Is het normaal dat puppy's bijten?
In de meeste gevallen is het volkomen normaal dat puppy's bijten en knabbelen. Het hoort bij hun ontwikkeling. Via hun mond en tandjes ontdekken ze de wereld. Wel kunnen die tandjes behoorlijk scherp zijn! En het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd je pup te leren wat wel en wat niet mag. Want knabbelen en knagen mag, maar mensen bijten niet.
Let op: in deze blog hebben we het over onschuldig bijtgedrag van puppy's, bijvoorbeeld tijdens het spelen. In sommige gevallen kan een pup echter ook echt 'uithalen' naar een mens, en bijten uit angst. Let op zijn lichaamstaal. Is de hond angstig, gestrest of boos? Heb je het gevoel dat dit bijtgedrag erger wordt? Dan is het belangrijk om een hondengedragstherapeut in tschakelen.
Bijten bij puppy's afleren
Straf een pup nooit als hij je bijt. Je puppy is nog jong en is nog volop aan het leren. Bijten hoort erbij. Je zult bovendien betere resultaten krijgen als je jouw hond op een positieve manier opvoedt en stimuleert. Er zijn meerdere manieren waarop je jouw pup het bijten kunt afleren. Afhankelijk van het karakter en het ras van de hond zal de ene methode beter werken dan de andere.
Leren zachtjes te bijten
Honden en puppy's 'bijten' elkaar tijdens het spelen. Dit is geen doorbijten, maar speels, zachtjes bijten. Ze corrigeren elkaar wanneer er iemand te hard bijt. De pup die gebeten wordt jankt of 'schreeuwt' waardoor de bijtende pup schrikt en het rustiger aandoet. Ook kan de moederhond de pups corrigeren.
Je kunt dit gedrag als baasje nabootsen. Bijt je pup je te hard? Slaak dan een hoge kreet of roep 'auw!'. Als de pup stopt dan prijs je hem op een kalme manier: bráááf, lieve hond. Sommige honden voelen zich echter juist aangemoedigd door het geluid - het kan denken aan een gewonde prooi en zo zijn jachtinstinct verder aanwakkeren. Is dit het geval en gaat jouw pup juist door met bijten, breek dan het spel rustig af, loop weg of zet je puppy even in een andere ruimte totdat hij weer rustig is.
Afleiden met speelgoed om te kauwen
Zorg dat je wat sterk en duurzaam speelgoed in huis hebt, of kauwstaafjes van bijvoorbeeld runderhuid of hertengewei. Zodra je puppy begint te bijten, haal je hand rustig weg en geef je pup het speelgoed of kauwstaafje ervoor in de plaats. Hiermee leert je pup waar hij wél op mag kauwen en geeft hem bovendien een uitlaatklep voor zijn natuurlijke kauwbehoefte. Zeker jonge puppy's met een melkgebit hebben vaak extra behoefte om te kauwen: geef je hond die mogelijkheid.
Bijten = game over
Bijten is zoals gezegd vrij normaal speelgedrag. Als een puppy jou bijvoorbeeld in je handen bijt wil hij je daarmee aanmoedigen om met hem te spelen. Hij is lekker enthousiast! Voor jonge pups is bijten nog de enige manier om je aandacht te trekken en een reactie uit te lokken.
Als je niet reageert om zijn bijtjes, dan leert je pup al snel dat hij met bijten niet het gewenste effect heeft. Laat je hand slap hangen, kijk je pup niet aan en reageer niet. Dan gaat de lol er al snel af. Doe je dit consequent, dus altijd, dan leert je pup: bijten betekent dat het leuke spel stopt. Wacht totdat je puppy weer rustig doet, en dan kun je het spel of het knuffelen weer hervatten.
Sommige pups 'jagen' op deze manier ook op je voeten als je loopt. Het is spel! Maar als je wegloopt, maakt dit je pup alleen maar meer enthousiast. Daarom kun je beter even stil blijven staan en je puppy negeren. Gaat de pup nog steeds door met je voeten te spelen? Zet je pup dan rustig eventjes weg totdat hij gekalmeerd is. Doe dit rustig zonder straf of ophef.
