Waarom krabt een kat?

Author picture Paulien

Aan de meubels, aan de kattenbak, aan je hand tijdens het spelen, op de vloer na het plassen... Katten krabben met hun nageltjes aan van alles maar het kan soms best vervelend zijn. Waarom krabt een kat en wat kun je aan ongewenst krabben doen?

Waarom krabt een kat?

Een kat gebruikt zijn klauwen om verschillende redenen:

  • Nagels onderhouden - De dode buitenste laag van de nagels komt los door het krabben, en een frisse, scherpe nagel komt tevoorschijn
  • Stress afreageren - als een kat zich even ongemakkelijk voelt verlicht krabben de spanning. Net als plotseling zich wassen heet dit 'overspronggedrag'. 
  • Territorium markeren - De klieren onder de voetzolen scheiden geuren en feromonen af waarmee de kat zijn leefgebied afbakent.
  • Tijdens spel - te fel krabben en bijten komt voor onder katten die als kitten niet goed geleerd hebben om zachtjes te spelen, óf om hun grenzen aan te geven

Katten krabben dus vanuit hun natuurlijke gedrag en is iets dat je niet moet bestraffen. Katten die niet kunnen of mogen krabben raken gefrustreerd, missen hun natuurlijke uitlaatklep en verdedigingsmechanisme en zullen bijvoorbeeld meer gaan bijten. Maar natuurlijk kan krabben in sommige situaties vervelend zijn voor de eigenaar. Hoe houd je je meubels en je handen heel?

Wanneer krabt een kat?

Een kat kan op allerlei momenten plotseling krabben. Bijvoorbeeld: bij het opstaan na een dutje, na het doen van een plas, als er iemand thuiskomt, na het spelen, als er andere katten in de buurt zijn.

Een kat zal extra willen krabben in gevallen van verhoogde stress, zoals bij de binnenkomst van bezoek, bij druk spel of in de aanwezigheid van andere katten. Vaak zie je een kat in dit soort situaties ook zichzelf plotseling wassen. Ook andere lichaamstaal zoals een zwiepende staart, oren die rechtovereind staan of starende ogen betekenen extra alertheid. Door het krabben wordt de spanning tenietgedaan. Het breekt het ijs, zogezegd!

Ook zal je een kat vaak zien krabben na het eten of het plassen. Vaak wrijft hij dan over de vloer of tegen de kattenbak. Dit kan markeergedrag zijn maar is vaak ook een instinctief 'graafgedrag'. 

Waar krabt een kat?

Een kat zal het liefst op 'strategische' plaatsen krabben. Wanneer hij z'n territorium wil markeren kan dat bijvoorbeeld aan deurposten op ramen, of bij zijn etensplek of kattenbak. Verder krabt een kat graag aan ruwe ondergronden waarmee hij zijn nagels kan verzorgen, denk aan ruw tapijt, meubels, gordijnen en hout.

Krabben voorkomen en stoppen

Het belangrijk om een flinke dosis geduld te hebben als je kat krabt. Straf je kat in elk geval nooit: hij vertoont natuurlijk gedrag en door dit te bestraffen zal hij verward raken, wat extra stress en extra krabben tot gevolg kan hebben.

Gebruik krabpalen of krabplanken op strategische plekken: bijvoorbeeld naast de deurpost of het meubel waar je kat graag krabt, vlakbij zijn slaapplek of op een andere plaats waar je kat graag krabt. Maak een krabpaal aantrekkelijk met kattenkruid, valeriaandruppels en speelgoed. 

Kijk hoe jouw kat graag krabt: sommige katten krabben graag horizontaal, anderen verticaal. Kies voor een krabplank op de vloer of een verticale plank of paal. Gebruik als materiaal sisaltouw, karton of ruw tapijt. Zorg dat een krabplank op de juist hoogte hangt, een kat wil zich graag uitrekken tijdens het krabben.

Maak meubels onaantrekkelijk door ze 'glad' te maken: span er bijvoorbeeld een glad laken of plastic folie of aluminiumfolie overheen. Anti-krabmiddeltjes zijn vaak chemisch, stinken en werken maar tijdelijk.

Maak tapijt of traptreden onaantrekkelijk  door er bijvoorbeeld dubbelzijdig plakband op te plakken. Bied een alternatief aan (horizontale krabplank van vergelijkbaar materiaal)

Verwijder eerdere markeringen: katten krabben graag op plekken waar eerder is gekrabd. Maak de plek zo snel mogelijk schoon met biologisch schoonmaakmiddel en schuur gekrabde delen weer glad.

Voorkom spanningen in huis: Katten die veel krabben wegens markeren ervaren te veel stress. Dan is het belangrijk om een veilig en rustig leefgebied voor de kat te creëren:

  • Zorg ervoor dat er niet teveel katten in elkaars buurt verblijven. 
  • Zorg voor voldoende hoge, veilige rustplaatsen en schuilplaatsen
  • Genoeg vluchtplaatsen: zet alle deuren in huis open
  • Keuzevrijheid voor de kat: zelf kiezen waar hij slaapt, speelt, etc.
  • Genoeg kattenbakken: voor elke kat een bak
  • Schone kattenbak: elke dag uitscheppen, regelmatig verschonen
  • Genoeg drinkplaatsen: verspreid bakjes over het huis
  • Voldoende afleiding en beweging: speel elke dag met de kat

Krabben tijdens spelen voorkomen

Krabben tijdens spelen kan vervelend zijn. Laat een kat nooit met je hand spelen maar pak er speelgoed bij. Zodra een kat te hard bijt of krabt, stop het spel direct en beweeg je hand niet meer, dan wordt het onaantrekkelijk.

Katten die als jonge kitten te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald of nooit goed hebben geleerd te spelen zullen het misschien nooit goed onder de knie krijgen om de nageltjes in te houden. Speel dan met bijvoorbeeld een veilige hengel zodat de kat jou niet kan krabben. Gebruikt de kat toch zijn nageltjes, bijvoorbeeld bij jou op schoot, straf de kat niet, zeg duidelijk met lage stem 'Nee' zet hem rustig weg en negeer de kat. Geef de kat positieve aandacht als hij z'n nageltjes niet gebruikt.

Tot slot: krabben en bijten kan een verdedigingsmechanisme zijn. Leer het lichaamstaal van de kat te begrijpen en voorkom zo dat je de kat boos, angstig of agressief maakt. Leer ook kinderen om de grenzen van de kat te respecteren. Een dikke staart, grote ogen, een open mond, stoppen met spinnen, een zwiepende staart kunnen allemaal op ergernis duiden. Geef de kat z'n ruimte en voorkom zo agressie. Merk je dat een kat vaker krabt en bijt? Dit kan op pijn of ziekte duiden. Een oudere of zieke kat kan plotseling bijvoorbeeld last krijgen bij het opgepakt worden. Check symptomen altijd met je dierenarts. 

Vind een kattenoppas aan huis