Verlatingsangst. Hoe ga je er mee om?

Author picture Silke

Eén van de grootste uitdagingen van baasjes of van jou als hondenoppas is: verlatingsangst. Veel honden hebben er al last van als hij in zijn eigen omgeving kort alleen wordt gelaten, laat staan als de hond uit logeren gaat. Maar kun je er wat aan doen? En hoe moet je met een hond omgaan die verlatingsangst heeft?

Allereerst: wat is verlatingsangst?

Wanneer een hond verlatingsangst heeft, vertoont hij stressverschijnselen zodra hij alleen wordt gelaten. Een ander huisdier erbij werkt meestal niet, het is vooral het baasje dat de hond mist. Sommige honden hebben hier van jongs af aan last van, andere honden ontwikkelen het na een traumatische of stressvolle gebeurtenis zoals een verhuizing, verandering van eigenaar of een verandering in je huishouden, bijvoorbeeld na een scheiding.

Verlatingsangst manifesteert zich op verschillende manieren. Je hond kan gaan blaffen, huilen, piepen, onrustig 'ijsberen', meubels en andere dingen stuk maken, graven op het tapijt en binnenshuis plassen. Het is een misverstand dat honden die 'gewoon' gaan slapen als ze alleen zijn nooit verlatingsangst hebben, sommige honden worden juist lusteloos en apatisch als ze te lang en te vaak alleen worden gelaten. Deze honden worden vaak als 'lui' beschouwd terwijl ze dan in feite depressief zijn. Verder is het een misverstand dat alleen honden verlatingsangst kunnen hebben, ook katten kunnen er last van hebben.

Wat moet je doen als je hond verlatingsangst heeft?

  • Allereerst: straf de hond niet voor zijn gedrag. Hij maakt niet je spullen kapot of maakt geen herrie om je te pesten, maar het is om zijn stress te ontladen. Hij voelt zich erg onprettig.
  • Bouw de alleen-tijd langzaam op. Begin met een halve minuut. Loop naar buiten en kom na een minuut weer binnen. Doe daar elke dag een paar minuten bij. Pas als je hond kalm en ontspannen kun je hem wat langer alleen laten.
  • Maak geen 'gedoe' van het afscheidsritueel. Dat jij even weggaat is doodnormaal. Zorg ervoor dat een halfuur voordat je weggaat er rust en kalmte in huis komt. Fok de hond niet op en pak rustig je spullen. Zeg niet overdreven gedag, maar loop gewoon rustig naar buiten.
  • Zorg dat je voordat je weggaat, de hond voldoende mentale en fysieke stimulatie heeft gehad: een flinke wandeling, hersenspelletjes en daarna een goede maaltijd. Dan is de hond zijn overtollige energie kwijt en kan hij gaan slapen als hij alleen is.
  • Heb geduld: veel honden komen maar langzaam van hun verlatingsangst af, sommige honden helemaal nooit. Eigenlijk houden álle honden van gezelschap, ook honden die zogenaamd goed lang alleen gelaten worden.

Twijfel je of is de verlatingsangst hardnekkig bij je hond? Schakel een dierenarts of gedragstherapeut in voor een langetermijnoplossing.

Een maatje voor je huisdier

Om de tijd te overbruggen kun je een hondenoppas inschakelen die je hond gezelschap houdt en uitlaat als jij weg bent. Een hond met ernstige verlatingsangst zal echter ook bij een oppas stressverschijnselen kunnen vertonen. Bespreek dit daarom altijd met de oppas op voorhand. Laat je hond rustig kennismaken met de oppas en organiseer eerst een proefwandeling met het de oppas. Reageert de hond goed op de oppas? Dan kun je boeken.

Ook als je op vakantie gaat, en je laat de hond bij de oppas, vertel dan uitgebreid over het gedrag en de verlatingsangst van je hond. Als je hond gedurende langere tijd in een vreemde omgeving of bij een vreemd baasje verblijft, kunnen zijn stressverschijnselen verhevigen. Sloopgedrag, binnenshuis plassen, piepen en blaffen: de oppas moet erop zijn voorbereid. Honden die hier last van hebben mogen tijdens de oppas eigenlijk helemaal niet alleen gelaten worden. Boek dus een oppas die genoeg tijd heeft om je hond gezelschap te houden.

Met veel geduld, liefde, kalmte en begrip voor je hond kun je verlatingsangst voor een groot deel terugdringen. Uiteindelijk kan je hond leren om ook zonder baasje een tijdje alleen te zijn. Maar: honden houden van gezelschap en geen enkele hond vindt het fijn om de hele middag alleen te zitten. Zorg dus altijd ervoor dat je hond maximaal een paar uurtjes alleen is. Lukt dat niet? Bij jou in de buurt staat altijd een lieve oppas klaar!

Vind hier een dierenoppas in je buurt →