Mag een hond of kat rauw ei eten?

Mag een hond of kat rauw ei eten?

22/04/2019

Wij mensen vinden eitjes lekker, maar ook veel huisdieren lusten eieren. Is ei eigenlijk gezond voor je hond of kat? En hoe kun je een eitje het beste opdienen aan je viervoeter?

Rauw ei is gezond voor hond & kat

Eieren zitten vol met goede voedingsstoffen zoals vitamine A, B, De en E, eiwitten, mineralen, anti-oxidanten en goede vetten die de vacht gezond houden. De schil zit ook nog eens vol calcium. Een ei kan dus een goede aanvulling zijn voor de dagelijkse voeding van je hond of kat.

Waarom rauw ei voeren?

Bij een rauw ei blijven de enzymen in het ei intact wat ervoor zorgt dat je hond of kat het ei makkelijker kan verteren. Ook zijn rauwe eiwitten beter te verteren dan gestolde eiwitten. Bovendien vinden de meeste honden en katten het hartstikke lekker!

Ei met schil voeren?

Het beste is om het ei met de schil te voeren, er zit calcium in de schil en zónder schil kan het eitje wel laxerend werken. Dan wordt de ontlasting soms ook wat dunner. Maak het eitje kapot en prak de schil er doorheen of maal de schil in de keukenmachine. Veel honden en katten zullen het wel even vreemd vinden, maar ook leuk om lekker aan de schil te knagen.

Is rauw ei niet gevaarlijk?

Honden en katten hebben een andere spijsvertering dan mensen en kunnen ook bijvoorbeeld rauw vlees zonder problemen verteren. Hun maag is zuurder waardoor schadelijke bacterieën zoals salmonella geen kans krijgen. Honden en katten die rauw voer gewend zijn zullen zo'n eitje zonder problemen opnemen, krijgt jouw hond altijd brokken dan zal hij misschien even wennen. Niet alle honden en katten eten graag de schil op maar slurpen gewoon alleen het eiwit en de dooier lekker op, en ook dat is geen probleem.

Heb je een oudere hond of kat of juist een jonge puppy of kitten? Dan kan een rauw ei verteringsproblemen geven dus geef dan liever geen eitje. En heeft je hond of kat moete met eten wegens bijvoorbeeld gebitsproblemen, wees dan voorzichtig met de scherpe stukjes schil en geef voor de zekerheid liever geen rauw ei.

Hoe vaak een ei voeren?

Een eitje is bijvoeding en geen hoofdmaaltijd.  Zie het als een gezonde traktatie! Je kunt veilig ongeveer één ei in de week voeren.

Biologisch ei voeren

Goed voor de kippetjes, goed voor je hond of kat: kies liever voor een biologisch ei, dan weet je zeker dat de schil niet 'opgepoetst' is met een giftig goedje. Bovendien bevatten biologische eieren meer vitamine D. 

Belangrijk: overleg met je dierenoppas

Gaat je hond of kat uit logeren bij een dierenoppas van Pawshake? Informeer je oppas dan altijd uitvoerig over het normale eetpatroon van je hond of kat. Geef ook zijn eigen voer mee zodat je huisdier niet hoeft te wennen aan een andere brok of vlees. En krijgt je huisdier bij jou thuis af en toe een eitje? Vraag gerust of je dierenoppas ook een lekker vers, rauw biologisch eitje voert aan jouw dier. Lees meer over wat je moet bespreken met je dierenoppas

Vind een dierenoppas