Mist een kat zijn baasje wel?

Mist een kat zijn baasje wel?

Mist een kat zijn baasje wel?

21/06/2017

'Katten hebben geen baasjes, maar personeel', hoor je vaak. Maar klopt dat wel? Hoe gehecht zijn katten eigenlijk aan hun baasjes, en word jij als 'personeel' door je kat gemist als je weg van huis bent? In dit artikel vertellen we je alles over gehechtheid bij katten en hoe je jouw kat het beste alleen kunt laten als je op vakantie gaat.

Katten zijn eigenzinnig

Het klopt dat katten eigenzinnige dieren zijn: ze kunnen enorm goed voor zichzelf zorgen. Dat betekent ook dat ze - anders dan bijvoorbeeld honden - niet van mensen afhankelijk zijn als het gaat om gevoel van gehechtheid en geborgenheid. Onderzoek heeft aangetoond dat een kat geen tekenen vertoont van verlatingsangst als het baasje van huis is. Sommige kattenbaasjes herkennen dat: je komt thuis van vakantie en bent enorm blij om je kat weer te zien, maar die doet alsof je nooit weg bent geweest! Andere katten gedragen zich zelfs ronduit 'beledigd' en gunnen hun baasje geen blik waardig.

Misschien denk je: maar hoe zit het dan met mijn kat, die wél altijd blij is als ik thuiskom? Mijn lieve kat, die altijd bij me komt zitten, die tegen me aankruipt en op mijn toetsenbord komt liggen als ik aan het werk ben? Sommige katten volgen hun baasje overal naartoe.

En dat is ook niet zo vreemd. Want hoewel katten van oorsprong solitair zijn (ze kunnen goed voor zichzelf zorgen) zijn katten onder invloed van de mens steeds meer in groepen gaan leven. Veel katten zijn dan ook behoorlijk sociaal en hebben behoefte aan gezelschap en interactie met andere mensen en dieren.

Wanneer houdt een kat van je?

Hoewel de meeste katten niet als een blije hond op je afstormen als je thuiskomt, hun subtielere signalen laten zeker zien dat ze gehecht zijn aan hun 'lievelingsmens'. Katten laten hun waardering blijken door je te begroeten met een vrolijk 'prrrt', door langs je heen te strijken om hun geur achter te laten en door kopjes te geven of door zachtjes te bijten. Bovendien is het al heel wat dat een kat graag bij je in de buurt is. Want katten die het niet naar hun zin hebben maken dat ze wegkomen. Als een kat bij je blijft en niet van huis wegloopt, betekent het dat hij heel erg blij met je is.

Hoewel we inmiddels best veel over katten weten, gedragen niet alle katten zich eenduidig. De ene kat is enorm gericht op de mens en aanhankelijk, de andere kat is stronteigenwijs en gaat liever z'n eigen gang. Let er dus vooral op wat JOUW kat nodig heeft. De ene kat wil veel knuffelen en spelen, de ander gaat liever z'n eigen gang. Pas de verzorging aan op de invididuele kat.

Katten houden van regelmaat

Hoewel katten niet emotioneel afhankelijk zijn van jou als mens, zijn ze wel gehecht aan jouw gezelschap en verzorging. Wie zijn kat 's avonds altijd ziet ijsberen rondom zijn etensbakjes of wie een kat heeft als 'persoonlijke wekker', weet dat katten een goede interne klok hebben. Katten hebben een sterk gevoel voor routine. Dat geldt niet alleen voor hun dagindeling, maar ook voor hun locatie en de samenstelling van het gezin. Een kat die plotseling te maken krijgt met sterke veranderingen (een verhuizing, een baby op komst, een nieuwe kat erbij) kan dan ook behoorlijk in de war en gestresst raken. Probeer dus grote veranderingen voor een kat te beperken.

Daarom is het belangrijk om - ook als je op vakantie gaat - de dagindeling van de kat zoveel mogelijk in stand te houden. Krijgt je kat normaal gesproken 2 keer per dag eten? Schep je altijd 's avonds de kattenbak uit? Vraag dan of je kattenoppas datzelfde schema aanhoudt. 

Mist een kat je als je weg bent?

Hoewel je kat heel goed voor zichzelf kan zorgen en overdag veel slaapt, is het een misverstand dat je een kat dagenlang alleen kunt laten. De geestelijke en lichamelijke gezondheid van een kat is afhankelijk van zijn dagelijkse dosis stimuli, oftewel zijn mentale en lichamelijk uitdaging. Een kat heeft prikkels nodig en interactie met soortgenoten en/of mensen. Katten die lange dagen alleen thuis bivakkeren kunnen lusteloos worden en uiteindelijk zelfs gedragsproblemen ontwikkelen.

Laat je kat in goede handen achter

Als je op vakantie gaat, vraag dan aan je kattenoppas om de kat niet alleen vers water, voer en kattenkorrels te geven, maar ook voldoende tijd en aandacht. Een huisbezoek duurt gemiddeld ongeveer een halfuur, waarin je met de kat kunt spelen, knuffelen of gewoon gezellig samen op de bank kunt zitten.

Tips voor als je op vakantie gaat

  •    Beperk verandering van plek (slapen in z'n eigen mandje)
  •    Laat de oppas vooraf rustig kennismaken met de kat
  •    Behoud de normale routine van de kat, maar:
  •    dwing de kat tot niks
  •    Laat de kat voldoende spelen
  •    Geef de kat (letterlijk) de ruimte
  •    Zorg voor een krabpaal en een hoge, veilige schuilplaats

En de belangrijkste tip: trek het gedrag van de kat je niet persoonlijk aan. We dichten een kat vaak menselijke emoties toe (beledigd, arrogant, verdrietig of juist aanhankelijk en liefdevol.) Maar een kat blijft een kat, die de wereld geheel op zijn eigen manier ervaart. Dus geniet vooral van zijn natuurlijke, bijzondere, eigenwijze en altijd boeiende kattengedrag.

Fijne vakantie!

Boek nu een kattenoppas in jouw buurt!