Je oppas ontmoeten: dit bespreek je tijdens de meet & greet

Author picture Silke  - bijgewerkt: 11/07/2021

Als je een oppas via Pawshake boekt, is het belangrijk om een goede klik te hebben met jouw honden- of kattenoppas. Maar hoe weet je of 'het klikt'? Daar kom je achter tijdens de meet & greet: het kennismakingsgesprek. Dan kun je straks je huisdier met een gerust hart achterlaten bij je dierenoppas.

Heb je via de website of app een potentiële oppas gevonden? Dan is het belangrijk om vóórdat je boekt een kennismakingsgesprek te regelen. Bij Pawshake is een meet & greet altijd gratis. Voor zowel baasje als oppas is het een vrijblijvende ontmoeting, je zit nog nergens aan vast. Veruit de meeste ontmoetingen zijn succesvol en leiden tot een reservatie. Maar het komt ook voor dat er toch geen goede match blijkt te zijn. Dat is niet erg. Zowel het baasje als de oppas kunnen na de meet & greet altijd besluiten om geen reservatie te maken.

De oppas ontmoeten

Het is best spannend om een nieuw iemand te ontmoeten, en al helemaal een 'onbekende' die voor jouw huisdier gaat zorgen. Maak dus eerst rustig kennis met elkaar. Vertel iets over jezelf en waar je precies naar op zoek bent. Vraag de oppas naar zijn of haar motivatie om op te passen en de ervaring met huisdieren. Maar vraag ook gerust ook naar persoonlijke zaken zoals hobby's of werk, en hoe een normale dag van de oppas eruit ziet. 

Verder is het belangrijk om zoveel mogelijk te vertellen over jouw huisdier. Wat is zijn karakter, hoe gaat hij om met andere dieren of kinderen? Wat kun je vertellen over de opvoeding en huisregels? Wat is het voedingsschema van je huisdier? Waar is je dier bang voor, wat vind hij leuk? Vertel het ook eerlijk als je huisdier 'problemen' heeft. Wordt je hond soms angstig of agressief? Moet je kat erg wennen aan nieuwe mensen? Dan is het belangrijk dat de oppas hier goed mee uit de voeten kan. Vraag hoe de oppas om zou gaan met deze uitdagingen.

De meet & greet is bij uitstek een moment om te observeren. Zet je huisdier niet onder druk maar laat deze rustig op z'n eigen tempo de oppas bekijken of besnuffelen. Kijk naar de lichaamstaal van zowel de oppas als je huisdier. Het is best logisch dat je dier even moet wennen aan een nieuw persoon. 

Laat de oppas en je huisdier elkaar rustig benaderen

Honden

Spreek het liefste af op een neutrale plek om onenigheid over territorium te voorkomen. Heeft de oppas zelf ook een hond? Dan is het slim om de honden alvast rustig aan elkaar te introduceren. Laat de eerste ontmoeting dan buiten plaatsvinden.

Een wandeling is de meest ontspannen en niet-bedreigende manier van kennismaken. Tijdens de wandeling kun je alles vertellen over jouw hond, hoe hij reageert op andere honden, over  de commando's, of je de hond met de oppas los laat lopen of niet. Geef de lijn aan de oppas en laat de oppas echt alvast 'proeflopen'. Laat je hond spelen of apporteren met de oppas. Eventuele problemen kom je zo het snelst op het spoor.

Katten

De meet & greet vindt meestal plaats bij het baasje en de kat thuis. Maak afspraken over de voeding, kattenbak, speelgoed en speeltijd. Bespreek de regels over binnen- of buitenspelen, kattenluikjes, plekken in het huis waar de kat wel en niet komt. Let tijdens de ontmoeting ook goed op de lichaamstaal van de kat. Sommige katten zijn enorm nieuwsgierig en aanhankelijk, andere katten laten zich totaal niet zien bij een 'vreemde'. Dring je kat in elk geval nooit contact op. Verstopt de kat zich onder de bank? Laat hem lekker daar zitten en ga gewoon rustig in gesprek met de oppas. 

Praktische zaken

Sleuteloverdracht: Mocht de oppas je sleutel nodig hebben, controleer deze dan vóórdat de reservatieperiode begint. Laat de oppas de sleutel eens uitproberen en controleer of alles werkt. 

Adressen en noodnummers: Geef de oppas de gegevens van jullie dierenarts.

Deuren, sloten, post: Komt de oppas bij jou thuis? Laat zien welke ruimtes jouw dier allemaal kan komen en waar de oppas wel/niet kan komen. Deel de informatie over sleutels en alarmsystemen. 

Handige spullen: schoonmaakmiddelen, vuilniszakken, afvalstations. Laat je oppas zien wat er nodig is om je huis netjes te houden tijdens je vakantie.

Na de meet & greet

Na de ontmoeting kun je even de tijd nemen om alles te laten bezinken. Viel het tegen of heb je twijfels? Geen probleem. Je kunt eventueel nog aanvullende vragen stellen, of een verder contact vriendelijk verbreken en op zoek gaan naar een andere oppas die beter bij jou en je huisdier past. Klikte het wel? Gefeliciteerd! Eventueel kun je de datums nog aanpassen. Dan kun je betalen en een boeking maken. Dat kan door in jullie berichtenwisseling of op het profiel van de oppas op 'reserveer' te klikken. Het geld van de boeking bewaren we veilig bij Pawshake. Ná de oppasperiode wordt je oppas automatisch uitbetaald. 

Ga je langere tijd op vakantie? Dan kun je ook besluiten om eerst een proefdag of - nacht te boeken. Zeker als je een logeeradres voor je hond wilt boeken is het aan te raden om eerst een kort verblijf te proberen. Mocht je hond last krijgen van verlatingsangst of er zijn andere uitdagingen in het huis van de oppas, dan kom je die tijdig op het spoor.

Vind een dierenoppas