Zo voorkom je stress bij jezelf en je huisdier

Author picture Pawshake  - bijgewerkt: 06/10/2016

Burn-out en stressklachten associëren we niet snel met huisdieren; integendeel. Door met honden te wandelen, met katten te spelen of konijnen te aaien word je gezond en gelukkig. Maar het kan ook te veel worden. Als je agenda volloopt, kun je meestal die ene werkafspraak wel afzeggen en die stapel strijkwerk kan ook wel even wachten. Maar huisdieren, daar heb je een permanente verantwoordelijkheid voor. Die kun je nooit overslaan! En wist je dat ook huisdieren supergevoelig zijn voor stress? Houd 't lekker relaxt, voor zowel jezelf als je huisdieren.

Zet niet te veel (verschillende) dieren bij elkaar

Als je een huisdier op bezoek krijgt, houd het aantal dieren dan beperkt. Als je zelf inwonende huisdieren hebt, zullen die moeten wennen aan het nieuwe bezoek. En voor je gastdier(en) is het al helemaal spannend: een nieuwe omgeving, een nieuw baasje, en dan ook nog andere dieren die hun eigen plekje, mand en speelgoed misschien willen verdedigen. Houd het aantal (gast)dieren dus beperkt om stress bij mens en dier te voorkomen. Ook wanneer je hondenuitlaatservice biedt, houd je roedel dan klein. Mensen reserveren graag bij Pawshake omdat hun dier dan de persoonlijke aandacht van een oppas krijgt, zorg dus dat je altijd 1-op-1 aandacht aan een dier kunt geven. Bij Pawshake kun je een reservering maken voor maximaal 5 huisdieren, maar gebruik je gezond verstand om te bepalen wat een aanvaardbaar aantal is.

Honden hebben veel ruimte en hun eigen mandje nodig

Zorg voor genoeg ruimte

Of je nu honden, katten, kleine gezelschapsdieren of een combinatie daarvan hebt: zorg dat elk dier een eigen plekje heeft om zich terug te trekken. Concreet betekent dit dat elke hond of kat minstens één eigen kamer moet hebben om zich in te kunnen afzonderen. Om te voorkomen dat het vechten wordt, willen de dieren het gevoel hebben zich veilig te voelen, en dat er genoeg plaats is om op adem te komen. Het is wennen als je dieren ineens in een nieuwe samenstelling moeten verblijven. Dring ook niets op: laat de dieren rustig hun gang gaan en dwing ze zeker niet bij elkaar te zijn als ze dat niet willen. Laat elk dier zijn/haar eigen tempo bepalen.

Katten hebben plekjes nodig om lekker weg te kruipen

Maak niet teveel afspraken

De herfstvakantie komt eraan, en dat betekent dat steeds meer mensen een hondenoppas, kattenverzorger of logeeradres voor hun huisdier zoeken. Dat kan meer werk betekenen voor jou als dierenoppas. Superleuk natuurlijk, maar houd goed je eigen schema in de gaten. Is het wel haalbaar? Liggen de oppasadressen niet te ver bij je uit de buurt? Wees realistisch of alle extra oppasklusjes wel in je schema passen. Want elk dier waarop jij gaat passen verdient genoeg aandacht en tijd. En geef bij een oppasverzoek direct aan of je wel of geen interesse hebt. Het afwijzen van een eerste contactverzoek heeft geen invloed op je zichtbaarheid, dus als je eigenlijk niet kan, wees daar dan eerlijk in. Wel is het belangrijk om altijd (snel) op contactverzoeken te reageren: dan weten baasjes direct waar ze aan toe zijn.

En ben jij al aan het oppassen geslagen? Tijdens een verblijf kun je foto-updates plaatsen via de app. Zo blijft het baasje op de hoogte. En natuurlijk kun je jouw mooiste huisdierfoto's ook delen op Instagram #PawshakeBE

Wij wensen je veel succes toe!