Kattenoppas boeken? Deze checklist helpt je een goede keuze te maken

Author picture Pawshake

Overweeg je om een kattenoppas in de arm te nemen? Slimme zet. Het voordeel van een kattenoppas aan huis is dat je kat niet vervoerd hoeft te worden en gewoon lekker in z'n eigen huisje kan blijven. Maar dat maakt het ook gelijk best spannend: je laat een kattenoppas toe in je huis en levert je allerliefste beestje over aan iemand die je nog niet zo goed kent. Wees daarom kritisch en alert, en stel de juiste vragen.

Om het makkelijk voor je te maken hebben we deze checklist gemaakt, met bijbehorende vragen die je aan de kattenoppas kunt stellen. Print 'm uit en houd de checklist bij de hand tijdensde eerste ontmoeting met de petsitter bij jou thuis.

Checklist

Een eerste contactmoment geeft je al een eerste indruk. Het is belangrijk dat je eerste ontmoeting je vertrouwen geeft in de oppas. Let op de volgende zaken:

Afspraken: komt de kattenoppas op tijd, verloopt het contact via de app soepel? Komt de oppas alle afspraken na?
Eerste indruk: Is de eerste indruk van de oppas goed? Stelt hij/zij zich netjes voor, kijkt hij/zij je aan, heeft de oppas een open en vriendelijke houding?
Ontmoeting met de kat: Is de oppas nieuwsgierig naar de kat en laat hij/zij de kat rustig snuffelen en wennen? Reageert de kat goed op de oppas?
Nieuwsgierigheid: Wil de oppas alles weten van je kat? Is hij/zij nieuwsgierig naar zijn karakter, gewoontes en bijzonderheden? Kortom: stelt de oppas veel vragen?
Heb je bovenstaande vragen allemaal met JA beantwoord? Mooi, dan ben je goed op weg! Maar nu is het belangrijk om de oppas het hemd van het lijf te vragen. Om erachter te komen of jullie een goede match zijn is het belangrijk om in elk geval deze tien vragen aan de oppas (en aan jezelf!) te stellen:

Vragenlijst

1) Waarom heb je besloten kattenoppas te worden?
2) Heb je zelf katten, zo ja hoeveel? Kun je iets over je katten vertellen?
3) Wat (en hoelang) is je ervaring met de verzorging van katten? Welke ervaring heb je als kattenoppas bij Pawshake?
4) Heb je trainingen gevolgd zoals een cursus dierenverzorging of EHBO?
5) Hoe lang duurt een huisbezoekje aan mijn kat(ten)? En op welke tijd(en) kom je langs?
6) Wat zal je doen in geval van nood of als de kat ziek wordt?
7) Heb je een auto? Hoe vervoer je de kat in geval van nood?
8) Wat ben je van plan te doen met de katten? Horen naast voeren en verschonen ook zaken als spelen, knuffelen, borstelen, opruimen, post verzamelen, planten water geven bij de verzorging?
9) Waar kun je de kattenoppas bereiken? Heeft zowel de oppas als jij als baasje een tweede contactpersoon beschikbaar in geval van nood?
10) Zal de oppas je dagelijks op de hoogte houden, bijvoorbeeld met foto-update via de app?



Als je alles hebt besproken kun je de balans opmaken: ben je helemaal tevreden over je kattenoppas? Slaap er nog een nachtje over voordat je een beslissing neemt. Als je de oppas helemaal vertrouwt, kun je via de website of app een reservatieverzoek indienen. Als het verzoek binnen 24 uur wordt geaccepteerd is deze definitief: en dan komt het helemaal goed met jouw katje! Vergeet je na afloop niet een beoordeling achter te laten voor de oppas?

Veel succes!