Waarom ruiken honden aan elkaars kont?

Waarom ruiken honden aan elkaars kont?

04/10/2019

Bij een begroeting op straat snuffelen honden vaak aan elkaars poepgat. Misschien lijkt dat vies, maar het is volkomen normaal! Lees hier waarom honden graag aan elkaars kont snuffelen en waarom het belangrijk is om je hond - ook vieze - geurtjes te laten opsnuiven. 

Honden 'bekijken' de wereld met de neus. Ze kunnen tot wel tienduizend keer beter geuren detecteren dan de mens! Honden kunnen in 'stereo' ruiken, weten dus waar geuren vandaan komen en kunnen zelfs in het verleden ruiken: via de neus weten ze wat er ongeveer is gebeurd en hoe lang dat is geleden. Door middel van geuren hebben ze dus ook besef van tijd. Maar, het belangrijkst:door middel van geuren herkennen honden elkaar.

Een drol is een visitekaartje

Bij elke poepbeurt geeft een hond zijn drolletje een speciale 'handtekening' mee. Dat doet hij met de anaalklieren die vlak naast de anus zitten. Daaruit komt een heel vies stinkend goedje wat zijn persoonlijke geur is. Het anaalvocht heeft een unieke (stinkende) geur waarmee honden elkaar herkennen. Door te kwispelen of de voetjes te vegen wordt de geur extra goed verspreid.

Door te snuffelen aan elkaars poep weten ze wie er langs is geweest. En bij een begroeting snuffelen ze graag even aan het poepgat om te weten met wie ze te maken hebben.

De hondenneus

Zoals gezegd is de reuk van de hond enorm krachtig. Dat komt onder andere door het Jacobsen orgaan: dat is een geurorgaan dat zich achterin de bek bevindt. Daarmee kan de hond geurmoleculen die via de mond binnenkomen detecteren.

Heb je je hond ooit zien 'happen' naar geur? Dat komt door het Jacobsen orgaan! Hiermee kan de hond nog meer informatie uit geuren halen zoals: het identificeren vruchtbare partners, puppies kunnen blind hun moeder onderscheiden en weten waar ze melk kunnen halen. Met hun uitgebreide reukvermogen krijgen honden informatie over de leeftijd, het geslacht, de gezondheid en zelfs over de stemming van de andere hond.

Snuffelen is begroeten

Honden herkennen elkaar dus aan de geur of ze leren elkaar kennen door eens goed onder de staart te ruiken. Door aan elkaar te snuffelen begroeten honden elkaar dus. Laat de honden daarom maar lekker snuffelen aan elkaars achterste. Snuffelen kalmeert, waardoor een ontmoeting rustiger verloopt. Laat de lijn wat los zodat de honden de ruimte hebben om om elkaar heen te lopen. Vaak ruiken honden aan elkaars kont maar ook aan elkaars neus. Laat ze elkaar maar lekker inspecteren :-)

Waarom willen honden overal snuffelen?

Voor alle honden maar zéker voor onzekere honden is snuffelen superbelangrijk. Laat je hond veel informatie verzamelen tijdens een wandeling. Geef je hond controle over waar je wandelt en wat hij wil snuffelen.

  • Het geeft de hond belangrijke informatie
  • Het geeft hem meer controle omdat hij de wereld begrijpt
  • Het geeft hem een mentale uitdaging
  • Het vermindert stress


Waarom snuffelen honden aan elkaars kont?

  • Met de anaalklieren geven ze een identieke geur mee aan uitwerpselen
  • Door middel van deze geur herkennen honden elkaar
  • Geur geeft informatie over geslacht, stemming en identiteit
  • Door aan elkaar te snuffelen wordt de sfeer ontspannen

Vind een hondenoppas bij jou in de buurt via Pawshake