Zo laat je een kat meer drinken: trucjes voor een gezonde kat

Zo laat je een kat meer drinken: trucjes voor een gezonde kat

03/08/2019

Is het je opgevallen dat katten graag drinken op vreemde plekken? Thuis krijgen ze elke dag een bakje met vers schoon water, maar toch drinken ze graag uit de dakgoot of de regenton. Hoe zit dat eigenlijk? En hoe zorg je ervoor dat een kat voldoende drinkt?

Katten zijn van nature geen gemakkelijke drinkers. Van oudsher zijn het woestijndieren die goed tegen droogte kunnen. Ze halen hun vocht voor een groot deel uit hun voedsel. Toch is het voor katten van levensbelang om geen vochttekort op te bouwen. Door genoeg te drinken blijft de kat gezond en worden blaas- en nierproblemen voorkomen. Blaasgruis en urinewegproblemen zijn voor veel katten een groot en pijnlijk probleem. Water drinken is dus heel belangrijk!

Vocht uit kattenvoer

Omdat katten van oudsher veel vocht uit de prooi halen, zullen katten die natvoer krijgen minder snel het risico lopen om uitgedroogd te raken. Katten die natvoer krijgen zul je ook minder vaak zien drinken. Katten die alleen brokken krijgen hebben veel meer moeite om voldoende vocht binnen te krijgen. Toch kan er goede reden zijn om je kat brokjes te geven, bijvoorbeeld voor gezonde tandjes. Ook is natvoer vaak van wisselende kwaliteit, zoek dus een natvoer die hoogwaardige ingrediënten bevat.

Een ander overblijfsel van de 'oerkat' is dat katten niet graag drinken bij hun eten of wc in de buurt - hun instinct zegt dat dit water vervuild is. Daarom drinken katten graag op vreemde plekken, bijvoorbeeld buiten uit een plas. Zet het waterbakje dus niet in de buurt van de voer- of kattenbak.

Een kat die voldoende drinkt is vrolijk en actief, heeft licht vochtig tandvlees en doet ongeveer drie plasjes per dag. Ook is zijn huid elastisch en is zijn vacht glanzend en schoon. Vermoed je dat je kat te weinig drinkt, dan zijn er wel wat trucjes om je kat meer te laten drinken.

Tips om je kat meer te laten drinken:

  • Voeg natvoer of vers vlees toe aan het dieet van je kat
  • Voeg een beetje water aan het voer toe, maak een 'soepje'.
  • Zet de waterbak ver bij de kattenbak en etensbak uit de buurt
  • Verspreid waterbakjes over het huis op verschillende plekken
  • Maak de waterbakjes regelmatig schoon
  • Gebruik een ondiep waterbakje om 'snorhaarpijn' te voorkomen
  • Vers water is het lekkerst: verschoon elke dag 
  • Stromend water is fijn! Veel katten houden van een waterfontijn of spelen met de kraan

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Overleg met je kattenoppas

Reserveer je wel eens een kattenoppas aan huis bij Pawshake? Vraag je kattenoppas om elke dag het water te verversen. Laat de oppas niet alleen het bakje in de keuken maar ook de waterbakjes elders verschonen. Een leuke activiteit voor je kat en de oppas is om samen met een stromende of druppelde kraan te spelen!

Plotseling meer drinken?

Drinkt je kat plotseling veel vaker en meer? Te veel drinken en plassen is ook weer niet goed. Als je plotseling verandering van gedrag ziet, raadpleeg altijd je dierenarts.