Kan ik blijven oppassen tijdens de corona (COVID-19) crisis?

Author picture Pawshake

Kan ik blijven oppassen tijdens de corona (COVID-19) crisis?

Ja, je kunt als dierenoppas gewoon je werk blijven doen, ook tijdens de corona-uitbraak. Oppassen is in sommige gevallen zelfs een noodzakelijke dienst voor mensen die zelf nu niet de deur uit kunnen. 

Het inschakelen van een dierenoppas is voor sommige mensen in deze crisis echt noodzakelijk. Denk aan oudere mensen die nu even niet met hun hond kunnen wandelen, of aan mensen die in essentiële beroepen werken en hun huisdier overdag dus thuis moeten laten, maar ook mensen met gezondheidsproblemen of een geestelijke of lichamelijke beperking hebben soms hulp nodig bij de verzorging van hun dier.

Wat precies een essentieel beroep is wordt door de overheid bepaald. Maar de lijst wordt continu aangevuld en bijgewerkt. Vooralsnog kun je als oppas aan huis gewoon je werkzaamheden uitvoeren, mits je je aan de richtlijnen van de overheid houdt.

Zorg er net als altijd voor dat elke reservering via Pawshake wordt geboekt en betaald. Op die manier zijn jullie allebei beschermd door een degelijk annuleringsbeleid, heb je recht op vergoeding van dierenartskosten en kun je aanspraak maken op de Pawshake Garantie. 

Zo kun je veilig en gezond oppassen tijdens de coronacrisis

  • Neem altijd handgel en/of desinfecterende doekjes en handschoenen mee. Ook kun je je eigen riem meenemen om de hond uit te laten.
  • Blijf tijdens het ophalen en terugbrengen van het huisdier niet hangen om te praten, maar doe je voor- en nabespreking liever op afstand via je Pawshake-berichten of gewoon per telefoon. Binnenkomen en weggaan
  • Houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar of regel een 'contactloze' overdracht: bijvoorbeeld door de hond in de tuin op te pikken en weer af te leveren.
  • Zit niet aan je gezicht. Een mondkapje kan je helpen herinneren om niet aan je gezicht te zitten.
  • Voor en na het oppassen is het belangrijk om goed je handen te wassen met zeep.  
  • Het coronavirus kan nog dagenlang aanwezig blijven op gladde voorwerpen. Vermijd daarom contact met bijvoorbeeld deurknoppen of hekjes en gebruik handschoenen of was je handen direct erna.

Hoe kun je een vrijblijvend kennismakingsgesprek organiseren?

Normaal gaat een meet & greet natuurlijk altijd 'in levende lijve'. Nu met de coronacrisis kan dat vaak ook op afstand, bijvoorbeeld met videobellen.  

Stel tijdens deze kennismaking volop de vragen die je normaal gesproken ook zou stellen. Daarnaast kun je ook afspraken maken over hoe om te gaan met het coronavirus en wat je moet doen in geval van nood (bijvoorbeeld bij ziekte). In sommige gevallen is het wel noodzakelijk om een kennismakingsgesprek in levende lijve te doen, bijvoorbeeld in het geval van huisbezoeken of als je dieren aan elkaar wil laten wennen. Houd in dat geval altijd afstand van elkaar en neem de hygiëneregels serieus. Lees hier meer over de symptomen van corona en wat je moet doen als je zorgen hebt om jezelf of anderen. 

Heeft je oppasklant ziekteverschijnselen? Zorg dan dat je tijdens het kennismakingsgesprek elkaar niet hoeft te ontmoeten. Misschien kun je het dier bijvoorbeeld in de tuin begroeten of kun je op een andere manier afstand bewaren.

Kan ik corona krijgen van een huisdier?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er geen substantieel bewijs dat je corona kunt krijgen van een huisdier.  

Hoewel er enkele gevallen bekend zijn van een husidier dat COVID-19 had opgelopen (een hond in Hong Kong, een kat in België), is dit onvoldoende bewijs dat huisdieren een rol spelen in de verspreiding van het virus. In plaats daarvan moeten we ons echt richten op de preventie van verspreiding van mens tot mens. Dat gaat vooral via hoesten, niezen of door lichamelijk contact.

Ga je een hond uitlaten? Houd dan 1,5 meter afstand van andere wandelaars en vraag mensen om nu even niet de hond te aaien. Natuurlijk kunnen honden wel gewoon met elkaar spelen, dus als de honden (en de baasjes!) daar oké mee zijn, dan kun je de honden lekker met elkaar laten ravotten. Mijd drukke plaatsen en volle hondenuitlaatgebieden.

De veiligheidsmaatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan gelden in elk geval tot 28 april. Daarna bekijkt de overheid of er opnieuw maatregelen nodig zijn.

Ik ben toch te ongerust om nu op te passen. Wat moet ik doen?

Het is heel begrijpelijk als je in deze tijd liever niet wilt oppassen. Als je zelf symptomen hebt is het sowieso de bedoeling om thuis te blijven. Als je nu niet kan of wil oppassen, zet dan je profiel in de Niet Beschikbaar Modus zodat je profiel tijdelijk verborgen wordt voor nieuwe aanvragen.