Zijn huisdieren gezond voor kinderen?

Author picture Paulien

Veel kinderen houden enorm van dieren. Alhoewel het best een klus is om je kind verantwoord met dieren te laten opgroeien, kan het zeker de moeite waard zijn om hier tijd en energie in te steken. Want wist je dat het houden van huisdieren ook heel gezond is voor (jonge) kinderen? Lees hier hoe dat zit + tips als je kind graag een huisdier wil.

Een huisdier is gezond

Veel ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen opgroeien met dieren om hen heen. En dat is begrijpelijk: het is niet alleen leuk voor kinderen, het kan ook nog eens goed zijn voor hun gezondheid. Het vermoeden bestaat dat een bepaalde bacterieën van honden en katten  allergieën, astma en obesitas voorkomen. Zelfs al vanaf de zwangerschap (!) kan het daarom nuttig zijn om huisdieren om je heen te hebben. Vooral bij jonge baby's kunnen huisdieren de immuniteit tegen bepaalde allergieën en de algehele weerstand vergroten. En daar heb je een leven lang plezier van! Let op: ga wel altijd hygiënisch te werk en pas op met hondenlikjes en jonge baby's: een hondentong kan ziekteverwekkers bevatten.

Een huisdier geeft rust en steun

Het aaien van een hond, kat of ander dier werkt bloeddrukverlagend en ontspannend. Kinderen die een dierenvriendje om zich heen hebben hebben daarom minder stress: een dier kan een kind echt op z'n gemak stellen! In deze snelle tijd met veel prikkels, sociale druk en prestatiedruk kan een huisdier dus een belangrijke rol spelen voor kinderen.

Verder kan een dier kinderen steunen in de sociaal-emotionele ontwikkeling. Een huisdier kan echt een maatje zijn bij wie alle geheimen veilig zijn. Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen die jong in aanraking komen met huisdieren opgroeien met een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Ook kinderen met een autisme spectrum stoornis kunnen veel hebben aan de vriendschap van een huisdier.  

meisje speelt met hond op bed

Verantwoordelijkheid & vaardigheden

Door de omgang met dieren leren kinderen, mits dit goed wordt begeleid, ontzettend belangrijke vaardigheden: afspraken nakomen, opruimen, hygiëne, discipline. Ze leren omgaan met dat wat kwetsbaar en waardevol is. Kinderen die met dieren opgroeien weten ook later dieren en de natuur te waarderen. Daarnaast leren kinderen aan de hand van hun huisdier belangrijke levenslessen over bijvoorbeeld vriendschap, ziekte, geboorte, dood en rouw.

Veel ouders gunnen hun kind best een huisdier, maar maken zich zorgen of het dier wel genoeg aandacht en verzorging zal krijgen. Als ouder blijf je dan ook primair verantwoordelijk en is het jouw taak om het welzijn van het dier te waarborgen. Betrek kinderen intensief bij de verzorging. Dat begint al vóór de aanschaf. Een huisdier is nooit een impulsaankoop. Ga samen zorgvuldig op zoek naar het huisdier dat het beste bij jullie gezin past.

Praktische tips voor ouders:

  • Veel ouders vinden een konijn een 'laagdrempelig' eerste huisdier voor hun kind. Een konijntje is zeker een leuk gezelschapsdier, maar kies altijd voor 2 konijnen. Konijnen worden erg ongelukkig zonder soortgenoot. Lees meer over konijnen als huisdier
  • Een hond is een flinke verantwoordelijkheid en een langdurige commitment. Wil je testen of een hond iets voor jouw gezin is? Schrijf je dan in als hondenoppas bij Pawshake en biedt hondenopvang aan bij jouw thuis. Zo kan er af en toe een hond bij jullie logeren en maak je in de praktijk mee wat dat betekent voor jouw gezin.
  • Katten kunnen goede vriendjes zijn voor kinderen, maar niet elke kat houdt van knuffelen of aangehaald worden - sommige katten houden niet van kinderen en zijn liever ook nooit binnen te vinden. Neem dus uitgebreid de tijd om een goede kat of poes te vinden die echt voor de lange termijn bij jullie gezin past.
  • Een kind moet leren om verantwoordelijkheid te dragen voor een dier, maar zorg dat de mate van verantwoordelijkheid altijd past bij de leeftijd van het kind. Het moet voor een kind vooral leuk zijn om een dier te verzorgen - als het voelt als een te zware last kan de interesse verdwijnen.
  • Ben je bang dat je niet altijd voldoende tijd hebt om voor een dier te zorgen? Oriënteer je vooraf op een goed oppasnetwerk in de buurt. Bij Pawshake vind je altijd dierenoppassers in jouw omgeving die je op elk moment kunt reserveren, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat of een dagje weg. Zoek een dierenoppas.