenartskosten, trimsalon, eventuele verzekering, hondencursus, kosten voor hondenuitlaatservice of hondenoppas etc. Maak van te voren een reële begroting van wat je wekelijks of maandelijks kwijt bent aan een hond. Kun je dat een leven lang voor een hond opbrengen?
5) Heb ik genoeg tijd voor een hond?
De energiebehoefte verschilt bij hond, maar toch moet elke hond regelmatig uit. Elke dag moet de hond 3 tot 4 keer per dag uitgelaten worden om z'n behoefte te doen, te snuffelen, te spelen en te rennen. Het is dus belangrijk dat je de tijd en gelegenheid hebt om samen met de hond naar buiten te gaan, door weer en wind, elke dag opnieuw. Daarnaast is het belangrijk dat een hond niet heel de dag alleen is. Honden zijn gezelschapsdieren die eenzaam en depressief worden als ze te lang alleen zijn. Ben jij of andere gezinsleden genoeg aanwezig voor de hond? Zeker in de puppyfase heeft de hond continue aandacht nodig. Het is aan te raden om de eerste vier weken als de puppy thuis is vrij te nemen van je werk.
6) Ben ik dol op honden?
Natuurlijk moet het antwoord op deze vraag volmondig JA zijn! Wie helemaal gek is op honden maakt het niet uit dat de hond met modderpoten door je huis komt stampen of je nieuwe schoenen als heerlijk kauwbotje gebruikt. Een echte hondenliefhebber vindt het heerlijk om elke dag door weer en wind met zijn hond de natuur in te gaan. Ja, een hond kost veel aandacht, tijd, geld, energie en sóms ook frustratie, maar wie van honden houdt weet dat je daar een prachtige, innige vriendschap voor terug krijgt.
We zijn benieuwd naar jullie puppyverhalen! Check de FB pagina voor meer puppy-inspiratie. Heel veel Pawshakers hebben al hun prachtige pup met ons gedeeld :-)