Wandelen met je hond... Hoe doe je dat het best? Tips & tricks

Wandelen met je hond... Hoe doe je dat het best? Tips & tricks

14/06/2017

Het lijkt simpel: de leiband nemen, halsband aandoen en wandelen maar! Toch is een alledaagse hondenwandeling niet zo eenvoudig als je denkt. Een absolute must-read voor oppassers die graag honden uitlaten, maar eigenlijk voor iedereen die van honden houdt!

Moet een hond meerdere malen per dag worden uitgelaten?

Ja! Om honden gezond en gelukkig te houden, moeten ze voldoende beweging, positieve prikkels, uitdagingen en interactie met soortgenoten hebben. Het uitlaten van de hond is dus zeker niet alleen om z'n behoefte te laten doen, het is een belangrijk onderdeel van zijn dag. Afhankelijk van ras, leeftijd en karakter moet de hond 3 tot 4 keer per dag uitgelaten worden, waarvan in elk geval één lange wandeling waarbij de hond z'n energie goed kwijt kan.


Hondenoppas Iris uit Brussel

1. De leiband aandoen

Hoewel de hond misschien heel blij en enthousiast is om naar buiten te gaan, kalmeer de hond vóór dat jullie naar buiten gaan. Laat de hond aan je voeten en hand snuffelen. Aai hem onderaf op zijn kin, liever niet bovenop zijn kop. Pak het tuigje of de halsband en laat de hond eraan snuffelen, en maak het vast. Even checken: zorg dat er twee vingers speling tussen de halsband en de nek zit. Laat de hond rustig zitten en geef hem een beloning. Zo. Halsband aan? Poepzakjes mee? Snoepjes in de aanslag? Go!

Dan is het nu tijd om naar buiten te gaan! Er valt van alles te ontdekken en te zien voor de hond. Het is belangrijk dat hij dit kan doen zonder al te veel stress-prikkels.

Ben je hondenoppas en is het de eerste keer dat je met een onbekende hond gaat wandelen? Dan weet je nog niet precies waar hij misschien bang voor is en wat hij juist leuk vindt. Let goed op hoe de hond reageert op een langsrijdende tram, een skateboarder, honden, kinderen, enzovoort.

2. Rustig naar buiten gaan

Maak regelmatig contact met je hond: roep hem af en toe bij je en geef hem dan een snoepje of aai ter beloning. Merk je dat de hond snel stress-signalen vertoont (likken van de lippen, gapen, hijgen, haren overeind, staart tussen de benen)? Kalmeer hem dan wat en vermijd de stress-prikkels. Zoek een rustig parkje in de buurt op waar je lekker met de hond kunt wandelen.

3. Waarom je je hond moet laten snuffelen

Honden 'bekijken' de wereld door hun neus. Een belangrijk doel van jullie wandeling is dan ook dat de hond volop kan snuffelen. Honden worden niet alleen moe van beweging, maar nog wel meer van 'hersenwerk'. En dat snuffelen kost ze veel energie: ze analyseren de omgeving en verzamelen zo informatie. Daarom werkt snuffelen ook stress-verminderend: het geeft ze een gevoel van controle. Door het snuffelen begrijpen ze hun omgeving beter, het ontspant ze en ze krijgen een mentale uitdaging. Hoewel vaak wordt gedacht dat de hond continu op de baas moet letten, is dat dus niet helemaal waar. Een hond heeft ook de tijd nodig om zijn neusje te gebruiken. Haast je dus vooral niet en laat de hond rustig zijn omgeving besnuffelen.

4. Trekken aan de leiband, wat nu?

Het kan heel vervelend zijn als de hond aan de leiband trekt. Je kunt dat niet in één wandeling veranderen, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het te beperken. De belangrijkste regel is: trek zelf niet aan de lijn. Hoe meer spanning je zelf op de lijn zet, hoe meer spanning je voor de hond creëert. Dat maakt het probleem alleen maar groter. Doe in plaats daarvan eens het omgekeerde. Trekt de hond aan de lijn? Stop dan en wacht totdat de lijn slap is. En loop dan pas weer door. Op die manier breng je de rust terug in de wandeling, en beloon je de hond voor een slappe lijn.

