Vlooien bestrijden en voorkomen bij de hond

Vlooien bestrijden en voorkomen bij de hond

08/08/2019

In de zomer en herfst als het warm is, kan een vlooienplaag makkelijk ontstaan als de eitjes worden verspreid. Hoe zorg je ervoor dat je vlooien bestrijdt én dat ze heel het jaar wegblijven?

Hoe ziet een vlo eruit?

Vlooien zijn kleine, bruine platte beestjes die kunnen springen. Ze kruipen over de huid van je hond of kat, vaak op warme plekken zoals in de liezen of de nek. Vaak herken je vlooien aan de kleine zwarte poepjes in de vacht. Als je vlooien ziet is de plaag al groter dan je denkt, voor elke vlo zijn er ongeveer 100 eitjes aanwezig in huis.

Vlooien, eieren, larven, poppen.

Een vlo is een parasiet die leeft van het bloed van zijn gastheer - jouw hond of kat. De vlo legt eitjes in zijn omgeving die uitgroeien tot larven en poppen, waaruit weer nieuwe vlooien ontstaan die op zoek gaan naar een gastheer. Vlooien springen niet over van het éne op het andere huisdier, het zijn de eitjes die we bijvoorbeeld via onze schoenzolen naar binnenlopen, die na een tijdje in ons huis uitkomen. Een vlooienpop kan zich een hele tijd schuilhouden en pas onder invloed van trillingen uitkomen. Daarom is er bij terugkomst na vakantie vaak ineens een vlooienplaag!

De vlo zoekt dan een gastheer om te overleven: je hond of kat waar de vlo voor flinke jeuk kan zorgen. Bovendien kunnen vlooien ook een lintworm overbrengen op je huisdier. Om een vlooienplaag te bestrijden is het belangrijk om niet alleen de vlooien te doden maar ook te zorgen dat de eitjes niet meer kunnen uitkomen. 

Wat is vlooienallergie?

Bij een vlooienallergie is je hond of kat extra gevoelig voor het speeksel van de vlo. Je hond krijgt dan extra jeuk en uitslag van een vlo. Je hoeft géén vlooien in huis of op de hond te vinden, de hond kan dan toch al last hebben, en krabt vaak aan de achterkant op zijn rug soms tot bloedens toe. Heeft je hond vlooienallergie, dan is het belangrijk om preventief te behandelen tegen vlooien.

Welke middelen werken wel/niet tegen vlooien?

Middelen waarbij je de vacht behandelt zoals shampoos en poeders werken slechts gedeeltelijk en zijn vaak vervelend voor je huisdier. Ook vlooienbanden werken bij honden met een lange vacht niet altijd goed. Een ander nadeel is dat de gifstoffen van de vlooienband makkelijk op mensen en kinderen over te brengen zijn.

Natuurlijke huis-tuin en-keukenmiddeltjes zoals knoflook of azijn werken helaas niet om de vlooienplaag te stoppen. 

Omgevingssprays kunnen goed werken tegen vlooien in huis, maar ze zijn vaak moeilijk om volledig toe te passen - vlooieneitjes en larven zijn behoorlijk hardnekkig. In omgevingssprays zitten bovendien insecticiden die ook andere insecten kunnen doden en bij mensen en dieren irriterend voor slijmvliezen en ogen zijn. Gelukkig zijn er ook spot-on middelen die ook het huis mee behandelen zonder dat je daar een omgevingsspray voor nodig hebt.

Vlooien succesvol bestrijden en voorkomen

Spot-on middelen zijn vlooienmiddelen die per druppels op de huid in de nek worden toegediend. Deze middelen doden de volwassen vlooien op het dier, maar vaak nemen ze ook de omgeving (eitjes, larven en poppen) mee in de behandeling. Uitgekomen eitjes kunnen wel op het huisdier springen, maar overleven een beet niet. Ook zijn er middelen te koop die zorgen dat de vlo steriele eitjes legt: de eieren komen dan niet meer uit en de levenscyclus van de vlo wordt doorbroken. 

Krijgt jouw huisdier jeuk van het spot-on middel in de nek? Bij de dierenarts zijn ook vlooientabletten te koop. Deze pillen werken iets trager dan een pipetje maar werken uiteindelijk net zo goed.

Let er op bij de aanschaf van spot-on middelen of pilletjes dat het product ook de omgeving van de vlo meeneemt. Bij regelmatig gebruik werkt het middel dan ook preventief. De hond of kat werkt dan zelf als een soort vlooienbestrijder. Stofzuig enkele dagen na het toedienen van het middel juist niet, zodat je hond of kat het middel via zijn huid kan verspreiden in huis.

Is een preventiefe vlooienbehandeling nodig?

Dat je geen vlooien ziet, betekent niet dat er geen vlooien of eitjes en larven in huis zijn. Wil je zeker zijn dat vlooien niet terugkeren, dan is regelmatig behandelen noodzakelijk - vaak eens per maand. Heeft je hond of kat geen vlooienallergie dan is preventief behandelen niet per se nodig; het is begrijpelijk als je terughoudend wil zijn met het gebruik van middelen. Zorg wel dat je regelmatig goed stofzuigt en mandjes en kleedjes op hoge temperatuur uitwast. Controleer je huisdier regelmatig met de vlooienkam.

Vlooien resistent?

Van het werkzame bestanddeed Fipronil wordt gezegd dat vlooien er resistent tegen zijn. Hier is geen bewijs voor, maar toch zijn er veel baasjes die met Fipronil niet alle vlooien wegkrijgen. Kies voor een andere werkzame stof als je twijfelt. Kies in elk geval altijd een product waarop alle ingrediënten op de verpakking staan vermeld. 

Dosering en frequentie

Let erop dat je de juiste dosis voor het gewicht van jouw huisdier kiest. Volg de aanwijzingen op de verpakking, sommige middelen moet je na een paar weken herhalen. Vraag voor advies voer het beste vlooienmiddel altijd je dierenarts.

Belangrijk: Gebruik nooit een vlooienmiddel voor een hond op de kat en andersom! Lees altijd goed de bijsluiter.

Op vakantie: preventief behandelen

Ga je op vakantie en breng je jouw huisdier bij een oppas van Pawshake? Zorg er dan voor dat je dier preventief behandeld is tegen vlooien om een besmetting tussen dieren te voorkomen. Ook professionele kennels en hondenpensions vragen vaak om een vlooien- of tekenbehandeling. Ook bij een dierenoppas aan huis is het belangrijk om je thuisblijvende huisdier in de vakantie een vlooienbehandeling te geven.

En ben je zelf dierenoppas bij Pawshake? Dan is het zeker gangbaar om aan baasjes te vragen om de hond of kat vooraf een vlooien- en ontwormingsbehandeling te geven.

Vind een dierenoppas bij Pawshake