Je puppy zindelijk maken

Author picture Paulien

Wat is zindelijkheidstraing bij puppy's?

Puppy's die nog niet zindelijk zijn moeten nog geleerd worden waar ze wel en niet hun behoefte kunnen doen. Je leert je hond dus om buiten te poepen en plassen. Sommige mensen willen hun hond ook graag leren om op specifieke plekken te plassen zoals in bermen of op een hondentoilet.

Je puppy zindelijk maken

Zindelijkheidstraining gaat over consequent zijn, geduld hebben en je hond leren kennen. Met positieve aandacht en aanmoediging  help je jouw hond om succesvol te zijn. Dat betekent: geef je puppy volop de mogelijkheid om het goede gedrag te laten zien en beloon hem dan voor. Lekker veel wandelen dus! Door zijn successen te vieren zal je pup al snel leren wat de bedoeling is - en wordt leren een feestje!

De tips hieronder zijn bedoeld voor zowel puppy's als oudere honden. Het enige verschil is dat je bij oudere honden nog wat meer geduld en begrip nodig hebt, en dat een ongelukje in huis altijd op de loer ligt. 

Hoe lang kan een puppy zijn plas ophouden?

Als vuistregel geldt: voor elke maand dat een puppy oud is kan hij één uur zijn plas ophouden. Dus als je puppy twee maanden oud is dan moet hij elke twee uur even naar buiten. Houd hier rekening mee bij het bepalen van je uitlaatroutine. Voor volwassenhonden raden we je aan om de hond elke 4-5 uur uit te laten.

Kies een uitlaatroutine

Je kunt vaak al een beetje voorspellen wanneer je puppy moet plassen. Het is sowieso slim om na elk slaapje en na elke maaltijd je puppy uit te laten. Zodra je hond zijn behoefte doet prijs je hem uitbundig of beloon je hem met wat lekkers. Wil je hond graag spelen? Wacht daar nog even mee totdat hij heeft geplast. Laat je hond eerst snuffelen en plassen, en beloon hem na afloop met spelen en andere leuke dingen.

Observeren en lichaamstaal begrijpen

Als je hond wakker is, probeer hem dan goed te observeren. Er zijn bepaalde signalen waaraan je kunt zien dat je hond moet plassen, zoals in rondjes circelen en rondsnuffelen. Soms kunnen jonge pups hun blaas nog niet goed in één keer legen tijdens een wandeling. Dat betekent dat ze vervolgens binnen in huis alsnog een plasje moeten doen. Ook kunnen puppy's uit enthousiasme tijdens het spel per ongeluk plassen. Let op dit soort momenten en signalen, en zet je puppy snel buiten als je dit gedrag ziet. Straks je puppy nooit voor ongelukjes in huis maar blijf positief en beloon hem voor goed gedrag.

In sommige gevallen kan het handig zijn om je puppy even in een bench te stoppen of een ruimte af te sluiten met bijvoorbeeld een traphekje. Op deze manier kun je jouw puppy op een veilige manier alleen laten als je even niet op hem kunt letten. Een puppy zal van nature zijn eigen omgeving niet willen bevuilen en een korte beperking van zijn ruimte kan dan helpen. Ook zorgt het ervoor dat hij niet in gevaarlijke ruimtes kan komen of zaken kan slopen. Let op: dit is wel alleen geschikt voor korte momenten. Tips voor het gebruiken van een bench vind je hier.

Hoe zorg je dat je puppy niet in huis poept of plast?

Ongelukjes gebeuren nu eenmaal en dat is heel normaal. Zie je jouw puppy in huis poepen of plassen? Maak er geen drama van en straf hem niet. Zeg gewoon 'nee' en zet hem indien mogelijk direct buiten. Maakt hij buiten z'n plasje af? Prijs hem dan uitbundig! 

Ontdek je later dat je hond in huis heeft gepoept of geplast, straf hem hier dan nooit voor, en zeg er ook niets over tegen je pup. Je hond zal er toch niets van begrijpen. Ruim het op en zorg dat je de geur van het ongelukje verwijdert.

Honden leren in het moment, en kunnen niet leren van een eerdere gebeurtenis. Dus straffen voor iets dat al is gebeurt heeft geen enkele zin. Beter is het om kritisch naar je uitlaatroutine te kijken. Moet je misschien vaker naar buiten met de puppy? Of op andere momenten? Hoe vaker je de pup in staat stelt om buiten zijn behoefte te doen, hoe groter de kans op succes en hoe sneller je hond leert wat de bedoeling is.

Kun je niet heel de dag thuis zijn om je puppy in de gaten te houden? Dan kun je ook een hondenoppas boeken die overdag je puppy thuis komt opzoeken en uitlaten. Ook kun je een oppas vinden voor dagopvang/hondencrèche. Vind hier je hondenoppas.

Hoe lang duurt het voordat een puppy zindelijk is?

Het kan tot ongeveer zes maanden duren voordat een puppy volledig zindelijk is. De snelheid hangt af van het ras, de individuele hond en de opvoeding. In sommige gevallen kan het tot een jaar duren. Een zindelijke hond kan overigens niet zijn plas heel de dag ophouden. Maar hij is wel in staat om aan te geven wanneer hij naar buiten moet. Sommige honden zijn hier trouwens erg subtiel in. Niet alle honden gaan duidelijk piepen, janken of blaffen. Sommige kijken je enkel aan, vragen je aandacht of gaan bij de deur zitten. Zorg er voor dat je regelmatig met je hond blijft wandelen en laat hem buiten volop snuffelen en zijn gang gaan.

De meeste honden poepen en plassen niet graag in hun eigen huis of rondom hun 'nest'. Dat betekent dat ze het liefst een eindje van huis lopen om daar te poepen of plassen. Hou daar rekening mee tijdens je wandeling. Geef je hond dus de tijd en de ruimte, daarmee geef je jouw pup de grootste kans op succes!