Naast eten, bewegen en lichamelijke verzorging heeft je hond ook sociale verzorging nodig. Honden hebben behoefte aan een gevoel van veiligheid, dat ze een onderdeel zijn van een groep en dat ze begrepen en gewaardeerd worden. Affectie is de manier waarop je dit kunt geven. Bovendien is affectie een belangrijke en leuke manier van het belonen van je hond, bijvoorbeeld tijdens training.
Honden hebben net als mensen een rijk emotioneel leven. Ze kunnen blij, boos, bang, angstig, onzeker, vrolijk, verdrietig, eenzaam of opgewonden zijn. Ze hebben alleen hun eigen manier om hun emoties te communiceren. Het is daarom belangrijk om de hondentaal te begrijpen. Door je hond te aaien communiceer je met de hond. Elke manier van aaien heeft dus een boodschap voor je hond! En hij reageert daar ook op in hondentaal. Daarom is het belangrijk om je hond affectie te geven op de juiste manier.
Rustig beginnen
Voordat je een hond aait, zorg je er best voor dat hij kalm en ontspannen is. Onzekere honden kunnen enorm veel baat hebben bij voldoende affectie. Ze wennen eraan dat ze op een vriendelijke en veilige manier worden aangeraakt en kunnen zo leren ontspannen. Zorg er daarom eerst voor dat de hond openstaat voor contact, laat hem rustig aan je hand snuffelen en begin dan met aaien. Het is wel belangrijk dat de hond niet op je springt of klimt, want dan zou je hem belonen voor hyperactief of bazig gedrag. Lees meer over: zo word je hond rustig en kalm.
Let op de reactie van de hond. Likt hij zijn lippen, hijgt of gaapt hij? Dan voelt hij zich niet op z'n gemak. Dan kun je beter een stapje terug nemen. Zijn z'n oren en z'n staart ontspannen en gaat hij rustig zitten of liggen, tilt hij misschien zelfs een poot op? Dan zegt hij: ga maar door! Aai de hond met lange, rustige halen.
Benader de hond veilig
Dat betekent dat hij je hand goed kan zien. Aaien in de nek, langs de flanken en achter de oren is niet-bedreigend en de meeste honden vinden dit fijn! Een aai op de flank is een leuke manier van aaien en het betekent: wij zijn maatjes. Een aai op de rug betekent: laten we spelen! Aaien rondom de bek en de oren vinden veel honden fijn en het betekent: ik heb respect voor jou. Een hond die z'n buik toont voelt zich helemaal op z'n gemak. Lekker aaien dus! En van aaien op de borst krijgt hij simpelweg een gelukzalig gevoel.
Niet op de kop
Een aai op de kop kan sommige honden overweldigen. Een hand bovenop de kop betekent: onderwerp je aan mij. Hoewel veel mensen denken dat het 'domineren' van een hond de bedoeling is, schiet je hier weinig mee op. Het is juist zo belangrijk dat je een goede band met je hond creëert op basis van vriendschap en respect. Benader de hond daarom op een voor hem veilige manier. Als je eenmaal de hond aait kan hij het best fijn vinden om ook over zijn kopje geaaid te worden, maar begin hier nooit mee, zéker niet bij een hond die je niet kent of bij onzekere honden.
Knuffelen: liever niet. Praten: ja graag!
We vinden onze honden vaak zó lief dat we ze een dikke knuffel willen geven. Maar honden begrijpen hier weinig van. Ze voelen zich gevangen door de armen die om hen heen worden geslagen. Het is niet veilig en de hond kan onverwachts reageren. Ook is het geen goed idee om de voorpoten van een hond op je schouders te leggen en zo te 'knuffelen'. Voorpoten op de schouders betekent: ik ben de baas over jou. En dat wil de hond helemaal niet! Hij raakt ervan in de war. Geef je hond dus geen knuffel (en vertel je kinderen dat honden liever geaaid dan geknuffeld worden).
Naast aaien is praten ook een belangrijk onderdeel van het geven van affectie. Stel een bange hond op zijn gemak of kalmeer een drukke hond. Let op je eigen gemoedstoestand: ben je zelf gespannen of bang, dan zal de hond dit merken in je stem. Zorg dat je zelf lekker relaxed ben en babbel er lekker op los tegen je hond!
Wel doen:
- Rustig aaien
- Op de flanken en in de nek
- Praten tegen de hond
Niet doen:
- De hond van bovenaf benaderen
- Een knuffel geven
- Wild aaien / overenthousiast zijn
Wil je jouw hond wat extra liefde geven? Boek een lieve hondenoppas voor de uurtjes dat jij er even niet kunt zijn. Je hond hoeft zich nooit meer eenzaam te voelen. Vind hier een hondenoppas in je buurt!