Waarom stinkt mijn hond?

Waarom stinkt mijn hond?

Waarom stinkt mijn hond?

02/05/2018

Wij bij Pawshake knuffelen het liefst elke hond die we tegenkomen en kroelen lekker door hun vacht heen. Maar sommige honden kunnen wel sterk ruiken. Die typische hondengeur ruik je extra goed na een flinke bui of zwempartij, en dat is volkomen normaal. In principe 'stinkt' een gezonde hond dan ook niet. Wordt de lucht écht onaangenaam, dan kan er dus iets aan de hand zijn. We vertellen je alles over de geur van een hondenvacht en wat je moet doen als de vacht gaat stinken.

Welke rassen stinken soms?

Hoe de vacht van een hond ruikt, verschilt per individuele hond en per ras. Mopshonden, Cocker Spaniels en Retrievers hebben vaak een sterke geur.

Andere honden zoals Poedels, Akita's, Shi Tzu's of Windhonden stinken niet en zijn soms bijna geurloos.

Sommige hondenrassen hebben ook een wat vettigere vacht, die een beetje 'afgeeft' als je ze aait: dat zie je vooral bij Retrievers en andere waterhonden. Zij scheiden wat meer talg af om hen te beschermen tegen vocht en kou. 

Waarom stinken honden?

Hoewel wij zelf vinden dat gezonde honden helemaal niet stinken, heeft de hond wel een eigen, natuurlijke lichaamsgeur. En die heeft ook een functie: honden verspreiden hun individuele lichaamsgeur om te laten merken aan de omgeving 'dit ben ik' en om hun territorium af te bakenen. Honden scheiden die geur vooral uit rondom de oren en via de voetzolen: vandaar dat veel honden hun 'voetjes afvegen' na een plasje. Ze wrijven dan gewoon hun geur over de aarde. Honden hebben ook klieren in en rondom de oren die een geur afgeven. Als de hond gezond is ruik je dat wel, maar stinkt het niet. Beginnen de oren echt vies te ruiken, dan kan dat duiden op een bacterie- of schimmelinfectie.

Lekker stinken: rollen in de viezigheid 

Veel honden vinden het heerlijk om te rollen in stinkend spul zoals rotte vis en andere dode dieren, maar ook in poep of verrot voedsel. De meest voor de hand liggende verklaring is dat ze dit gewoon lekker vinden ruiken.

Honden beleven geur heel anders dan wij mensen. Wij houden misschien van parfum- en bloemetjesluchten, maar een hond heeft daar een afkeer van. Een hond die gewassen is met een geparfurmeerde shampoo, zal zich daarna ook het liefste weer lekker rollen in de viezigheid om dat 'onnatuurljike' geurtje weg krijgen.

Rollen in de viezigheid heeft daarnaast te maken met het instinct. Van oudsher heeft het een tactisch voordeel om niet als een prooi te ruiken, zodat de vijand misleid wordt. Een lekkere geur van een stinkend karkas is daar heel geschikt voor... Wil je de hond na zo'n rolpartij wassen, gebruik dan een geurloze hondenshampoo. Helemaal voorkomen dat je hond in de viezigheid wil rollen kun je helaas niet, wel kun je leren te herkennen wanneer hij dreigt te gaan rollen en hem zo tijdig afleiden en het gedrag stoppen. 

Help! De vacht van mijn hond stinkt

Stinkt de vacht van jouw hond meer dan gebruikelijk? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst de vachtconditie zelf. Bij honden met een langere vacht en honden die veel zwemmen kunnen bacteriën en schimmels zich ophopen. 

Een goede vachtverzorging door regelmatig borstelen, het verwijderen van vuil en overtollige haren kan dit vaak voorkomen. Ook het schoonhouden van de buitenkant van de oren en het eventueel wegknippen van overtollig haar zorgt dat de oren kunnen 'ventileren' en bacteriën en schimmels minder kans krijgen. Het (te vaak) wassen van je hond met shampoo werkt vaak juist averechts, het verstoort de natuurlijke balans van de huid waardoor de vacht juist sneller extra vettig wordt.

Hond met shampoo in bad

Lekker kroelen ter inspectie

Door regelmatig de vacht van je hond te borstelen en te aaien zorg je gelijk voor een regelmatige inspectie. Zo kun je tijdig huidproblemen zoals schilfers, infecties en ongedierte zoals teken en vlooien op het spoor komen. Een vacht die echt stinkt kan ook duiden op onderliggende problemen zoals voedselallergie, een teveel aan afvalstoffen (slechte voeding), schildklierproblemen, een verminderde weerstand of andere interne gezondheidsproblemen. Stinkt de vacht van je hond structureel? Ga dan zeker even langs de dierenarts. 

Heb je een wat oudere hond? Dan kan het zijn dat de vacht wat sterker gaan ruiken dan vroeger omdat zijn weerstand en lichamelijke processen wat achteruit gaan. Lever en nieren werken wat minder waardoor de huid wat meer afvalstoffen gaat uitscheiden, en dat ga je ruiken. Maak je niet te veel zorgen maar blijf wel in de gaten houden of je hond geen andere tekenen van ziekte of pijn vertoont. 

Bij Pawshake houden we natuurlijk van álle honden, en ook van die gezonde hondenlucht :-) Ben je er toch niet zo'n fan van? Houd dan de omgeving van de hond extra goed schoon. Op die plaatsen blijven vaak haren en huidschilfers hangen waar bacteriën en schimmels kunnen woekeren. Was regelmatig zijn kussens en dekens (met parfumloze wasmiddel). Maak ook de vloeren en muren in de omgeving van de honden schoon met eco-schoonmaakmiddel. Op die manier blijven vieze geurtjes langer weg.

Veel knuffelplezier! :-)