10 x Geld Besparen op je Huisdierkosten

10 x Geld Besparen op je Huisdierkosten

12/04/2019

Huisdieren zijn geweldig, maar kosten je wel structureel behoorlijk wat geld. Gelukkig zijn er heel veel makkelijke bespaartips waarmee je al gauw tientallen euro's per maand extra kunt overhouden.  En het mooie is: deze tips zijn niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook goed voor je huisdier.

1) Koop in bulk

Prijs van diervoeder kan behoorlijk variëren. Onze tip is om in elk geval te investeren in kwaliteitsvoer. Supermarktvoer is vaak goedkoop, maar door voor hoogwaardig voer te kiezen zorg je voor de gezondheid van je dier. Dat bespaart een hoop kwaaltjes en dierenartskosten! En koop het voer niet in kleine hoeveelheden maar in grote familiezakken. Die bestel je makkelijk op internet. Dat bespaart je structureel veel geld!

2) Maak zelf speelgoed

Weersta de verleiding om uitgebreid te shoppen in dierenwinkels. Je vindt er de meest leuke speelgoeditems, maar die zijn vaak duur en snel stuk. Je huisdier is net zo blij met zelfgemaakt speelgoed! Katten hebben een speciale voorliefde voor kartonnen dozen en lichte speeltjes zoals propjes papier. Je hond maak je blij met oude fleecedekens, je kleine knager vindt een zelfgemaakte kruip-door-sluip-door van wcrolletjes óók leuk.
DIY voor katten
DIY voor honden

3) Naar de dierenarts - op tijd!

Als je voor de jaarlijkse inenting naar de dierenarts gaat, laat de arts dan een korte check-up doen. Die dierenarts kan vroegtijdig gezondheidsproblemen oppikken waardoor ergere klachten (en kosten!) voorkomen kunnen worden.


4) Zelf meubels en krabpalen maken

In plaats van die megadure krabpalen, ga je natuurlijk zelf aan de slag met plankjes, stukken tapijt, n sisal-touw en maak je een krabpaal of kattenmeubel. Wat ook geweldig leuk is voor je kat: planken aan de muur bevestigen en met dubbelzijdig tape er een mandje of kussen op bevestigen. 

5) Extra geld verdienen met oppassen op dieren

Je eigen hond uitlaten, én tegelijkertijd die van de buren, een lief konijntje tijdelijk in huis opnemen of de kat van de buren verzorgen: het oppassen op andere dieren is leuk en kan op een hele laagdrempelige manier. En je verdient er extra geld mee! Als dierenoppas bij Pawshake kun je zelf je prijs bepalen en kies jij op welke dieren je in de buurt wil passen.

6) Adopteer een huisdier

De asiels en opvangen in Nederland zitten overvol met lieve dieren die op een baasje wachten. Rashonden en - katten zijn ook geweldig, maar vaak hartstikke duur. Terwijl je voor een lagere aanschafprijs een adoptiedier een mooi nieuw leven kunt geven! De aanschafprijs is niet de grootste kostenpost van je huisdier, maar deze tip gaat vérder dan alleen geld besparen. Adoptiedieren vind je bijvoorbeeld via adopteereendier.be

7) Bespaar op kennels en uitlaatservices

Ga je op vakantie, moet je een weekendje weg of onverwachts op zakentrip? Je hoeft geen duur dierenhotel in te schakelen. Je kunt gewoon in je eigen buurt een lieve dierenoppas bij Pawshake inschakelen. In veel gevallen is een oppas in de buurt goedkoper en de aanpak is veel persoonlijker en speciaal toegespitst op jouw huisdier. 

8) Voorkom overgewicht

Dieren die te zwaar zijn hebben daar zelf niet alleen last van (pijn, snel moe, weinig energie), ze krijgen ook nog eens sneller lichamelijke klachten die tot hoge dierenartskosten kunnen leiden. Voorkom daarom dat je huisdier te zwaar wordt door goed op voeding te letten: weeg de hoeveelheden af en wees spaarzaam met tussendoortjes. zorgt dat je huisdier volop beweging en uitdaging krijgt. Heb je hulp nodig met het uitlaten van je hond? Boek een lieve oppas bij Pawshake die je hond kan uitlaten en voor wat extra beweging en uitdaging kan zorgen.

9) Scoor tweedehands items

Een bench, een mand, draagbox, een kooi, een fietskar: het is leuk om voor je huisdier iets nieuws te kopen maar het is lang niet altijd! Veel items kun je vaak heel goed tweedehands aanschaffen, bijvoorbeeld via marktplaats. Het scheelt soms wel 80% van de originele vraagprijs. Makkelijk verdiend toch? Bovendien is het kopen van tweedehands spullen een duurzame optie.

10) Leg een spaarpotje aan

Dit is niet zozeer een bespaartip, maar het geeft je wel veel rust en ruimte: leg een spaarpotje aan voor onverwachte kosten. Een huisdier is altijd een doorlopende kostenpost. Hou daar rekening mee. Een ongeluk zit in een klein hoekje, onvoorziene kosten liggen altijd op de loer. Als je hond ouder wordt kun je met meer kosten geconfronteerd worden. Ben je niet zo goed in sparen? Dan kun je ook een huisdierverzekering nemen. 

Welke van deze bespaartips pas jij al toe? En heb je er nog iets aan toe te voegen? Deel jouw tips in de comments of op onze Facebookpagina