Huisdieren en (fulltime) werk combineren

Author picture Silke

We willen onze dieren zo veel mogelijk geven, maar je kunt toch ook niet álles opgeven voor je dier... of wel? Hoe combineer je werken en het verzorgen van huisdieren? En een fulltime job en een hond, kan dat wel? 7 tips om werk en huisdieren te combineren.

1. Huisdier op het werk

Allerlei onderzoeken wijzen uit dat een huisdier op het werk zorgt voor een betere werksfeer en minder ziekteverzuim. Alle reden dus om dit gesprek eens aan te gaan met je leidinggevende! Een kantoorhond of een kat op de werkvloer zorgt voor minder stress, hogere productiviteit en zorgt dat werknemers beter in hun vel zitten. Je kunt samen met collega's de hond uitlaten of tijdens die drukke dag even je hoofd leeg maken door een momentje met de kat te kroelen. En het belangrijkste: je huisdier zit nooit alleen! Het welzijn van het huisdier moet uiteraard wel altijd op één staan: is je huisdier bang of voelt hij zich onprettig op het werk? Dan is dit geen goede oplossing.

2. Thuiswerken

Veel freelancers werken flexibele uren of werken vanuit huis. Maar dankzij de technologie kunnen ook steeds meer werknemers (gedeeltelijk) vanuit huis werken. Dit is ideaal voor huisdierbezitters omdat hun huisdier gedurende de dag dan gezelschap heeft en/of de hond kan genieten van een wandelingetje tussen de middag.

3. Parttime werken

Het is onderwerp van verhitte discussie: hoe lang kan een hond alleen zijn? Veel katten kunnen gedurende de werkdag zich best alleen vermaken, mits ze 's avonds voldoende aandacht en beweging krijgen. Een hond kan echter niet zoveel tijd alleen doorbrengen. Een hond 8 uur alleen laten zitten is een absolute no-go. Parttime werk biedt dan oplossing. Je kunt dan bijvoorbeeld 's morgens gaan werken en 's middags met je hond gaan wandelen.

Lees meer over: hoe lang kan een hond alleen zijn?

4. Co-ouderschap

Werk je parttime? Dan kun je op de dagen dat je werkt je huisdier ook onderbrengen bij een co-ouder. Dit gebeurt vaak bij koppels die uit elkaar gaan of scheiden. Ze 'delen' dan een huisdier. Dit kan fijn zijn voor het dier omdat het op de dagen dat de één werkt toch aandacht heeft van de andere 'ouder'. Er zitten echter ook risico's aan. Sommige huisdieren raken in de war van het wisselen van omgeving. Bekijk dus per individueel dier of dit een goede oplossing is.

5. Gezinsleden betrekken

Als met met meerdere mensen een huishouden deelt, kun je de zorgtaken voor een huisdier verdelen. Maak dus goede afspraken met je kinderen of huisgenoten over wie wanneer de hond uitlaat, met de kat speelt of het konijnenhok verschoont. Vaak is er bij de komst van een nieuw huisdier nog veel enthousiasme, maar voelen sommige gezinsleden in de loop der tijd steeds minder verantwoordelijkheid voor het dier. Maak daarom duidelijke afspraken, stel uitlaatschema's op die goed bij jullie werk- en schooltijden passen zodat je huisdier geen enkele aandacht tekort komt.

6. Dierenoppas inhuren

Een persoonlijke huisdierenoppas is ideaal voor wie kleinschalige dierenopvang belangrijk vindt. Op de momenten dat je werkt, kun je een dierenoppas aan huis laten komen, een persoonlijke hondenuitlaatservice of je kunt je huisdier onderbrengen bij een oppas thuis (dagopvang). Via de website of app van Pawshake zoek en boek je eenvoudig een dierenliefhebber bij jou in de buurt die voor jouw huisdier komt zorgen. Bekijk hier de dierenoppassen in jouw buurt!

7. Werken met dieren

Wat ons bij Pawshake betreft is de ideale situatie als je werken en huisdieren kunt combineren. Als je zelf met dieren werkt, is het veel makkelijker om je eigen huisdier ook op het werk te laten vertoeven. Als je zelf dierenoppas bent, kun je je eigen dieren gewoon met het werk laten meedraaien. Je eigen hond kan met de uitlaatservice mee, en als je huisdieren thuis opvangt, kunnen die spelen met jouw eigen huisdieren.

Ben je zelf al op zoek naar vacatures met huisdieren? Je kunt nu al laagdrempelig aan de slag als dierenoppas bij Pawshake. Maak je profiel online en start als dierenoppas in je eigen buurt. Schrijf je gratis in.

Fulltime werk en huisdieren. Kan dat?

Natuurlijk kun je ook deze 7 oplossingen combineren: soms huur je een oppas in, op andere dagen helpen je gezinsleden mee, en misschien werk je zelf nog een dagje thuis. Zo is zelfs een fulltime job in veel gevallen prima te combineren met een huisdier, mits je het welzijn van het huisdier altijd tot prioriteit maakt. Dat betekent óók dat een te veel aan heen-en-weer slepen van het huisdier soms juist extra stress kan opleveren voor het dier. Houd de thuissituatie van het huisdier daarom zo stabiel mogelijk zodat je huisdier zich altijd veilig en geborgen voelt.

En hoe doe jij dat, werken en huisdieren? Jouw ervaringen en tips zijn welkom in de comments.