Luie honden bestaan niet

Author picture Pawshake

Wij mensen kunnen goed lui zijn: we hebben soms geen zin om op te staan of in actie te komen. Honden zitten echter anders in elkaar. Hoewel honden voldoende rust nodig hebben en echt wel houden van bankhangen met de baas, komt 'lui' niet in hun woordenboek voor. En dat is gek, want soms lijkt het er wel op.

Elke hond vindt het leuk om buiten te wandelen, snuffelen en spelen. Natuurlijk verschilt het energieniveau per hondenras en per leeftijd. En honden slapen zeker 14 tot 18 uur per dag: puppy's zelfs nog meer! Maar toch is geen enkele hond echt lui. Maar hoe komt het dan dat een hond soms niet vooruit te branden is?

Anders dan mensen klagen honden niet. Dus als ze pijn hebben, een ongemak of angst voelen, dan merken wij dat niet snel. Maar de hond probeert je wel degelijk iets duidelijk te maken in hondententaal. Bijvoorbeeld door te piepen, hijgen, gapen of met andere stressignalen. En omdat álle honden ervan houden om buiten te wandelen en te snuffelen, is er iets aan de hand als hij dat niet wilt. Aan de baas of hondenoppas de taak om erachter te komen wat er dan precies mis is. Hier zijn alvast een paar opties:

De hond heeft pijn
Is jouw hond niet vooruit te branden en wil hij niet graag uitgelaten worden? Dan kan het heel goed dat de hond ergens pijn heeft. Een hond roept geen AUW en kan niet klagen en zagen. Je merkt eigenlijk niks aan een hond die chronische pijn heeft aan bijvoorbeeld gewrichten of spieren. Maar lopen, spelen of rennen is voor een hond met pijn geen plezier! Veel honden in België hebben dan ook pijn zonder dat wij dat weten. Controleer daarom of je hond misschien een fysiek ongemak heeft. Een bezoekje aan de dierenarts of de osteopaat kan dit ophelderen. En waarschijnlijk kun je dan met voeding, medicatie of fysiotherapie al een hoop problemen oplossen.

De hond heeft angst
Je loopt buiten met de hond en hij komt maar niet als je hem roept. 'Boris, Bóóóóris, kom hier!' Maar Boris blijft aan de grond genageld staan. Jij denkt 'he, loop gewoon door', maar jouw hond ziet iets heel anders. Misschien een andere hond, een groepje mensen, een fietser of iets anders waar hij angst voor voelt. Kijk goed naar zijn lichaamstaal: naar de stand van zijn staart en oren, naar zijn houding. Kijkt de hond nonchalant weg, maakt hij zich klein, gaat hij hijgen of gapen, heeft hij de oren plat naar achteren? Dit zijn allemaal stresssignalen die zeggen: ik wil weg uit deze situatie! De hond is dus niet lui maar bang. Kalmeer je hond en geef hem zelfvertrouwen. Dat levert meer op dan heel hard te roepen: hij komt toch niet, en als hij wél komt is het uit angst voor reprimandes van jou. Veel liever wil je dat hij komt omdat hij graag bij jou wil zijn, toch?

Gaapt je hond omdat hij moe is, of omdat hij stress ervaart?

De hond is sip
'Mijn hond houdt niet van wandelen, alleen van luieren'. Of: 'mijn hond kan heel goed alleen thuis zijn hoor, hij gaat gewoon slapen'. Veel mensen denken dat hun hond lui is omdat hij lusteloos en inactief is. Maar meestal worden oorzaak en gevolg door elkaar gehaald. Honden houden van nature erg van buiten zijn en op ontdekkingstocht gaan. Maar als een hond veel binnen zit en veel tijd alleen doorbrengt wordt hij sip. Ja, ook honden kunnen depressief worden! Een hond die weinig prikkels krijgt, zal in zichzelf keren en lusteloos worden. Hij brengt z'n dagen slapend door want iets anders heeft hij toch niet om te doen. Er is niemand die met hem wil wandelen en spelen. Denk je dat jouw hond sip is? Laat hem dan rustig wennen aan steeds meer activiteit: ga er met je hond op uit! Loop steeds verschillende routes zodat je hond lekker nieuwe geuren kan opsnuiven. Bied hem voldoende afleiding en speeltijd aan. Na een tijdje zal het weer een vrolijke hond worden.

De hond is te zwaar
Yep, net als mensen kunnen ook honden te zwaar worden. Een hond met overgewicht krijgt moeite met bewegen. Hij wil wel, maar het lukt hem gewoon niet! De hond wordt sloom en traag, met als resultaat dat hij nóg zwaarder wordt. Maar wanneer is een hond eigenlijk te dik? Een goede richtlijn is dit: je kunt de ribben van de hond wel gemakkelijk voelen, maar niet zien, en de hond heeft een mooie, opgetrokken buik. Heeft jouw hond een paar kilootjes te veel? Pas dan de hoeveelheid voeding aan. Daar doe je de hond echt een groot plezier mee! En ga veel met hem wandelen en spelen. Je zult zien dat het weer een levendige en actieve hond wordt.

Een vrolijke, gezonde hond gaat graag op avontuur en houdt van snuffelen

Natuurlijk zijn niet alle honden atletische kanonnen. Sommige rassen zijn fysiek wat minder actief, en ook oudere honden zijn meestal wat rustiger. Maar een gezonde, blije hond is wél altijd opgewekt, alert en heeft zin in een wandelingetje. Is jouw (oppas)hond 'lui'? Kijk goed naar wat hij je wilt vertellen en ga op zoek naar de échte oorzaak. Als je daarmee aan de slag gaat dan zul je zien dat ook jouw hond een vrolijk, nieuwsgierige beestje kan zijn.