Wat moet je eigenlijk kunnen om dierenoppas te worden?

Author picture Pawshake  - bijgewerkt: 14/03/2016

De leukste job ter wereld: petsitter! Welk kind droomde er vroeger niet van om later 'iets met dieren' te doen? Dankzij moderne technologie en een grote community van dierenvrienden is dat nu ook mogelijk bij Pawshake. Maar wat moet je eigenlijk kennen en kunnen om dierenoppas te worden? Met deze 5 kwaliteiten kom je er wel.



1) Je bent een dierenvriend extravaganza!
In je vriendengroep ben jij die 'crazy cat lady' of die kerel die altijd poepzakjes en trainingssnoepjes bij zich heeft... Maar je bent minstens net zo dol op konijntjes, paarden, koeien, geiten, wandelende takken en tamme ratjes. Kortom, jij bent een echte dierenvriend! Dit is de absolute voorwaarde om dierenoppas te worden, omdat het welzijn van de dieren altijd op één staat!

2) Je hebt ervaring met dierenverzorging
Je bent niet alleen dol op dieren, je hebt ook uitgebreide ervaring met de verzorging ervan. Dat kan ervaring zijn op professioneel gebied, maar ook als ervaringsdeskundige: omdat je zelf jarenlang honden hebt gehad, bijvoorbeeld. Zorg in elk geval dat de specifieke ervaring die je hebt goed aansluit bij de diensten die je aanbiedt: als je vooral ervaring hebt met katten is het niet logisch om je diensten aan te bieden als hondenuitlaatservice. Beschrijf in je profiel zo gedetailleerd mogelijk welke ervaring je hebt met dieren en wat die precies inhoudt. Je kunt ook invullen of je specifieke vaardigheden hebt zoals bijvoorbeeld hondentraining, EHBO, gedragsproblematiek enzovoort.

Op je profiel kun je precies aangeven welke vaardigheden je hebt

3) Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel
Petsitters bij Pawshake moeten meerderjarig zijn, en daarnaast vragen we aan de oppassers een groot verantwoordelijkheidsbesef. Concreet betekent dit dat je duidelijke afspraken maakt met de baasjes en die afspraken ook nakomt. Je stelt het welzijn van de dieren daarbij altijd voorop. Je weet wat je moet doen in noodsituaties, je hecht grote waarde aan veiligheid en gedraagt je als oppasser ook 'petsitter-waardig'. Dat betekent bijvoorbeeld dat je op straat de hondenetiquette respecteert maar ook dat je bij een huisbezoekje goed oplet of alles in en rondom het huis van het baasje nog in orde is. En je laat de boeking altijd via Pawshake verlopen: zo weet je zeker dat jullie verzekerd zijn. Als je als baasje wilt weten of je met een vertrouwde dierenoppas te maken hebt, gebruik dan deze checklist:

4) Je hebt goede communicatievaardigheden
Wie dierenoppas wil worden, moet niet alleen goed met dieren overweg kunnen, maar ook met mensen. Dat betekent: op tijd reageren op berichten, vragen van baasjes zo volledig mogelijk beantwoorden en zelf ook vragen stellen aan de baasjes: jij bent de dierenoppas, dat betekent dat je natuurlijk alles wilt weten over de hond/kat/paard/konijn! Je kunt je voorstellen dat het voor een baasje best spannend is, het ontmoeten van een nieuwe petsitter. Laat daarom zien dat je een verantwoordelijke oppasser bent. Wees ook eerlijk in wat je niet weet. Natuurlijk kun je heus niet alles weten, dat is helemaal niet erg. Maar bespreek eventuele twijfels en vragen op voorhand zodat jullie daar duidelijke afspraken over kunnen maken. Leg zoveel mogelijk vast: schrijf op wat jullie hebben afgesproken. Zo is er voor beide partijen duidelijkheid.



5) Je bent beschikbaar en flexibel
Natuurlijk bepaal je als oppasser helemaal zelf wanneer je kunt oppassen, en staat het je vrij om reserveringsverzoeken te weigeren. Wel vragen we je om altijd in elk geval netjes te antwoorden. Zo weet de oppasser waar hij aan toe is. Houd je profiel dus up-to-date. Dat doe je door regelmatig in te loggen, je kalender bij te werken en je beschrijving indien nodig bij te werken. Ook verwachten we dat je tijdens de dienst flexibel omgaat met wat zich er ook maar aandient: als oppasser ben je tenslotte eindverantwoordelijk! Bij twijfel of vragen kun je natuurlijk altijd contact opnemen met de klantendienst van Pawshake, we geven je graag advies.

Je ziet: dierenoppas worden is een behoorlijk verantwoordelijke job, MAAR... onze ervaring is dat wanneer je regel 1 goed onder de knie hebt, de rest meestal vanzelf volgt :-)

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Check eens de FAQ voor petsitters of stuur ons een berichtje!