Is het na een poosje snuffelen weer tijd om verder te lopen? Trek de hond dan niet mee, maar roep 'm gewoon op vrolijke toon mee. Heeft de hond dan direct aandacht voor je? Dat verdient een beloning toch? Een snoepje of een heel enthousiaste 'braaaaaaaf' :-)

Misverstand: een hond die voor jou loopt, is niet altijd dominant

"Wie wandelt eigenijk met wie?"

Misschien heb je deze opmerking ook wel eens naar je hoofd geslingerd gekregen. De hond loopt voor je en een voorbijganger roept "haha, wie laat wie nu eigenlijk uit?" Deze opmerking is best begrijpelijk als je met een gespannen leiband voortgetrokken wordt door de hond. En in dat geval kun je ook beter even stoppen en wachten tot de hond is gekalmeerd. Maar loopt de hond met een slappe leiband een stukje voor je? Dan is er niets aan de hand.

In tegenstelling tot wat er veel gedacht wordt, is een hond die een stukje voor je loopt (vaak ongeveer 1,5 meter) geen teken van 'dominant gedrag'. Sterker nog, in wilde roedels loopt de leider achterop: die heeft zo het overzicht over de groep. De andere honden lopen als een soort verkenners voorop. Zo is het ook met jouw vrolijke hond, hij is de boel alvast aan het verkennen, en jij loopt 'veilig' achter hem en bepaalt de route.

Zolang de hond ontspannen is en de leiband slap, is er dus totaal geen noodzaak om je hond per sé naast je of achter je te laten lopen. De dominantietheorie is achterhaald en inmiddels weten we dat gelukkige, evenwichtige honden niet heel de dag bezig zijn om ons te domineren. Integendeel: ze trekken er het liefst samen met ons op uit, snuffelend en spelend, in harmonie met mens en dier.

Andere honden begroeten. Een goed idee?

Tijdens de wandeling zul je ongetwijfeld andere honden tegenkomen. Zolang beide honden aangelijnd zijn, is de situatie in evenwicht. Je kunt de honden dan rustig kennis laten maken. Laat het initiatief daarvoor bij de honden zelf. Geef ze de ruimte zodat de honden genoeg plek hebben om uit te wijken. Honden die een beetje wegkijken en via een soort omweggetje naar de andere hond toe lopen, zijn niet ongeïnteresseerd maar juist heel beleefd. Ze willen eigenlijk zeggen: 'maak je geen zorgen, ik doe je geen kwaad'. Ook hier geldt weer: honden willen eerst even ruiken wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Niet alle honden zitten op een andere hond te wachten. Laat een hond waarschuwingssignalen zien (met de ogen fixeren, staart gespannen rechtop, haar overeind, lippen likken, lip optrekken, grommen) neem dan afstand, roep de hond bij je en loop door. Ook als het baasje zegt 'hij doet niks hoor!'. Wie de hondentaal leert kennen, zal merken dat een hond heel veel subtiele signalen geeft. Als je die taal steeds beter begrijpt, zul je met nog veel meer plezier met een hond wandelen en de hond zal het enorm waarderen dat jij voor hem een rustige en gebalanceerde wandeling maakt. Dat zal jullie band alleen maar versterken!

Alle tips in een lijstje

Wat doe je best niet?

  • Trekken aan de leiband
  • Haast hebben
  • Stressprikkels opzoeken

Wat doe je best wel?

  • Aandacht aan de hond besteden
  • Snuffeltijd
  • Contact maken met de hond
  • Stress vermijden
  • Hondentaal lezen
  • Samen plezier hebben!

Wil je vaker honden uitlaten? Word hondenoppas bij Pawshake en schrijf je gratis in.