Huisdieren maken ons leven echt mooier. Maar hoe weet je of nu het goede moment is om een dier aan te schaffen of te adopteren? Met deze tips maak je een betere keuze waar jij een (dieren)leven lang plezier van zult hebben.
Is een huisdier iets voor mij?
Huisdieren zijn ontzettend belangrijk in ons leven en ze maken ons gezonder, blijer en minder eenzaam. Bovendien is het natuurlijk hartstikke goed om een asieldier een tweede thuis te geven! Wel is het belangrijk om vooraf goed na te gaan op welk moment je het beste en huisdier kunt nemen. Huisdieren zijn echt voor de lange adem: ze vragen geduld, kosten geld en hebben vooral veel, veel aandacht nodig. De spanning van de eerste maanden maakt plaats voor échte toewijding en een serieuze band tussen jou en je dier. En ja, dat vraag ook offers.
Een huisdier adopteren tijdens de coronacrisis: ja of nee?
Sinds de uitbraak van de coronacrisis zien asielen, rescueorganisaties maar ook fokkers een enorme toename in de vraag naar puppy's, kittens en volwassen huisdieren. Misschien logisch, nu meer mensen thuis zitten en tijd hebben voor een huisdier. Een dier geeft natuurlijk een fijne afleiding, en met een hond heb je mooi een reden om lekker te wandelen.
Aan de ene kant is dit natuurlijk prachtig: veel dieren die al lang op een baasje wachten krijgen eindelijk een nieuw thuis. Aan de andere kant maken veel dierenorganisaties zich ook zorgen wat er met deze dieren gebeurt als de lockdown weer wordt opgeheven.
Dieren die tijdens de coronacrisis worden geadopteerd raken eraan gewend dat het baasje zo ongeveer heel de dag thuis is. Wanneer de lockdown wordt opgeheven en alle huisgenoten plotseling veel meer weg zijn, kan dit een traumatische ervaring zijn voor het huisdier. Verlatingsangst is een serieus probleem bij honden en ze kunnen er letterlijk ziek van worden.
Een hond is een echt gezelschapsdier. Wil je nu een hond adopteren, bedenk dan dat een hond gemiddeld nooit langer van 5 uur alleen kan zitten. (en dit is al behoorlijk lang). Daarnaast is het belangrijk om al vroeg je hond aan te leren dan (eventjes) alleen te zijn. Bouw het alleen zijn heel rustig op om verlatingsangst later te voorkomen. Lees meer over verlatingsangst bij honden
Wat is er dan zo ingewikkeld aan het adopteren van een huisdier?
De afgelopen decennia zijn we anders voor onze huisdieren gaan zorgen. Dierenwelzijn heeft gelukkig een hogere prioriteit gegeven en dieren zijn niet meer een 'bezit' maar meer een onderdeel van het gezin geworden. Er is veel onderzoek gedaan naar het gedrag van huisdieren en we weten veel meer over bijvoorbeeld het natuurlijke gedrag van honden en katten en wat hun behoeften zijn - en dat is meer dan alleen wat eten geven en af en toe naar de dierenarts.
Honden en katten hebben (net als de andere zoogdieren en mensen) complexe emoties. Ze kunnen blijdschap, pijn, angst of stress ervaren. Het is belangrijk dat ze worden begrepen in hun natuurlijke behoeften zodat wij ze kunnen geven wat ze nodig hebben. Het vraagt dus veel inspanning van de mens om de dieren te leren begrijpen.
Wanneer is een huisdier nemen geen goed idee?
Huisdieren hebben meer nodig dan alleen wat eten, spelen en medische zorg. Ze hebben een uitgebalanceerd dieet nodig (en dat kan best wat kosten), socialisatie, training en prikkels, beweging, medische zorg, hygiëne, liefde, aandacht en heel veel begrip en geduld.
Een huisdier kost geld. Denk aan mandjes, speelgoed, kattengrind, poepzakjes, riemen, halsbanden, de trimsalon, dierenarts, medicatie, (puppy)training, opvang tijdens vakantie (of meerprijs bij het meenemen naar je camping/bungalow)
Een huisdier verandert je dagelijks leven ingrijpend
- Wanneer je een huurhuis hebt, hou er dan rekening mee dat niet overal huisdieren zijn toegestaan. Huisdieren beperken je dus in je vrijheid als het gaat om huisvesting. Ook moet je huis geschikt zijn voor een hond/kat en moet er genoeg ruimte zijn. Ook kunnen lang niet alle honden trappen lopen.
- Heb je kinderen of zou je die in de toekomst willen? Denk aan wat dit betekent voor je huisdier. Zul je ook in de toekomst voor je huisdier kunnen blijven zorgen? Is je huisdier veilig voor kinderen?
- Even spontaan een last-minute avondje uit, ergens blijven slapen of een weekendje weg is er niet meer bij. Je moet áltijd iets regelen voor je dier. Bij Pawshake kun je altijd een oppas voor je huisdier vinden, maar ook hiervoor geldt: dit vraagt wel serieuze toewijding.
'Even geen zin vandaag' bestaat niet bij een huisdier. Een dier heeft je altijd nodig, iedere dag weer. Maar dat is tegelijkertijd ook het mooie. Als je even down bent, kan een dier je weer opbeuren. Het is enorm dankbaar om voor een dier te zorgen en het geeft je een groot gevoel van verantwoordelijkheid en voldoening. Een huisdier zorgt bovendien voor een gezonde routine. Maar de vraag is: ben je daar klaar voor? Neem het belang van het huisdier mee als de belangrijkste prioriteit in je afweging.
Let op: honden kunnen tot 15 jaar worden en katten zelfs ouder dan 20 jaar. Jij bent hun anker, hun hele leven. Wees eerlijk naar jezelf. Misschien ben je er nú nog niet 100% klaar voor, maar later wellicht wel.
Wil je toch een huisdier nemen? Het beste is natuurlijk om een dier te adopteren dat hard een huisje nodig hebt. Wil je toch een dier bij een fokker of particulier aanschaffen? Let er dan goed op dat je niet bij een 'foute fokker' koopt. Voorkom dierenleed, koop bij een verantwoorde fokker.
Wat is pleegzorg voor honden?
Als pleeggezin of gastgezin vang je tijdelijk een hond (of ander huisdier) op, totdat er een definitief baasje is gevonden.
Veel rescueorganisaties en asielen hebben vaak niet genoeg plek om al hun dieren de ruimte te geven die ze nodig hebben. Sommige dieren hebben ook extra aandacht nodig. In afwachting van een definitief baasje verblijven deze dieren daarom in een gastgezin.
Ben jij een echte dierenvriend en wil je iets betekenen voor deze dieren? Dan is dit misschien een mooi moment om 'pleegouder' te worden voor een hond. Bovendien biedt dit jou de mogelijkheid om te ervaren wat het is om voor een dier te zorgen, zonder dat je er voor langere periode aan vastzit. Er zijn heel veel opvangorganisaties en asielen die altijd op zoek zijn naar gastgezinnen.
En als je tijd over hebt is het natuurlijk geweldig als je vrijwilligerswerk kunt doen bij een opvangorganisatie. Het is enorm dankbaar werk.
Overweeg jij ook een huisdier te nemen? Of heb je al een huisdier? Praat mee met deze discussie op social media en tag Pawshake. We zijn benieuwd naar jouw mening!