Veilig vliegen met je huisdier

Author picture Pawshake  - bijgewerkt: 14/03/2016

In onze vorige blogpost schreven we al dat je huisdier onder bepaalde voorwaarden mee mag in het vliegtuig. Dat is vooral fijn als je voor langere periode weggaat, bijvoorbeeld bij een (tijdelijke) emigratie. Voor korte vakanties is het af te raden om je huisdier mee te nemen, omdat het stress kan veroorzaken. Stap je nu toch het vliegtuig in, laat het dan tijdig weten aan je vliegmaatschappij zodat ze een plekje reserveren voor je huisdier. Een hond kan mee als handbagage, in het bagageruim of apart vervoerd per cargo. Sommige honden met een platte neus mogen alleen mee in de cabine omdat ze last kunnen krijgen van ademhalingsproblemen. Hoe je huisdier ook meereist, het is belangrijk om hem goed voor te bereiden op de vlucht.

Begin op tijd met de voorbereidingen

Om verrassingen of een last-minute annulering te voorkomen is het belangrijk om zeker 3 maanden van te voren met de voorbereidingen te beginnen. Check je vliegmaatschappij om te bepalen wat voor kennel of reismand je precies nodig hebt. De maatvoeringen en eisen verschillen namelijk per hond maar ook per vliegmaatschappij. Als je de juiste kennel hebt aangeschaft, laat je hond er dan aan wennen. Zet de kennel een paar weken van te voren in je huis, met de deur open en iets lekkers erin. Zorg dat de kennel een veilige plek is waarin je huisdier zich prettig voelt. Extra tip: bevestig aan de kennel een label met naam en informatie van je hond, eventuele gezondheids- en voedingsinstructies en jouw eigen naam en contactgegevens. Voorzie de hond ook van een halsband met deze informatie.


Foto: Flickr

Voordat je huisdier mee mag in het vliegtuig moeten zijn reisdocumenten en inentingen in orde zijn. Per bestemming verschillen de eisen: maar meestal komt het erop neer dat je een recente gezondheidsverklaring van je dierenarts nodig hebt, een hondsdolheidverklaring en een correct geregistreerde chip. Voor sommige bestemmingen gelden ook nog speciale quarantainebepalingen: check goed de informatie van de ambassade want een quarantainebepaling kan betekenen dat je huisdier enkele weken of maanden in quarantaine moet voordat hij weer met je mee mag.

Een vlucht kan behoorlijk stressvol zijn voor een dier. Geef je hond echter geen kalmeringsmiddelen. Dankzij de temperatuur- en luchtdrukschommelingen kan hij er ziek van worden of zelfs bewusteloos van raken. Wil je toch iets doen tegen de stress, dan kun je homeopatische middelen overwegen zoals Bach Bloesem therapie. Raadpleeg altijd een deskundige.

Laat je hond voor vertrek heel goed uit: niet alleen zodat hij z'n behoefte kan doen, maar ook om overtollige energie kwijt te raken. Dan is de kans het grootst dat je hond in het vliegtuig lekker gaat slapen. Houd drinken tot aan de vlucht beschikbaar, maar geef hoogstens 4 uur van te voren de hond voor het laatst eten. Dit is ter voorkoming van misselijkheid. Geef 'm dus een licht verteerbaar maaltje waarvan je zeker weet dat hij het goed kan hebben. Zet geen drinkbak in de reismand, dat wordt straks een boeltje en dat is erg oncomfortabel voor de hond. Bovendien zal je hond waarschijnlijk geen behoefte hebben aan water wegens de spanning. Wil je toch iets van vocht aanbieden, dan kun je een waterfles voor knaagdieren ophangen.

Tijdens de vlucht

Tijdens de vlucht kan je huisdier helaas niet zijn kennel of reismand uit, ook niet in de cabine. Als je dier als handbagage meereist, kun je de reismand natuurlijk wel op schoot nemen om je dier gerust te stellen. Als je huisdier in het ruim reist kan dat uiteraard niet. Zorg daarom dat hij in z'n kennel z'n favoriete speeltje of knuffel bij zich heeft, of bijvoorbeeld een kledingstuk met jouw geur eraan. Dat kan hem wat kalmeren.

Na de vlucht

Tijdens de vlucht krijgen de dieren geen eten of drinken, dus houdt z'n favoriete snackje en z'n drinkbak in de aanslag zodra jullie zijn geland. En laat de hond natuurlijk weer goed uit zodra je de mogelijkheid hebt. Maar verwacht niet dat je hond gelijk weer helemaal vrolijk en energiek zal staan te kwispelen. Een vlucht is een ingrijpende gebeurtenis voor de hond. Hij kan er dus echt een paar dagen of weken van slag van zijn! Misschien wil hij bijvoorbeeld niet gelijk eten, drinken of z'n behoefte doen. Dwing hem daar dan ook niet toe. Laat je huisdier rustig bijkomen en wees extra lief voor hem. Word niet boos op hem maar geef het dier de tijd om te wennen. Wat wel belangrijk is, is om een gezondheidscheck te doen. Zie of merk je iets verdachts aan je huisdier? Laat hem dan onderzoeken door de dierenarts.



Duizelt het je allemaal? Begrijpelijk, vliegen is voor zo'n diertje een hele operatie en het stelt jou als baasje voor een hoop extra regelwerk. Ga je liever op reis zonder je huisdier, boek dan op tijd een lieve oppas, zodat je huisdier en de oppas eerst rustig met elkaar kunnen kennismaken.

Fijne reis!