Kosten van huisdieren laag houden in dure tijden

Author picture Paulien

Alles wordt duurder. Hoe ga je daar als huisdierbaasje mee om?

De crisis in de kosten van levensonderhoud is tegenwoordig voor veel mensen een echte zorg. Het heeft een grote impact  op alles: of je je huur of energierekening nog kunt betalen, de trein of benzine, zorgkosten en zeker ook de dagelijkse boodschappen. Maar oook de kosten van een huisdier lopen op. Dat maakt het voor veel mensen nog moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Het kan zelfs voor baasjes een reden zijn om hun dier af te staan. Dat willen we natuurlijk allemaal voorkomen. Wat kun je doen om huisdierbezit betaalbaar te houden?

Wat kost een huisdier?

Laten we bij het begin beginnen. Als je nog overweegt om een huisdier te nemen, met welke kosten moet je dan rekening houden? Voordat je een huisdier aanschaft of adopteert is het goed om een berekening te maken of je het eigenlijk wel kunt betalen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Gemiddeld zijn de terugkerende kosten van een hond 620 euro per jaar en van een kat 680 euro (bron: LICG) Die kosten bestaan uit verschillende zaken:

Diervoeding

Een van de grootste uitgaven die gepaard gaan met het bezitten van een huisdier, zijn de kosten van voedsel. Afhankelijk van de grootte en het ras van het dier, kan dit behoorlijk oplopen, zeker als je graag premium voer gebruikt, als je huisdier speciaal allergievoer nodig heeft of als je graag vers voer geeft. 

Dagelijkste benodigdheden

Kattenbakgrind, stro of hooi voor je knaagdieren, poepzakjes voor de hond, schoonmaakmiddelen, speeltjes, hondenriem, borstel.... je huisdier heeft allerlei (vaak terugkerende) producten nodig voor de dagelijkse verzorging.

Dierenartskosten

De kosten van controles, vaccinaties, vlooienbehandelingen en andere preventieve zorg kunnen snel oplopen. Bovendien kunnen onverwachte ziektes of verwondingen leiden tot nog duurdere rekeningen. Natuurlijk hoop je dat je dier een lang leven beschoren is, maar ouderdom komt vaak ook met gebreken. Houd rekening met extra dierenartskosten later in het leven. Weet je nu al dat je een dure behandeling of operatie niet kunt betalen, kun je overwegen een huisdierverzekering te nemen. Of, als de de discipline hebt, kun je maandelijks een bedrag in een potje stoppen voor dierenartskosten.

Verzorging, spelen, oppas

Het hebben van een huisdier vraagt nogal wat van jou als baasje. Huisdieren hebben niet alleen eten nodig maar ook aandacht, stimulans, speeltijd. Ze kunnen nu eenmaal niet zonder aandacht, genegenheid en zorg. Dit kan een uitdaging zijn voor mensen met een drukke schema, een gezin dat aandacht vraagt of andere activiteiten. De combinatie van huisdieren, werk en vakantie kan aardig wat kosten van het inhuren van een hondenuitlater of dierenoppas met zich meebrengen.

Extra kosten

Een hondencursus, speur- of agilitycursus, de trimsalon, hondenbelasting en andere kosten kunnen nog bovenop de 'standaard' uitgaven komen.

Hoe bespaar je op huisdierenkosten?

Gelukkig kan je best veel doen om geld te besparen op huisdierkosten. Een belangrijke manier is door groot in te kopen. Dus niet wekelijks een zakje voer, stro of kattenbakvulling kopen, maar een grote zak bestellen waar je weken of zelfs maanden mee kunt doen. Per kilo betaal je dan vaak een stuk minder. Ook het vergelijken van prijzen en winkels kan je veel besparen.

Het kan aantrekkelijk lijken om te bezuinigen op kwaliteitsvoer. En de prijzen van verschillende merken kunnen nogal verschillen. Maar je wil natuurlijk niet dat jouw huisdier de verkeerde voeding krijgt, waardoor hij op langere termijn alsnog gezondheidsklachten krijgt en je nog verder op kosten wordt gejaagd. Investeer daarom ik kwaliteitsvoer dat goed is afgestemd op jouw huisdier.

Overigens betekent het echt niet altijd hoe duurder hoe beter! Vaak betaal je ook voor een merk en marketing. Laat je daarom goed adviseren door een onafhankelijke specialist over wat er voor jouw huisdier het beste voer is. 

Preventieve zorg

Preventieve zorg, zoals regelmatige controles bij de dierenarts en vaccinaties, kunnen toekomstige dierenartsrekeningen helpen voorkomen. Ook is het sowieso goed om zelf de gezondheid en het welzijn van je huisdier in de gaten te houden. Een regelmatige gebitscontrole of poetsbeurt kan voorkomen dat je huisdier gebitsproblemen krijgt. Genoeg beweging en een gezond voedingspatroon kan overgewicht- en daarmee allerlei gezondheidsproblemen en extra kosten - voorkomen.

Kom je er echt niet uit? Vraag hulp!

Misschien ben je al behoorlijk bedreven in het omdraaien van elk dubbeltje. Toch is het voor steeds meer mensen moeilijk om de kosten van een huisdier te dragen. Schroom niet om dan hulp in te schakelen. Het is helaas nodig, maar gelukkig zijn er steeds meer voedselbanken voor huisdieren en dierenartsen voor minima, zoals deze. Zo kun je toch je huisdier geven wat het nodig heeft, zonder de hoofdprijs te betalen.

Zoek zeker ook zelf in je omgeving naar dit soort initiatieven en maak er indien nodig gebruik van.

Huisdieren: ze zijn het waard

Ondanks de financiële uitdagingen die gepaard gaan met een huisdier, zijn de voordelen van leven met een huisdier onbetaalbaar. Huisdieren zorgen voor gezelschap, liefde en vreugde. Het is wetenschappelijk aangetoond dat dieren kunnen helpen om stress te verminderen, de bloeddruk te verlagen en het algehele welzijn te verbeteren. Op lange termijn scheelt dat dus zorgkosten voor het baasje. Bovendien zijn eigenaren van huisdieren over het algemeen actiever en betrokken bij hun omgeving: denk aan de mensen die je ontmoet tijdens het uitlaten van de hond. Dit kan leiden tot meer sociale contacten en een sterker gemeenschapsgevoel.

De huidige economische situatie dwingt baasjes (en toekomstige baasjes) zich bewust zijn van de kosten die gepaard gaan met het houden van huisdieren. Als dierenvriend wordt van je gevraagd om de nodige aanpassingen te doen in je leven om je huisdier de beste zorg te kunnen bieden. Maar als dat lukt, krijg je er iets onbetaalbaars voor terug.

Dierenoppas nodig of zélf een dierenoppas worden? Sluit je aan bij Pawshake