Het lijkt wel alsof het nooit meer ophoudt: je hond trekt zijn jas uit en óveral in huis vind je plukken haar. Nu het weer warmer wordt lijkt het verharen erger dan anders. Hoe werkt die 'rui' precies? Wat kun je doen om het voor je hond zo comfortabel mogelijk te maken, en waar moet je mee oppassen?
De hondenvacht is een prachtige en intelligente bontjas die jouw hond gezond, droog warm of juist koel houdt. De huid van je hond houdt zichzelf in topconditie en de vacht van je hond reguleert de temperatuur. Twee keer per jaar, als het warmer of juist kouder wordt, gaan veel honden maar ook katten plotseling veel haar loslaten. Deze ruiperiode kan 3 tot 4 weken duren en kan voor veel irritatie bij het dier én het baasje zorgen. Bij sommige honden lijkt het haaruitval maar niet op te houden en de hoeveelheid haar die hij verliest kan indrukwekkend zijn. Het is belangrijk om te weten wat je dan kunt doen.
Ken de vacht van je hond
Elke hondenvacht is anders. Per ras verschilt het hoe vaak en hoe veel een hond verhaart. En elk ras heeft daarom een andere vachtverzorging nodig. Sommige honden verharen heel het jaar door een beetje. Dit zijn bijvoorbeeld honden met 'knipvachten' zoals de Labradoodle. Ze ruien niet 2 keer paar jaar in een piek, maar continu een beetje. Losse haren moeten regelmatig worden uitgeborsteld. Honden met een 'plukvacht' verharen ook continu, maar de haren blijven hangen in de vacht. 2 keer per jaar in de ruiperiode worden de dode haren eruit 'geplukt' zodat de nieuwe ondervacht de ruimte krijgt. Het is belangrijk dat deze honden de juiste vachtverzorging krijgen: ga je een plukhond bijvoorbeeld knippen, dan wordt zijn vacht heel grauw en gaan de dode haren jeuken. Borstel je een kniphond niet vaak genoeg, dan gaat de vacht klitten en hoopt vuil zich op.
De meeste andere honden hebben een vacht die weliswaar heel het jaar door verhaart. Maar 2 keer per jaar bij de wisseling van de seizoenen verharen deze honden plotseling veel erger. Nu het warmer wordt trekken veel honden hun 'winterjas' uit en verruilen die voor een kortere en dunnere zomervacht. Het gevolg: overal in huis vind je haren en er lijkt maar geen eind aan te komen. Wat moet je hier aan doen?
Honden met een knipvacht verharen minder maar moeten wel worden geknipt of geschoren.
Vaak borstelen of niet?
Van oudsher verzorgden honden hun eigen vacht. Daar was niet veel voor nodig: de vacht reguleert zich grotendeels zelf. In de ruiperiode kunnen honden hun eigen vacht vaker likken, modderbaden nemen of schuren tegen struiken om overtollig haar kwijt te raken. Het verharen verloopt op een natuurlijke manier onder invloed van temperatuur en licht. Bij de wisseling van seizoenen reageert de vacht op de nieuwe omstandigheden. Maar omdat honden veel binnenleven kan die balans soms verstoort raken. In de winter liggen honden bijvoorbeeld ook binnen bij de kachel, en in de zomer zijn er veel temperatuurswisselingen van de hitte buiten naar de airco binnen. Ook heeft de mens langharige en ruwharige rassen gefokt die hun eigen vacht onvoldoende kunnen verzorgen.
Om de vachtconditie goed te houden is het daarom belangrijk om de hond een handje te helpen. Regelmatig borstelen verwijdert de losse haren, en zeker in de ruiperiode kan borstelen de hond veel verlichting bieden. Voor kort- en gladharige honden geldt wel dat het belangrijk is om terughoudend te zijn. Als de hond niet in de rui is, is borstelen nauwelijks nodig. Te veel borstelen kan ook de huid beschadigen.
Kies in elk geval altijd de juiste hondenborstel. Gebruik voor honden met een kortere vacht een zachte borstel (zoals een rubbere borstel of een borstel van haren). Voor honden met een langere, klittende vacht kun je een kam of slickerborstel gebruiken. Druk dan niet te hard in de vacht om irritatie aan de huid te voorkomen.
Om klitten te voorkomen is het belangrijk om extra goed (en voorzichtig) te borstelen:
- Rond de oren
- Bij de snuit
- In de oksels
- Rond de voetzolen en tussen de tenen
- Onder de staart
Gaat je hond ergens logeren? Vertel je hondenoppas dan welke vachtverzorging jouw hond precies nodig heeft en geef de juiste hondenborstel mee. Maak goede afspraken met je hondenoppas zodat deze niet op eigen houtje de vacht van je hond gaat bewerken maar precies datgene doet dat bij het type vacht van jouw hond past.
Wassen of niet?
In de ruiperiode kan wassen voor sommige honden verlichting bieden. Door het stromende water en het gebruik van een neutrale hondenshampoo week je dode haren los. Droog na afloop de vacht met een koele föhn om klitten te voorkomen, en borstel voorzichtig na. Dit kun je in de rui periode 1-2 keer doen. Honden met een korte of gladde vacht hoeven niet gewassen te worden, te veel wassen kan de natuurlijke balans van de huid en vacht verstoren. Lees meer over het wassen van je hond.
En de haren in huis?
Tja, je bent gedoemd tot extra veel stofzuigen. Door de hond buiten te borstelen beperk je het haarverlies binnen, maar je zal in deze periode nu eenmaal te maken krijgen met extra plukken haar in huis. Lees hier onze trucjes om snel af te komen van honden- en kattenhaar.