Afleiding en spelen
Soms gaat een hond bijten of kauwen uit verveling. Kauwen is ook een manier om stress te ontladen. Krijg je puppy of volwassen hond niet genoeg te doen dan kan dit gedrag verergeren en uiteindelijk leiden tot slopen en problematisch bijten. Zorg er daarom voor dat je hond volop mentale en fysieke uitdaging krijgt. Natuurlijk zijn wandelingen belangrijk, maar ook denkwerk zoals voerpuzzels, snuffelen en speuren of samen spelletjes doen en trainen!
Heb je overdag soms te weinig tijd om je hond bezig te houden? Boek dan een hondenoppas bij je thuis. Een puppy-oppas van Pawshake komt bij je thuis om je hond uit te laten, eten te geven en extra aandacht te geven.
Bijten door je puppy voorkomen
Het is belangrijk om het gedrag en de taal van je hond te leren kennen. Probeer te ontdekken op welke momenten jouw pup geneigd is om te gaan bijten, en zorg dat je dan alternatieven in de aanslag hebt. Zorg bijvoorbeeld dat je altijd wat snacks of kauwspeelgoed bij je hebt zodat je de pup op tijd kunt afleiden - en zo hem leren waarin hij wél mag bijten. Op bepaalde momenten zal je pup graag wat energie kwijt willen, bijvoorbeeld na het slapen. Zorg dat je hond volop zijn natuurlijke hondengedrag kan vertonen en lekker zijn energie kwijt kan, zodat hij niet uit verveling/ voor aandacht in je hand gaat bijten.
Merk je dat je puppy tijdens het spelen iets te wild wordt? Enthousiasme mag, maar soms raken puppy's een beetje over hun toeren. Bouw het spelen dan af en kies een wat rustigere activiteit, zoals wandelen, speuren of een hondenpuzzel. Dit voorkomt dat je hond overenthousiast wordt en misschien te wild gaat bijten.
Goed bedrag belonen
Vergeet niet om je puppy uitbundig te prijzen en belonen zodra hij iets goed doet. Speelt hij met een speelgoedje in plaats van met je hand? Beloon hem met positieve aandacht en spel. Wanneer je hond jou heel enthousiast begroet, leer hem eerst te zitten en geef hem vervolgens die welverdiende knuffel en lieve woorden. Op die manier voorkom je dat je hond keer op keer tegen je opspringt, hapt, en overenthousiast op mensen reageert.
Bij hondentraining gaat het er altijd om dat je jouw puppy het gewenste gedrag zo makkelijk mogelijk maakt. Stimuleer je hond om het goede gedrag te vertonen en beloon hem daarvoor, in plaats van dat je het ongewenste gedrag stopt of straft. Laat je hond zien wat je graag van hem wilt. Hij zal dat graag voor je / met je willen doen! Als je dit keer op keer doet zal het ongewenste gedrag vanzelf stoppen omdat het hem niets oplevert.
Help je hond als hij pijn heeft bij het wisselen
Puppy's krijgen last van hun tandjes als ze hun melkgebit wisselen, zo tussen de 4 en 7 maanden. Als de nieuwe tandje hun weg naar buiten zoeken kan dit een vervelend gevoel zijn voor je pup. Je kunt de puppy helpen om de pijn een beetje te verzachten. Bevroren wortels, rubberen bijtringen, Kong's met bevroren vulling of een nat touw dat je eerst in de vriezer stopt: allemaal dingen waar je hondje lekker op kan kauwen en die tegelijkertijd de pijn wat verzachten.
Het opvoeden van een puppy vereist veel geduld. Het is belangrijk dat je consequent bent en dat je jouw hond de kans geeft om te leren. Een puppy maakt heel veel mee zo'n eerste jaar! Hij moet de hele wereld nog ontdekken. Gun je hond dat leerproces en geniet samen van deze bijzondere tijd. Begin zo vroeg mogelijk met trainen en help je hond om succesvol te zijn. Door goed gedrag te belonen bouw je een fijne vertrouwensband op met je hond. Heb je na alle tips nog steeds problemen met het bijtgedrag van je hond? Dan is het altijd raadzaam om een hondengedragstherapeut in te schakelen voor individueel advies voor jou hond.
Veel plezier en succes!