Binnenactiviteiten voor je hond in de winter

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 08/02/2023

Spelletjes binnenshuis maken je hond op een leuke manier moe en voldaan. Welke binnenactiviteiten kun je allemaal doen met je hond? 4 tips om binnen met je hond aan de slag te gaan.

Waarom binnenactiviteiten voor je hond?

Activiteiten binnenshuis zijn een mooie manier om je hond toch de fysieke en mentale uitdaging te geven bij bijvoorbeeld slecht weer. Honden die te weinig beweging of mentale activiteit krijgen kunnen neerslachtig of gestrest raken, en kunnen ongelukkig worden en bijvoorbeeld sloopgedrag vertonen. Ook als je bijvoorbeeld veel thuis werkt is het fijn als je hond lekker z'n ei kwijt kan zodat jullie in huis een rustige, kalme sfeer kunnen bewaren.

Buiten wandelen, snuffelen, rennen en spelen is altijd de belangrijkste manier om je hond letterlijk en figuurlijk "uit te laten". Maar het is ook fijn om ter afwisseling ook binnen je hond wat extra uitdaging te kunnen geven. Samen spelen is bovendien hartstikke goed voor jullie onderlinge band. Het verrijkt het leven van je hond!

Dog on cushion

Leuke binnenactiviteiten voor je hond 

1. Creatief voeren

Feeding enrichment

Creatief voeren is een hele gezonde manier om de natuurlijke instincten van je hond te activeren. Ook zorgt creatief voeren ervoor dat je hond wat minder snel eet en het is goed voor zijn spijsvertering. 

Je kunt de jager in je hond wakker maken door brokjes te verstoppen in het huis en je hond lekker te laten speuren. Ook kun je een slow feeder gebruiken (een anti-schrokbak), een snuffelmat of een Kong. Deze uitdagende manieren van voeren zet het brein van je hond aan het werk. Je geeft de hond de kans om lekker op ontdekkingstocht te gaan, om een puzzel of probleem op te lossen. Het eten is dan een enorme beloning voor zijn werk!

Bonustip: Gebruik van pindakaas om in een Kong te doen of smeer het op een hondenspeeltje. Dat zorg voor lekker lang speelplezier zonder dat hij te veel eet voor een maaltijd. Lekker kauwen is een gezonde manier voor je hond om stress los te laten. 

2. Nieuwe vaardigheden leren

Training kan een goede manier zijn voor honden om gelukkig en relaxed te worden en blijven. Binnenshuis kun je een hond allerlei nieuwe vaardigheden aanleren zoals zitten, liggen, zoeken, pootje geven, apporteren of zelfs namen van verschillende knuffels onthouden.

Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt en dat de hond op een stroeve ondergrond kan oefenen en dus niet uitglijdt. Houd wat snoepjes bij de hand en zorg dat de training leuk en simpel blijft. Oefen in het begin niet te lang, een paar minuten per dag is genoeg. Merk je dat je hond het leuk vindt en het snel oppikt? Dan kun  je de trainingstijd iets opvoeren. 

Houdt je hond niet zo van "trucjes" leren? Dan kun je ook in je huis een leuke hindernisbaan maken van meubels, dozen en andere items. Perfect voor leuke agility-oefeningen, gewoon bij jou thuis. Zorg altijd dat de ervaring leuk en belonend is voor je hond, zodat hij de volgende keer ook graag weer wil trainen.

Dog shaking paw

3. Spelletjes doen

Binnen zijn er genoeg opties om leuke spelletjes te doen met je hond. Samen met een huisgenoot kun je verstoppertje spelen met de hond. De ene persoon leidt de hond af, de ander verstopt zich. Je hond zal het geweldig vinden om zijn neus te gebruiken om zjn favoriete baasje(s) te zoeken!

Ook een leuk spelletje touwtrekken doet het altijd goed. Zorg voor een goede balans in wie er wint (soms jij, soms de hond) om het spel leuk en belonend te houden. Stop het spel als de hond te hyperactief wordt. Geef een snoepje na afloop en leg het trektouw weer weg.

Ook kun je met zelfgemaakte hondenspeelgoed veel plezier beleven. Lees hier hoe je zelf hondenspeelgoed kunt maken.

Dog with chew rope

4. Hondenpuzzels

Tegenwoordig zijn er veel hondenpuzzels te koop waarbij je hond zich moet concentreren en zijn neus en brein aan het werk moet zetten. Denksport maakt je hond op een leuke manier moe en voldaan.

Puzzels komen op verschillende niveaus en bijna alle honden vinden het leuk. Je hebt er wel wat geduld voor nodig. Begin makkelijk en houdt het leuk, zo voorkom je dat de hond gefrustreerd raakt. Je blijft er uiteraard bij als baasje, en je helpt de hond op weg waar nodig. Dan zul je zien dat de hond enorm veel plezier haalt als hij de puzzel oplost en het brokje vindt!

Geen tijd voor binnenspelletjes?

Heb je overdag wat minder tijd voor je hond, bijvoorbeeld omdat je thuis moet werken of juist weer naar kantoor moet? Laat je hond niet aan zijn lot over. Reserveer een lieve hondenoppas of je eigen, persoonlijke uitlaatservice voor je hond - gewoon in je eigen buurt bij Pawshake.