Hoe vaak moet je je hond buiten laten?

Author picture Silke

Een hond moet regelmatig uitgelaten worden, dat weet iedereen. Maar hoe vaak precies, en hoe lang moet zo'n wandeling dan duren? Lees in dit artikel hoeveel tijd je hond nodig heeft tijdens de wandeling en wat je van je hondenoppas of hondenuitlaatservice kunt verwachten.

Een hond wordt uitgelaten om verschillende redenen:

  • Behoefte te doen (poepen en plassen)
  • Lichaamsbeweging
  • Snuffelen
  • Interactie met andere honden

Behoeftes doen

Natuurlijk laten we allemaal een hond uit zodat hij z'n behoefte kan doen. Gezonde, volwassen honden moeten hierom minstens 3 keer maar liever 4 keer per dag worden buiten gelaten. Puppy's en oudere honden hebben vanwege onzindelijkheid of juist incontinentie vaak behoefte aan een korte wandeling wat vaker op de dag.

Een hond plast niet alleen omdat hij 'moet', maar ook om geurvlaggetjes uit te zetten. Kleine plasjes doen is dus een belangrijk onderdeel van de wandeling. Zo verkent hij de omgeving en communiceert hij met andere dieren. Gun hem dus die tijd om te snuffelen en laat hem zoveel mogelijk zelf bepalen waar hij plast. 

Natuurlijk moet je hond ook wel eens zijn grote behoefte doen, vaak heeft hij eerst even wat 'wandeltijd' nodig voordat hij er klaar voor is. Verwacht dus niet dat je hond binnen een rondje van 5 minuten alles doet, gun hem de tijd om een goed plekje uit te zoeken. De meeste honden doen hun behoefte overigens liever niet in de eigen tuin of eigen straat, maar wat verder van huis. Loop daarom eerst eens rustig naar een uitlaatveldje en laat hem daar lekker zijn gang gaan. Niet vergeten zakjes mee te nemen en de drollen op te ruimen! :-)

Lichaamsbeweging

De behoefte aan lichaamsbeweging is afhankelijk van leeftijd en ras en verschilt ook per individuele hond. Een puppy moet heel vaak naar buiten (elke 2 uur) maar dat zijn vaak hele kleine wandelingetjes waarbij je de straat misschien nog niet eens uitkomt. Een actieve, volwassen Viszla, Retriever of Border Collie hoeft meestal slechts 3 keer per dag uitgelaten worden, maar moet tijdens de wandeling kunnen lopen, spelen en 'werken'. Een wandeling kan zo gerust 1,5 uur duren. 

Honden die oud of ziek zijn hebben uiteraard minder lichaamsbeweging nodig, maar zij willen wel mentaal uitgedaagd worden. Een wandeling kan gerust lang duren als je maar gezellig samen op een bankje in het bos gaat zitten bijvoorbeeld. De hond is dan toch lekker buiten en kan rustig scharrelen zonder zijn lichaam te veel te belasten.

Snuffelen

Wie 'even snel' de hond wil uitlaten, kan soms gefrustreerd raken van de hond die óveral wil snuffelen. Toch is deze snuffeltijd erg belangrijk voor het welzijn van je hond. Door te snuffelen verwerkt je hond heel veel informatie over de omgeving. Gun hem de tijd om overal te ruiken, het zorgt ervoor dat hij na de wandeling lekker voldaan is, waardoor hij ook rustiger zal zijn in huis.

Interactie met anderen

Een wandeling is bij uitstek de mogelijkheid om speelvriendjes uit de buurt te ontmoeten. Voor de meeste honden zijn sociale contacten erg belangrijk. Laat je hond - mits beide honden dat willen- lekker spelen met andere honden. Lees hier meer over hoe je honden veilig kunt laten spelen.

Hoe weet ik of mijn hond vaak/lang genoeg wordt uitgelaten?

Honden die buiten hun energie kwijt kunnen, gedragen zich binnenshuis meestal rustig en kalm. Honden die binnen slecht luisteren, onrustig zijn en continu aandacht vragen hebben een grote kans dat ze zich onvoldoende hebben kunnen uitleven buiten. Ga er dus samen op uit en laat je hond snuffelen, rennen en spelen!

Ook overgewicht kan betekenen dat de hond te weinig beweging krijgt. Bedenk wel dat de conditie rustig opgebouwd moet worden, dus ga niet meteen 1,5 uur wandelen met de hond maar bouw de lichaamsbeweging langzaam op met steeds 10 minuutjes extra bewegingstijd per wandeling. 

Hondenoppas

Als je hondenoppas bent en je biedt hondenuitlaatservice aan, dan is het belangrijk dat je vooraf met het baasje duidelijk communiceert hoe je de wandeling precies gaat invullen. Bespreek de persoonlijke behoefte van de individuele hond, denk aan zijn ras, leeftijd, conditie. Zorg dat vooraf het voor beide partijen duidelijk is hoe de wandeling er precies uit gaat zien.  Lees hier wat je moet bespreken tijdens de meet & greet. 

Meer weten? Lees het artikel "Wandelen met je hond... Hoe doe je dat best? Tips & tricks"

Vind een hondenoppas in jouw buurt!