Met Pasen in aantocht komen ook de paaseitjes en -hazen weer in huis. En hoewel veel baasjes wel weten dat chocolade giftig is voor de hond, zit een ongeluk in een klein hoekje. Want helaas hebben honden geen ingebouwde 'gifdetector' voor chocolade en zijn veel honden er gek op! Maar chocolade is niet het enige dat levensgevaarlijk is voor je hond. Hier de belangrijkste giftige voedingsstoffen op een rij. Chocolade is heel erg giftig voor je hond, en natuurlijk 'voer' je hem dan ook geen chocola.
Maar rond de Paasdagen staan er misschien wel schaaltjes met paaseieren op tafel, en kan je hond er dus op een onbewaakt moment stiekem van snoepen. En dat is geen goed idee: in chocola zit namelijk de stof theobromine die giftig is voor honden. Hoe puurder de chocolade, hoe meer van deze stof erin zit. De levensbedreigende dosis verschilt per chocolasdeoort maar ook per ras en grootte van de hond. Als je hond per ongeluk chocolade heeft gegeten, let dan goed op: gaat hij rillen, braken, hijgen, overmatig drinken en plassen, en wordt hij rusteloos? Ga dan direct naar de dierenarts!
Druiven en rozijnen
Een ander giftig voedingsmiddel is de druif, en in gedroogde vorm de rozijn. Druiven en rozijnen zijn schadelijk voor de nieren van de hond en kan acuut nierfalen veroorzaken. De symptomen zijn rillen, braken sloomheid, braken en een gebrek aan eetlust. Bij een klein handje rozijnen kan de hond al vergiftigd worden, pas dus op met deze onschuldig lijkende traktatie!
Ui en knoflook
Knoflook, en alles uit de uienfamilie (dus ook prei en bosui) zijn giftig voor je hond. Dat geldt ook voor de verhitte variant, dus een kliekje met gebakken ui is een no-go voor je hond. De giftige werking van uien zorgt voor schade aan de rode bloedlichaampjes van de hond waardoor hij bloedarmoede krijgt. Hierdoor krijgt hij symptomen als sloomheid, gebrek aan eetlust, en een snelle ademhaling en hartslag. Als je hond zich verdacht gedraagt, bel direct je dierenarts.
Tomaat, paprika, aubergine
De groente uit de nachtschadefamilie zijn niet goed voor je hond, dus pas op met tomaat, paprika en aubergine.
Wees voorzichtig met noten
De meeste noten zijn slecht voor je hond, maar kijk vooral uit met macadamianoten en walnoten. Pinda's zijn geen noten maar peulvruchten. Een likje pindakaas als beloning kan dus prima, maar sommige honden hebben een pinda-allergie. Pindakaas is bovendien erg vet dus geef het met mate.
Pas op met zout, xylitol, en alcohol
In veel light producten zit xylitol, een zoetstof die erg giftig is voor de hond. Pas dus op met alles wat jij eet waar 'light' op staat, deel je traktatie maar niet met de hond. Dat geldt ook voor zoute producten: als je hond een teveel aan zout binnenkrijgt kan hij een zoutvergiftiging krijgen. Dat kan leiden tot verschijnselen als braken, rusteloosheid en diarree. Merk je iets vreemds, raadpleeg altijd de dierenarts. In veel producten zit ongemerkt veel zout. Het wordt vaak toegevoegd aan chips, pinda's en brood. Kijk dus uit met de 'verborgen' zouten. En hoewel je jouw hond echt geen biertje zult geven: sommige honden likken met liefde de glazen schoon als je niet uitkijkt..... Let dus extra goed op met alcohol want ook dat is niet goed voor je hond.
Foto: Nao Cha
Wat dan wel?
Gelukkig zijn er genoeg gezonde snackjes die je de hond met een gerust hart kunt geven. Onbewerkt kippenvlees, rundvlees en vis. Vlees en vis kun je zowel gekookt, rauw als gedroogd geven. Ook kun je rauwe groente geven om lekker aan te knabbelen, zoals wortelen, broccoli of een stukje komkommer. Sommige honden zijn ook dol op fruit: appel en banaan is altijd goed. En vind je het jammer dat je geen chocolade paaseitjes kan geven aan je hond? Een gewoon gekookt eitje kan prima!
Fijne Pasen! :-)