Wat is parvo?

Author picture Paulien

Parvo is een bekende ziekte bij honden maar ook katten. In Nederland worden de meeste dieren gevaccineerd, toch is het een hardnekkige ziekte. Hoe kun je Parvo herkennen en hoe voorkomen we dat onze dieren ziek worden?

Wat is het parvovirus precies?

Parvo is een besmettelijk virus dat bij zowel katten als honden voorkomt. Bij katten noemen de ziekte als gevolg van parvo 'kattenziekte'.

Het virus is nogal hardnekkig en kan maanden tot zelfs jaren buiten het lichaam op oppervlakken overleven, en overleeft zelfs desinfectiemiddelen. De ziekte kan milde tot ernstige klachten veroorzaken en er is geen behandeling tegen. Het dier moet het dus zelf zien op te ruimen. Daarom is het belangrijk om deze ziekte goed te begrijpen zodat we onze dieren veilig en gezond houden.

Hoe kan een hond of kat parvo oplopen?

Parvo kan worden overgedragen op je hond of kat via direct contact met een ander geïnfecteerd dier, of via de uitwerpselen van een geïnfecteerd dier. Omdat het virus lang buiten het lichaam kan overleven kan het makkelijk worden overgedragen via oppervlakken, via de bodem, speeksel of uitwerpselen, drinkbankjes, speelgoed en andere spullen waarmee dieren in aanraking komen.

In Nederland worden honden en katten ingeënt tegen Parvo, en daarom komt de ziekte niet veel voor. Maar dankzij de import van puppy's en volwassen honden uit het buitenland en de beruchte puppy-farms duikt het virus steeds vaker de kop op. Daarom is het belangrijk dat we de ziekte beter leren begrijpen.

Wat zijn de symptomen van parvo?

Niet alle dieren vertonen dezelfde symptomen, maar raadpleeg in elk geval je dierenarts als je één van deze symptomen bij je hond herkent:

  • Overgeven
  • Plotseling gewichtsverlies
  • Stinkende diarree
  • Geen eetlust
  • Sloomheid, lethargie
  • Koorts
  • Beroerte; problemen met bewegen

In de meeste gevallen valt het virus de witte bloedcellen aan. Het dier wordt daarom niet alleen ziek van het virus zelf, maar het afweersysteem raakt ontregeld waardoor het lichaam ook andere virussen en bacterieën niet meer kan bestrijden. In zeldzamere gevallen kan het parvovirus hartsysteem van puppy's of kittens kan beïnvloeden. De diagnose van parvovirus is dan ook lastig zijn omdat de symptomen vergelijkbaar zijn met andere ziekten.

Is parvo hetzelfde bij honden en katten?

  • Parvo bij katten leidt bij katten tot Kattenziekte ofwel Panleucopenie.
  • Bij honden komen er twee soorten parvovirus voor: CPV-1 maar vooral CPV-2.

De katten- en hondenvariant van het parvovirus komen voor 98% overeen. Het belangrijkste dat je moet onthouden: bel je dierenarts zodra je verdachte symptomen opmerkt bij je huisdier. Het virus kan je dier flink ziek maken. Het is zeker mogelijk dat het dier hersteld van de ziekte maar dat gaat wel gepaard met intensieve behandeling en een lange herstelperiode.

Lees hier meer over: wanneer moet ik mijn dierenarts inschakelen?

Kan het parvovirus overspringen van dier op mens?

Veel baasjes vragen het zich af: kan ik ziek worden van het parvovirus? Nee, gelukkig is het virus niet besmettelijk voor mensen. Ook kan het virus niet overspringen tussen honden en katten.

Wanneer is mijn huisdier risico op parvo?

Alle honden en katten worden in principe ingeënt tegen parvo, voor het eerst als de hond of kat tussen de 9-12 weken oud is. Daarna op éénjarige leeftijd en daarna elke drie jaar. Voordat de pup of kitten is gevaccineert beschermt de moedermelk tegen infecties. Er is een korte periode vóór de eerste vaccinatie waarbij de moedermelk steeds minder bescherming biedt. Dan zijn pups en kittens het meest vatbaar voor parvo In Nederland komt het virus weinig voor. Dieren die niet worden ingeënt lopen een groter risico op infectie met het parvovirus.

Hoe zorg ik dat mijn huisdier geen parvo krijgt?

Allereerst is het belangrijk dat je zorgt dat je huisdier op tijd en regelmatig gevaccineerd wordt. Tot die tijd is het belangrijk om plaatsen te vermijden waar veel honden komen. Mocht er ergens bij een hond parvo zijn geconstateerd dan is het belangrijk om die plaats te mijden.

De belangrijkste bron van het parvovirus zijn helaas broodfokkers. Broodfokkers zijn een soort puppy-boerderijen waar hondjes voor het geld worden gefokt. Vaak worden de honden ook uit het buitenland geïmporteerd. De omstandigheden bij deze broodfokkers zijn vaak niet diervriendelijk en ook niet gezond. Als je er een hondje koopt mag je meestal de moederhond niet zien.

Vaak worden er zieke puppy's of kittens verkocht en het risico dat je een hond met parvo koopt is aanwezig. Je merkt dit niet, omdat na de besmetting het nog een maand kan duren voordat de eerste symptomen zichtbaar worden. Veel van dit soort dieren worden via kanalen als Marktplaats gekocht. Koop geen dieren bij dit soort fokkers. Lees hier meer over hoe je de 'foute fokker' herkent.

Als we samen ons sterk maken tegen parvo en vóór gezonde, diervriendelijke fokkers dan houden we onze dieren gezond en veilig!

Vind een dierenoppas