Veel singles die een huisdier hebben zullen het herkennen: als er een nieuw liefje komt, moet hij of zij zeker goed overweg kunnen met de hond of kat. De meeste mensen zien hun huisdier als een volwaardig 'lid van het gezin' en zouden hun huisdier altijd blijven verkiezen boven de liefde.
Maar... je wil natuurlijk wel dat het klikt. Toch laten veel honden (en ook katten) jaloers gedrag zien als er een nieuwe partner in huis verschijnt. Dat kan variëren van speels aandacht vragen tot problematisch en agressief gedrag. Hoe kun je ervoor zorgen dat je zowel jouw liefje als je huisdier niet tekort doet?
Waarom gedragen honden zich jaloers?
Honden zijn extreem gevoelig voor onze gedragingen en patronen. Je hond weet het verschil tussen wanneer jij opstaat om een kopje thee te halen, en wanneer je opstaat om hem uit te laten. Je hond kent jou door en door en jullie hebben samen een leven opgebouwd met vaste patronen. Zeker als je met z'n tweeën woont zijn jullie een close duo.
Als jij tot de 43% behoort bij wie het huisdier op bed slaapt, dan kun je begrijpen waarom de hond het niet leuk vindt als dit plotseling niet meer kan. Als jullie ochtend- en avondritueel plotseling anders is, als de regels veranderen en als jouw gedrag anders is, dan kan een hond behoorlijk in de war raken. Dit geldt trouwens ook voor katten, die erg gehecht zijn aan hun dagelijkse routine en rituelen.
Een andere reden waarom je hond jaloers gedrag kan vertonen is omdat hij de intimiteit tussen mensen niet goed begrijpt. Honden knuffelen elkaar niet, en zij kunnen mensenknuffels opvatten als agressief gedrag dat ze willen voorkomen, of juist als een spel waarbij ze mee willen doen. Net op het moment dat jij je liefje wil knuffelen springt de hond tussenbeiden... Niet erg romantisch.
Hoe stop je jaloers gedrag? 3 tips!
1) Langzaam laten wennen
Allereerst: besef dat je hond te maken heeft met een grote verandering. Introduceer je nieuwe liefje daarom langzaam en voorzichtig aan de hond. Geef je hond de tijd om je date rustig te besnuffelen. Een goede kennismaking is samen gaan wandelen. Dat is een ontspannen manier voor je hond om zonder stress te wennen aan deze nieuwe 'indringer'. Het is bovendien een perfecte date: samen een strand- of boswandeling maken! Betrek de nieuwe persoon in huis bij het wandelen, trainen, bij het voer geven en het spelen. Leg je vriend of vriendin uit hoe hij of zij de hond moet benaderen en aaien, leg uit wat het karakter van jouw hond is. Op die manier kunnen je hond en je liefje langzaam goede maatjes worden.
2) Bied alternatieven
Mag je hond normaal gesproken altijd lekker knuffelen in de zetel of op het bed? Zorg dat je hem nu ook laat wennen aan andere fijne plekken in huis. Geef hem een lekkere snack in zijn favoriete mandje of zorg dat hij zichzelf bezig kan houden met speelgoed of iets om op te knagen. Train je hond elke dag 10 minuten zodat hij zich ook zelf prima kan vermaken - en dat het niet erg is dat jij soms even niet beschikbaar bent. Het helpt sowieso om je hond 's middags eens extra uit te laten en goed moe en voldaan te maken, zodat hij 's avonds niet onrustig aandacht loopt te vragen nét als jij met je date knus wil Nefflixen.
3) Negeer jaloers gedrag
Honden (maar ook katten) zetten hun jaloerse gedrag voort omdat ze ervoor worden beloond. Dat doe je vaak onbewust: elke vorm van aandacht levert de hond iets op. Een korte aai, lachen om zijn gedrag, maar ook een boze terechtwijzing kan al reden zijn voor je hond om het nóg eens te proberen. Blijf in plaats daarvan neutraal en breng de hond steeds opnieuw naar zijn mand. Beloon de hond in zijn mand met lieve woorden en een aai. Negeer het jaloerse gedrag, doe alsof de hond niet bestaat, en vraag ook je lief om hierin mee te doen. Blijf consequent: op het moment dat je het gedrag weer beloont begin je weer van voren af aan.
Wanneer je de tijd neemt om je huisdier en je nieuwe liefde aan elkaar laat wennen, hoéf je helemaal niet te kiezen. Zowel je huisdier als je liefje kunnen dan de plek in jouw leven vervullen die ze verdienen!