Tips voor kamperen met je hond

Author picture Pawshake  - bijgewerkt: 25/05/2021

Veel dierenliefhebbers houden van een buitenvakantie; lekker kamperen in een mooie omgeving met veel natuur. Het is natuurlijk éxtra leuk als je hond dan mee gaat op vakantie. Maar waar moet je precies rekening mee houden als je de hond meeneemt in de tent of caravan? 5 tips voor een geslaagde kampeervakantie met je hond!

1) Check entingen, paspoort en lokale regelgeving

Elk land heeft z'n eigen regelgeving omtrent inentingen, invoereisen, paspoort en chip. Zorg er dus voor dat je voldoet aan alle eisen van het land van bestemming, maar óók van de landen waar je doorheen reist. Hier vind je alle informatie over de invoereisen per land.

2) Vind een hondvriendelijke  camping

Uiteraard is het belangrijk dat op de camping honden zijn toegestaan. Maar let ook op de andere faciliteiten op de camping. Is er (honden)zwemwater waar de hond kan afkoelen? Is er voldoende ruimte, zijn er speelmogelijkheden en kun je de hond op of rond de camping gemakkelijk uitlaten? Zoek en reserveer je camping(s) ruim van tevoren zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Op veel campings zijn honden wel toegestaan, maar moeten ze altijd aangelijnd zijn. Denk goed aan de behoeften van je eigen hond. Hoe zou jouw hond het vinden om bij de tent of caravan aangelijnd te moeten zijn? Voelt hij zich gevangen of vindt hij het prima? Voor veel honden is het fijner om vrij rond te kunnen scharrelen, denk daar op vorhand goed over na. 

3) Paklijst voor honden op de camping

Een hond mee op de camping, dat betekent extra spullen meenemen.

Voor campings waar honden niet mogen loslopen, neem daar een grondpen ('kurkentrekker') mee en een extra lange lijn. Omdat de nieuwe omgeving best even wennen is, is het goed om veel vertrouwde spullen mee te nemen zoals z'n eigen mandje en lievelingsdekens. Neem uiteraard voldoende voer en (kauw)snacks mee, en houd er rekening mee dat je misschien geen koelkast of vriezer hebt. Als je hond gewend is aan vers rauw vlees, begin dan op tijd met het zoeken van een alternatief en laat je hond daar rustig aan wennen.

Vergeet ook niet om EHB-spullen mee te nemen. Neem een tekenpen mee om teken mee uit te draaien, EHBO-doos en houd gegevens van een lokale dierenarts of dierenhospitaal bij de hand. Natuurlijk neem je ook het paspoortje van je hond mee.

4) Zorg voor verkoeling

Honden kunnen veel slechter tegen de warmte dan wij. Maak voor je hond daarom een lekker beschut plekje onder de bomen. Natuurlijk moet er voor de hond altijd vers drinkwater beschikbaar zijn. Dan geldt ook voor onderweg. Neem een paar flinke flessen water mee en een bakje (er zijn ook handige flessen te koop waar al een bakje bij zit), en stop regelmatig voor een pauze en een wandelingetje. En het belangrijkste: laat je hond nooit alleen in een voertuig achter op warme dagen, óók niet met een raampje open. Oververhitting kan razendsnel plaatsvinden en is levensgevaarlijk.

Foto: Flickr

5) Samen in de tent

Laat je hond het liefste dicht bij je in de buurt slapen. Geef de hond een eigen slaapcompartiment, of leg zijn mandje in de voortent of bij jou in de caravan. Laat je hond liever niet buiten slapen of in een aparte tent. Veel honden worden er onzeker van of gestrest, en bovendien is de kans op diefstal is dan groter. Om de hond rustig aan zijn nieuwe slaapplek te laten wennen kun je voor vertrek de tent thuis eens op te zetten. Een leuke proefvakantie met je hond, dus!

Bonustip:

Ook al is het erg leuk op de camping, misschien wil je af en toe een dagje weg; een fietstocht maken of een mooie stad in de buurt bezoeken. Plan deze uitjes alvast als je nog thuis bent. Sommige uitjes zijn honden simpelweg niet toegestaan, zoals in een museum. Andere uitjes zoals citytrips zijn misschien wel helemaal niet leuk voor je hond. Je kunt met je reisgenoten afspraken maken om om de beurt voor de hond te zorgen. Of kies natuurlijk uitstapjes die je hond ook leuk vindt. Een wandelvakantie is perfect!

En is je hond nogal luidruchtig (nachtelijk blaffen), of houdt hij niet van campings? Vraag jezelf dan af of je het dier wel een plezier doet met een kampeervakantie. Geen zorgen, je kunt altijd een hondenoppas vinden bij Pawshake die jouw hond in Nederland een geweldige vakantietijd kan bezorgen. Zoek een hondenoppas bij jou in de buurt